Що з обіцяного виборцям виконав Івахів

16 Червня 2015, 09:00
1546

З-поміж волинських нардепів у Степана Івахіва 36% виконаних з обіцяного своїм виборцям.

Аналіз відповідності голосувань депутатів від Волині їхнім обіцянкам, які ті декларували у своїх передвиборчих програмах, пропонує видання Слово і Діло.

Нагадаємо, що на дострокових парламентських виборах 2014 року в одномандатних виборчих округах Волинcької області перемогу здобули 5 кандидатів, серед яких виявилися два представники партії «Народний фронт» (Ігор Гузь та Ігор Лапін) і 3 самовисуванці (Сергій МартинякІгор Єремеєвта Степан Івахів). Останніх об’єднує те, що вони є серйозними бізнес-гравцями. Івахів та Єремеєв – співвласники паливно-мастильної групи «Континіум», а Мартиняк є засновником агропромислової групи «Пан Курчак», яка включає в себе низку підприємств, що формують всю структуру виробництва. Візитівкою групи «Континіум» є торгова марка «Вест Ойл Груп».

Однак, попри активну діяльність у бізнесі, всі перераховані особи – досить помітні й на політичному фронті. Під час передвиборчої кампанії вони активно роздавали обіцянки у сферах національної безпеки й оборони, соціального захисту учасників АТО та регіонального розвитку.

Зокрема, народний депутат України Ігор Гузь у своїй передвиборчій програмі обіцяв домогтися надання пільг та виплат бійцям АТО і родинам загиблих. Як результат, разом з Івахівим, Єремеєвим та Лапіним він теж підтримав у другому читанні та в цілому проект закону про внесення змін до статті 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо зарахування мобілізованим військової служби пенсії на пільгових умовах)». Чого не можна сказати про іншого волинського депутата – Сергія Мартиняка, котрий був відсутній.

Ще один нардеп від Волині – Степан Івахів, серед іншого, обіцяв власним виборцям, що, прийшовши в парламент, розробить дієвий закон про учасників бойових дій у зоні АТО. І хоча зареєстрований нардепом у Верховній Раді законопроект про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту щодо додаткових гарантій для учасників бойових дій» 12 травня 2015 року повернули на доопрацювання, коли парламент ухвалював зміни до нього, Івахів проголосував «за». Його соратник по бізнесу Ігор Єремеєв з невідомих причин не проголосував, а Сергій Мартиняк був відсутній. І це при тому, що в програмі Єремеєва окремим пунктом зазначалося, що «держава має надати всім учасникам АТО спеціальний соціальний статус і забезпечити їх безкоштовним житлом та землею, медичним лікуванням, пільговим працевлаштуванням, правом на безкоштовну освіту. Родинам загиблих бійців у зоні АТО має бути надана матеріальна допомога та соціальні пільги».

Не оминули увагою у власних обіцянках волинські нардепи й економічні питання. Той-таки Єремеєв обіцяв домогтися пільг для приватного підприємництва на селі, а після проходження до парламенту – зареєстрував проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість (у разі застосування податкового компромісу, пропозиції якого були враховані 25 грудня 2014 року). Натомість у момент, коли парламент голосував у другому читанні та в цілому проект закону про ліцензування певних видів господарської діяльності, що мав на меті їх скорочення, тим самим полегшуючи роботу вітчизняному бізнесу, то з волинських нардепів відповідну ініціативу підтримав лише Ігор Гузь. Решта були просто відсутні, хоча й декларували відповідні зміни у своїх програмах.

З невідомих причин був відсутнім у залі, а відтак і не підтримав проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу (в частині запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації в Україні) Ігор Лапін. Хоча у власній програмі він чітко заявив, що диверсифікація джерел постачання газу, використання альтернативної енергетики та заходи енергоефективості мають не лише захищати українську незалежність, а й стимулювати осучаснення економіки. Вочевидь, не цікавить це питання і Степана Івахіва, Сергія Мартиняка й Ігоря Єремеєва, які проігнорували й це засідання. Єдиний голос на підтримку відповідного закону в другому читанні та в цілому серед волинських нардепів дав Ігор Гузь.

Загалом же, оцінюючи статистику відсутності чи неголосування нардепів від Волині за ключові закони України, які парламент ухвалював у другому читанні та в цілому, слід відзначити, що найчастіше до практики уникнення від голосування вдавалися нардепи Степан Івахів (28 пропусти голосування та 3 рази не голосував за закони, що стосуються економіки), Ігор Єремеєв (25 разів був відсутній і 13 разів не голосував за економічні закони, 10 разів за його відсутності ухвалювалися закони щодо міжнародних відносин, та 5 разів – соціальні закони) та Сергій Мартиняк (24 рази був відсутнім і 12 разів не проголосував за закони економічного характеру, а 6 разів був відсутнім і 4 рази не проголосував, коли ухвалювалися закони із соціального захисту, безпеки й оборони).

Вони ж виявилися найбезвідповідальнішими з числа волинських нардепів за результатами моніторингу виконання обіцянок. У Ігоря Єремеєва – 51% невиконаних обіцянок, у Степана Івахіва – 36%, у Сергія Мартиняка – 31%. Натомість найвідповідальнішим депутатом від Волинської області виявився Ігор Гузь, який був присутній майже на всіх засіданнях парламенту, коли там ухвалювалися ключові для країни закони, а також зумів виконати близько чверті власних обіцянок.

Коментарі
28 Лютого 2017, 23:40
Ось маємо картину про кожного депутата, і бачммо як Івахів піклується про своіх виборців, він звик тільки маніпулювати свідомістю людей. Купляти голоси він знає як. Ох маємо те що маємо. Кожен народ заслуговує на свого терана!!!!
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром