В Ковельському районі селяни 15 років не можуть отримати паї

12 Червня 2015, 08:07
2628
Голова тимчасової контрольної комісії Ковельської районної ради Микола Рибак (на фото) підготував звіт про її роботу. 
 
Ця комісія була створена 16 грудня минулого року з метою врегулювання майнових питань жителів Велицької сільради. До її складу увійшли депутати Борис АндріюкАндрій БроїлоВіктор Лук’янчукОлександр Юхимук та Микола Рибак, якому й доручили бути головою. Наше видання писало про те, що на Ковельщині люди не можуть забрати паї з господарства.
 
«Вносячи пропозицію по цій проблемі, наша фракція на чудо не сподівалась, мається на увазі – оперативну видачу майна пайовикам. Чудом була створена сама комісія: за внесення в порядок денний цього питання проголосували лише 29 депутатів. Це говорить про те, як ми, районна рада,  хочемо зняти соціально-економічну напругу у Велицькій сільській громаді», – наголошує Микола Рибак
 

 
Перш за все, він дякує своїм колегам-депутатам за їхню участь в роботі комісії, а також Велицькому сільському голові Валерію Киричуку, депутату райради з Велицка Михайлу Киденьку, директору велицького СТзОВ «Зоря» Володимиру Потапчуку, начальнику відділу бухгалтерського обліку, правової та кадрової роботи управління агропромислового розвитку Ковельської райдержадміністрації Володимиру Кримчуку.
 
«Розуміючи статус районної ради і ТКК, зокрема щодо неможливості втручання в господарську діяльність товариства, я заборонив членам комісії заходити на тваринницьку ферму, тракторну бригаду, а якщо хто із членів комісії й був там, то це як суто фізичні особи», – розповідає Микола Рибак. 
 
За його словами, пайовики, які звертались із заявою на отримання майна, умовно були поділені на дві групи. У першій було 12 чоловік, хто з 2000 року не може забрати майно на суму лише 110 тисяч гривень. У другій – 54 чоловіка, котрі свого часу здали майно до спілки пайовиків, яка, у свою чергу, згідно договору, передала в оренду СТзОВ «Зоря». Пізніше, з 25 лютого 2005 року, вони уклали договір на викуп оборотних коштів і худоби, а зараз хочуть забрати майно на суму 750 тисяч гривень. 
 
До речі, співзасновником СТзОВ «Зоря» є вищезгаданий Михайло Киденько.
 
«Знаю, були неоднозначні оцінки роботи нашої ТКК. Навіть кореспондент газети «Волинь-нова» Сергій Наумук, якого я запросив у село Велицьк на засідання комісії, свою статтю назвав: «Отримати майно чи розвалити господарство». Не розумію: яке відношення має майно пайовиків колишнього колективного сільгосппідприємства до товариства, і як, таким чином, можна розвалити теперішнє приватне сільгосптовариство? Це ж державна аграрна політика 2000 року – розділити (розпаювати) майно КСП і створити на їх базі агроформування нового типу: сільськогосподарські товариства з обмеженою відповідальністю та особисті селянські господарства», – вважає Микола Рибак.
 
Він заявляє, що керівництво товариства стояло на твердій позиції – не віддавати майно, і про це, мовляв, свідчать такі аргументи: оскільки КСП «Зоря» було племоб’єднанням, то майно не віддається; можна видавати лише з 1 жовтня 2015 року, коли закінчаться дії державної дотації на худобу; договір на викуп худоби до 25 лютого 2015 року; майно (приміщення хімічного складу) вже видавалося, худоба була зважена на ваговій – пайовики всього цього з незрозумілих причин не забрали; не видають майно, оскільки хочуть зберегти великотоварне підприємство.
 
Микола Рибак стверджує, що після тривалої дискусії вдалося переконати керівників товариства виконати Указ Президента України від 3 грудня 1999 року, а саме – віддати людям майно в три етапи: худобу – до 15 лютого, пізніше – будівлі та техніку. Навіть головний зоотехнік районного управління агропромислового розвитку Павло Музичук виїжджав у товариство, щоб відібрати худобу для пайовиків.
 
На останньому засіданні депутатської тимчасової контрольної комісії, яке відбулося 30 березня, було досягнуто домовленості та погоджено обома сторонами: першій групі з 12 чоловік мають оплатити їхнє майно грошима в розмірі 100 відсотків від вартості сертифікату. Для порівняння: в інших господарствах, у яких проходив процес розпаювання, пайовикам за їх майно, зазначене в сертифікаті, виплачували в кращому випадку 20-30 відсотків від його вартості. Тому той факт, що у Велицьку проведуть саме такий стовідсотковий розрахунок, за оцінкою Миколи Рибака, можна віднести до успіху, як тимчасової контрольної комісії, так і Ковельської районної ради в цілому.
 
А от щодо другої групи пайовиків, то в них після закінчення дії вищевказаного договору з 25 лютого 2015 року вже є реальна можливість отримати як будівлі та техніку, так і худобу. Як діятиме районна рада в цьому випадку: буде стороннім спостерігачем даного конфлікту, створить нову комісію, чи продовжить роботу вже створеної? Вирішувати – депутатам.    
 
«Чому так сталось, що аж через 15 років пайовики отримають майно? Моя відповідь коротка: бо в той час голова районної державної адміністрації не запросив до себе керівника колишнього КСП і не сказав: «Своє майно забирай і створюй агрофірму, а чуже, тобто людське майно – не чіпай, віддай справжнім його власникам», – мовить Микола Рибак.
 
Тодішнім головою Ковельської райдержадміністрації був Віталій Карпюк, а головою КСП – той самий Володимир Потапчук
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024