Прокурор оскаржив у суді масовий «дерибан» землі під Ковелем

11 Червня 2015, 08:29
1364
Ковельською міжрайонною прокуратурою встановлено порушення норм Конституції України, Земельного кодексу, законодавства «Про місцеве самоврядування в Україні» при проведенні закритого пленарного засідання сесії Зеленської сільської ради Ковельського району, яке відбулося 6 березня 2015 року.
 
Наше видання повідомляло про цей гучний земельний скандал. Прокуратура встановила, що під час тридцять восьмої сесії Зеленської сільради серед інших прийнято рішення про надання дозволу на розробку документації із землеустрою 288 громадянам, а заяви на отримання земельних ділянок решти 298 осіб залишено в черзі. При цьому, всупереч нормам чинного законодавства пленарне засідання сесії проведено в закритому режимі, чим порушено базовий принцип місцевого самоврядування – принцип гласності, що, в свою чергу, призвело до прийняття сільською радою необ’єктивного рішення про відведення земельних ділянок, оскільки громадян позбавлено права бути присутніми на засіданні та відстоювати власні інтереси при розгляді своїх заяв.
 
Крім того, міжрайонною прокуратурою виявлено, що окремі положення регламенту Зеленської сільради, затвердженого рішенням сесії від 18 листопада 2010 року, суперечать частині 16 статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», оскільки Законом встановлено, що проведення закритого засідання можливе лише у випадках, передбачених законом, а норма регламенту дозволяє проведення закритого пленарного засідання у будь-якому випадку, якщо про це депутатами прийнято окреме рішення.
 
У зв’язку з порушеннями Ковельським міжрайонним прокурором Василем Лопохою до Волинського окружного адміністративного суду направлено позовну заяву про визнання незаконними та скасування рішень Зеленської сільської ради та зобов’язання привести у відповідність до норм чинного законодавства регламент ради. Наразі триває судовий розгляд.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024