Через Кіндера може бути відставка голови Волиньради Вітра

15 Червня 2015, 08:29
3153
Днями волинські мас-медіа повідомили сенсаційну новину: троє депутатів обласної ради Олександр Свирида (ВО «Батьківщина»), Святослав Боруцький (ВО «Свобода») та Володимир Бондар (позафракційний) подали проект рішення про дострокове зняття з посади голови Волиньради.
 
Автори проекту рішення стверджують, що причиною для відставки є втрата Валентином Вітром довіри серед великої кількості депутатів облради та населення області, а негативні матеріали у ЗМІ, які звинувачують його в корупції, кидають тінь на всіх депутатів.
 

 
Наше видання нещодавно оприлюднило «темну сторінку» з біографії Валентина Вітра, яку той не афішує. Обіймаючи посаду директора ТзОВ «Екопроміндустрія», він протягом 2008-2010 років укладав з начальником Державної екологічної інспекції у Волинській області Олегом Кіндером договори оренди легкового автомобіля «Chevrolet Epica» (державний номер АС 8890 АР), балансовою вартістю 59 тисяч 290 гривень. У договорах зазначалося, що іномарка буде використовуватись екологічною інспекцією для перевезення пасажирів.
 

 
На той час Олег Кіндер був депутатом Волинської облради, очолював Ковельську міську організацію партії «Батьківщина» і, як повідомляли ЗМІ, а на місцевих виборах 2010 року, коли балотувався у Ковелі на посаду міського голови, використовував вищезгаданий автомобіль «Chevrolet Epica» в ході своєї виборчої агітації. 
 
За умов договорів, на Державну екологічну інспекцію покладався обов’язок «застрахувати автомобіль, що передається в оренду по системі КАСКО та страхування цивільно-правової відповідальності». Хоча це суперечило законодавству, бо, відповідно до статті 802 Цивільного кодексу України, страхування автомобіля здійснює саме орендодавець, тобто ТзОВ «Екопроміндустрія».
 
Чи не за державні гроші було створено ТзОВ «Екопроміндустрія», яким керував Валентин Вітер? Як юридична особа, товариство зареєстроване 25 вересня 2008 року, а вже через кілька днів – 1 жовтня – передає «Chevrolet Epica» в оренду державній установі, якою «рулить» волинський екологічний «генерал» Олег Кіндер. А розмір статутного капіталу співпав з балансовою вартістю іномарки – 59 тисяч 290 гривень. 
 

 
Загалом же, Державна екологічна інспекція під керівництвом Кіндера, не маючи жодних ліцензій на пасажирські перевезення, виплатила фірмі Вітра кругленьку суму орендної плати – 72 тисячі 200 гривень.
 
Оборудка з орендою приватного автомобіля державною установою явно містила ознаки протиправних діянь, тому ковельські журналісти звернулися до Генеральної прокуратури України з проханням вжити всіх невідкладних заходів для забезпечення верховенства і захисту державних інтересів. Як годиться, з Києва справу направили до Луцька.
 

 
Журналістський запит розглядав заступник прокурора Волинської області Володимир Троц, який підтвердив неодноразове укладання договорів оренди автомобіля «Chevrolet Epica», і що розмір місячної орендної плати становив 3800 гривень, який «встановлювався за домовленістю сторін, оскільки діючим законодавством не встановлено граничного розміру оренди, а також не розроблено методики розрахунку оренди транспортних засобів бюджетними установами».
 

 
А ще – Володимир Троц написав, що «оренда автомобіля погоджувалася з Міністром охорони навколишнього природного середовища України Філіпчуком Г.Г.» 
 
Ну, а де ж погодження від Георгія Філіпчука? Чи його прокуратура разом із Кіндером видумали, чи воно було тільки на словах?! 
 
Сам же Філіпчук 5 квітня 2012 року був засуджений до 3 років позбавлення волі за перевищення влади і службових повноважень під час укладення з юридичною фірмою Astapov Lawyers угоди про надання Мінприроди консультацій під час розгляду спору в міжнародних юридичних інститутах з приводу розірвання угоди, укладеної між урядом і компанією Vanco International ltd. про розробку шельфу Чорного моря. Крім того, суд задовольнив цивільний позов Мінприроди та постановив стягнути з Філіпчука на користь держави близько 1,5 мільйона гривень заподіяних збитків. Апеляційний суд замінив призначене йому покарання на 2 роки в’язниці умовно.
 
Волинські правоохоронні «януковичі» «відмазали» Олега Кіндера та Валентина Вітра від відповідальності. А заступник прокурора області Володимир Троц (зять голови облдержадміністрації Бориса Клімчука) завершив свою відписку буденними фразами: «На даний час, договір про оренду вищезазначеного автомобіля розірваний. За таких обставин підстав для прокурорського реагування не вбачається».  
 

 
Дивує і такий факт: впродовж усіх років оренди балансова вартість машини не зменшувалася! Невже транспортний засіб не зношувався від експлуатації? Чи ця договірна вартість була необхідна для максимального розрахунку орендної плати, що державним коштом роками «капала» в приватну кишеню «концесіонерів»? Остап Бендер міг би зарахувати таких ділків до свого «табору».
 

 
Під час таємного голосування за голову Волинської обласної ради ковельський мер Олег Кіндер пригнався до Луцька і стояв біля виборчої урни, спостерігаючи за депутатським волевиявленням, як спостерігає інспектор ДАІ із смугастою палкою в руках за вуличним перехрестям. А потім він радісно плескав у долоні, коли його партайгеноссе та колишнього «напарника» по оборудці з ТзОВ «Екопроміндустрія» Валентина Вітра обрали головою Волиньради. 
 

 

 
І тому не дивуйтеся, хто зараз очолює ТзОВ «Екопроміндустрія». Товариство перейшло в «надійні» руки: ним керує син ковельського мера – Кіндер Олег Олегович. На Кіндера-джуніора зареєстровано і новий білосніжний «Мерседес», яким батько їздив на роботу та, попутно, на мітинги в центрі міста, просити у ковельчан гроші на підтримку Євромайдану.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39