Замість пошуку лісокрадів ковельські міліціянти валяють дурня, – еколог

09 Липня 2016, 12:28
1806
Неподалік села Поворськ Ковельського району в січні цього року було викрадено 172 дерева, чим заподіяна шкода лісовому господарству на суму 110,4 тисяч гривень. Крадену деревину з найближчого лісу злодії перетягнули на пилораму – метрів за сто.
 
Підоспіла лісова охорона Підрізького лісництва повідомила про даний факт Ковельський міський відділ УМВС України у Волинській області. У всякому разі так вимагають інструкції, яких дотримуються лісівники. І місцеві Шерлоки Холмси взялися за розслідування. 
 
Ковельські міліціянти можуть з легкістю скласти протокол на жінку-інваліда, яка торгує помідорами у невстановленому для цього місці, або ж вилучити у селян самогонку. Думаєте, їм по зубах лісокради? Як би не так!  
 
Під час виїзду для огляду місця події незаконно зрізану деревину було виявлено на подвір’ї та біля офісу ТОВ «Волиньнадратрейд», що знаходиться у Поворську по вулиці Лесі Українки, 67. Правоохоронці з’ясувало, що на фасаді приміщення підприємства є камери відеоспостереження, інформація з яких записується на пристрій, що розміщений всередині будівлі. 
 
21 січня старший слідчий капітан міліції Катерина Виндюк вилучає записуючий пристрій «ASHUA» і аж через два тижні (!!!) – 3 лютого – у даному кримінальному провадженні призначає комп’ютерно-технічну експертизу з метою встановлення, чи наявна на жорсткому диску вилученого пристрою інформація про здійснення відеоспостереження за 18 січня 2015 року на подвір’ї ТОВ «Волиньнадратрейд». Саме в цей день злодії перетягнули сюди деревину. Оперативність слідчого просто вражає! Експерт підписує висновок 27 березня – через три з половиною тижні (!!!), вказуючи, що відеозаписи за 18 січня – відсутні. 
 
Допитаний в якості представника потерпілої сторони інженер охорони і захисту лісу СЛАТ «Тур» Василь Козак показав, що ділянка, де виявлена незаконна порубка, знаходиться в межах захисної смуги вздовж автомагістралі державного значення «Київ-Ковель-Держкордон» – на відстані менше 50 метрів. 
 
Свідки старший майстер лісу Микола Музичук та майстер лісу Олександр Осійчук вказали, що при здійсненні обходу 10-го кварталу Підрізького лісництва вони побачили 172 пні від зрізаних дерев. При цьому відмічалась вибірковість порубки за діаметром розміром до 20 сантиметрів. В подальшому, внаслідок огляду прилеглих територій, ними ж вищеописану деревину виявлено складеною на території ТОВ «Волиньнадратрейд».
 
Допитаний свідок Олексій Нілов, який виконує функції охоронця на ТОВ «Волиньнадратрейд», переконував, що 18 січня на робочому місці не був, а заміняв його Анатолій Шворак. За словами Нілова, відеоінформація з камер відеоспостереження записується автоматично, але ніяких дій для її спотворення чи знищення він особисто чи хтось з його відома не здійснював. Пояснити, чому серед записів відсутні відомості за 18 січня не зміг.
 
Свідок Шворак розповів, що час від часу підзаробляє на ТОВ «Волиньнадратрейд» шляхом разових виходів для різної роботи. 18 січня за проханням знайомих дійсно тут перебував. Ближче до вечора на територію підприємства підводою приїхали незнайомі йому чоловіки та, нічого не пояснюючи, вивантажили деревину на подвір’ї. Впізнати при нагоді їх не зможе, також йому нічого невідомо з приводу відсутності відеозапису. 
 
Директор ТОВ «Волиньнадратрейд» Євген Пономаренко теж не зміг нічого толком пояснити: хто та навіщо вивантажив лісопродукцію на території належного йому підприємства, яку виявлено працівниками Ковельського СЛАТ «Тур». Слідча Катерина Виндюк чогось не уточнила, що ця лісопродукція – крадена. А робітники разом із директором можуть бути у зговорі із крадіями?
 
До речі, у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зазначається, що засновником та директором ТОВ «Волиньнадратрейд» з 5 травня 2014 року є Максим Філіп’єв (розмір його внеску до статутного фонду складає всього лише 1 тисяча гривень). Місцезнаходження юридичної особи: Ковельський район, село Дубове, вулиця Кутузова, будинок № 26. Але у цьому селі такої вулиці нема! А ось у Ковелі на вулиці Кутузова в будинку № 26 за радянських часів була контора СПМК-6 тресту «Волиньспецсільгоспмонтаж». То кого хочуть надурити ділки? Очевидно, міліції вигідно їх «кришувати»?
 
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром