Ковельська райрада надала прокурору вотум довіри

11 Липня 2015, 10:25
2717
Півтора місяця знадобилось депутатам Ковельської районної ради, аби в них «дійшли руки» до голосування стосовно ініціювання відставки Ковельського міжрайонного прокурора Василя Лопохи.
 
Нагадаємо, що в двадцятих числах травня постійна комісія з питань регламенту, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики, захисту прав людини, забезпечення законності, боротьби із злочинністю  рекомендувала районній раді ухвалити ініційований депутатом Віктором Лук’янчуком, з депутатської групи «Єдність», проект рішення «Про Звернення Ковельської районної ради до Генерального прокурора України В.М.Шокіна щодо відставки Ковельського міжрайонного прокурора» в запропонованій редакції.
 
Однак, призначена на 5 червня сорок шоста сесія ради прогнозовано не відбулась через відсутність кворуму депутатів. А пленарне засідання сорок шостої сесії, скликане на 23 червня, спіткнулося об демарш депутатської фракції ВО «Батьківщина», який відбувся акурат в момент, коли розгляд порядку денного підійшов впритул до «прокурорського» питання.
 
Саме з цих підстав неабияка увага громадськості була прикута до другого пленарного засідання сорок шостої сесії районної ради, скликаного на 10:00 годину минулої п’ятниці в сесійній залі Будинку рад. Першим стояло уже сакраментальне питання порядку денного щодо ініціювання відставки Ковельського міжрайонного прокурора Василя Лопохи.
 
Автор проекту рішення – депутат Віктор Лук’янчук, виступаючи з сесійної трибуни нагадав присутнім перипетії проходження розгляду цього проекту рішення. Ще раз оголосив його зміст і, як доповнення, подав пропозицію «звернутись до наших колег із Ковельської міської ради, щоби підтримали наше звернення. Тому, що прокурор – міжрайонний і обслуговує місто Ковель і Ковельський район».
 
«Я прошу депутатів підтримати це звернення, тому що ви бачите, що сьогодні відбувається у вищих ешелонах влади, у вищих кабінетах в Києві у прокурорів», – звернувся до присутніх колег Віктор Володимирович. – «Які суми грошей вони зберігають у своїх кабінетах! Тому, я думаю, на часі це звернення прийняти. Я прошу депутатів не боятися. Хай ця людина піде гарно з цієї посади. Нехай на цю посаду призначать дійсно молодого фахівця, молоду людину, яка б поміняла роботу в нашій прокуратурі».
 
Депутат Володимир Андросюк з фракції ВО «Батьківщина», розпочавши обговорення проекту рішення, заявив, що погоджується із зверненням, мовляв є великі недоліки в роботі прокуратури, але не погоджується з методами: «ми – депутати не маємо права вмішуватися: які будинки, на чому їздити. Для цього є люстраційна комісія».
 
«Шановні друзі, на моє глибоке переконання це звернення появилось тоді, коли подав прокурор позовну заяву в суд, де рішенням суду сьогодні підтверджено про незаконне виділення земельної ділянки заступнику голови районної ради Коляді», – наполягав Володимир Тимофійович, риторично запитуючи присутніх: чого це звернення не з'явилося раніше, а саме в цей момент земельного скандалу?
 
«Це брехня, люди добрі, це брехня», – підхопився опонувати обранцю від «Батьківщини» вчорашній бютівець Віктор Лук'янчук. – «Я розумію Володимира Тимофійовича, що він зараз… Давайте, нагородимо прокурора. Подяку дамо прокурору? Але це брехня! В мене свідки є. Ми ще раніше готували. Ну, не було, можливо, волі окремих депутатів. Можливо, не на часі було. Але сьогодні, коли ви говорите, що не треба це звернення підтримувати і звертатися, бо там, десь, Галина Степанівна (Коляда)… Яке я маю відношення до Галини Степанівни? Абсолютно ніякого! Я ніколи не захищав корупціонерів і вже й не буду. Давайте, проаналізуйте мою роботу в районній раді. Я ще міг би тут навести ще більше прикладів. Що робив прокурор? Да, Прад-ук (нерозбірливо) грабонув в селі півтора гектара землі. Коли давав Шевчук Олег Володимирович мільйон за ту земельну ділянку. А прокурор мовчав. Бо це Матяшука близький родич взяв земельну ділянку. Тому, я рахую, що це – ганьба!»
 
«Я думаю, що це справді повна дурня», – також обурився на сказане депутатом Андросюком голова районної ради Ігор Верчук
 
Депутат Анатолій Корнійчук з фракції ВО «Батьківщина» подякував колезі Лук'янчуку за мужність, коли той зміг знайти в собі та інших депутатах волю, аби на комісії одностайно проголосувати за це непросте питання. Анатолій Авакумович повідомив, що він особисто працює з прокуратурою на протязі десяти років: існує переписка, деякі наведені ним факти з подання прокуратури вирішувались в судах тощо. Однак, Корнійчук назвав депутатську ініціативу щодо відставки місцевого прокурора дещо сумнівною, непослідовною і розрахованою на передвиборчий ефект.
 
«За ці три роки, які Лопоха…, я в нього і сам на прийомі був декілька раз. І в мене є свої суб’єктивні враження від цього спілкування. Але я хотів би… Це – остається поза кадром. Це – наше особисте з ним спілкування», – припоминав депутат Корнійчук. – «Те, що було тут в сесійній залі: тричі пан Лопоха стояв за отою трибуною і звітувався. І я не пригадую тут таких питань, або гострих виступів, або десь якусь акцію провести – я цього не пригадую! Значить, всіх все влаштовувало. Хватило мужності там опечатати кабінет голови адміністрації, голови районної ради, заступника, але не хватило мужності скерувати і зробити якийсь пікет, чи ще якусь акцію відносно прокуратури. Тому, що не були впевнені тоді – то розкладки сил не хватало, впевненості, щоб проводити. Тоді боялися. А сьогодні це… Але я звертаюся – дякую, що є мужність. Але закликаю бути послідовним. Чому ця мужність, наполегливість не була проявлена рік тому? 
Про те, що говорив колега Андросюк: що певні колективні розклади сил міняються і сьогодні можна це робити. А щоб показати перед виборами, що дієвість зробили – ну, це трошки смішно. Я, десь так проголосую, підтримаю це звернення, але, шановні колеги депутати, я сам закликаю бути послідовними і політично відповідальними. Якщо ви вже взялися відстоювати справедливість, то відстоюйте її з першого дня, коли ви тут находитеся. А не під останній дзвоник, коли уже ця каденція «валиться».
 
Депутат Лідія Козуля, з депутатської групи «Єдність», коментуючи виступ попередника, заявила, що в минулі роки, коли вони ходили з депутатом Корнійчуком до прокурора, то в Анатолія Авакумовича думка була зовсім інша – «прокуратура не допомогла зовсім». «Тоді Анатолій Авакумович дуже обурювався, а сьогодні вже, чомусь, так сталося, що вже: «давайте згладимо», «давайте спростимо». Дійсно це питання правильно виникло», – Лідія Іванівна переконана, що в час здійснення Революції Гідності змінитися на посадах мають всі посадовці – від прокуратури до найменшого чиновника. Лише тоді буде порядок, в тому числі на Ковельщині.
 
Депутат Володимир Пархонюк, з депутатської групи «Єдина Ковельщина», звертаючись до сесії агітував депутатів, аби вони чули один одного, відкинувши амбіції та належність до клубу партійних інтересів. 
 
«Ми повинні дослухатися аргументів і забути все те кулуарне і прийняти рішення», – наполягав Володимир Федорович. – «Я хочу наголосити тут всім у залі, що люди вийшли на Майдан через одну причину – це корупція. В органах влади, в судах, прокуратурах тощо. Ви хочете сказати, що оте, показане по телевізору не відбувається в усіх кабінетах? Відбувається… Немає на сьогодні відповідальності ні в одного чиновника. Всі дії, які вчиняються – вони безкарні. Вернемся до персонажу Лопохи. Я вам скажу, що я вже третій рік до нього не ходжу і (далі) не буду ходити, бо без-по-лєз-но!». 
 
Депутат Пархонюк стверджує, що навіть сьогодні, перебуваючи під дією Майдану, владці продовжують займатися мздоїмством «постійно і скрізь».  Народний обранець навів приклади, на його думку, бездіяльності прокуратури в процесі слідства щодо дій місцевих високопосадовців. 
 
«Поки не було звернення мого до Дмитра Чепіжака – обласного прокурора, то зовсім нічого не робилося. В Ковелі називають прокуратуру ковельську «VIP-адвокатурою», тому що вони захищають всіх і вся», – твердив депутат, очевидно розуміючи під «всіх і вся» не пересічних громадян, а місцевих владних «небожителів». – «Тому, що про дерибан землі в місті Ковелі вже «жужжать» усі». 
 
Володимир Пархонюк запропонував питання про звернення районної ради до Генерального прокурора України В.М.Шокіна вирішити в режимі таємного голосування. 
 
Екс-бютівець Сергій Повар, з депутатської групи «Єдність», обурився, що на розгляді цього резонансного питання порядку денного відсутній сам прокурор Василь Лопоха. Виступаючий навів факт успішної безкомпромісної боротьби з прокурорським засиллям на прикладі дій голови Одеської ОДА Міхеіла Саакашвілі
 
«Дуже все просто відносно думки про прокурора у депутата Анатолія Корнійчука», – розмірено твердив найстарший за віком депутат Ковельської районної ради Повар під дошкульний сміх у залі. – «Тоді він був незадоволений, а зараз він – задоволений. Бо він сам сказав: «Що я уже ходив, контактував і зконтактував із Лопохою», який є з Маневицького району, як і Корнійчук. І все тоді стає на свої місця. Все треба говорити так як є. Чого ви мені затикаєте рот?! Андросюк каже: «Я свою думку маю». І я свою думку маю – якщо говорити-зачіпати заступника голови районної ради за земельні ділянки – може й так. Якщо їй мало і десь щось не так – хай відповідає. Але таких порушень – море в Ковельському районі. Чому прокурор того не бачить? А вибірково. «Давай – те, давай – те». Якщо нє – то ми тебе візьмем «за хвіст».
 
Сергій Данилович закликав депутатів підтримати пропозицію депутата Пархонюка щодо таємного голосування і визначитися стосовно майбуття прокурора Ковельщини.
 
Депутат Юрій Мельник із фракції ВО «Свобода» зробив заяву, що в будь-якому випадку незалежно від процедури волевиявлення свободівці одноголосно підтримають це звернення: «Всі ми, всі українці і, в тому числі, депутати після такої кривавої Революції, після початку бойових дій на Сході України сподівалися на рішучі кроки по реформуванню прокуратури. На жаль, цього не відбулося. Тому такі рішення потрібно приймати». 
 
Свої, часто полярні, аргументи щодо мотивів голосування також висловили депутати Петро М'якота, з депутатської групи «Єдина Ковельщина»,  та Ольга Рудик, з депутатської групи «Єдність».
 
Врешті-решт, по наслідках обговорення районні депутати вирішили проводити голосування в таємному режимі. Близько півгодини тривало депутатське волевиявлення по завершенні якого голова лічильної комісії – депутат районної ради Галина Рябко, з депутатської групи «Єдність», оголосила протокол про результати таємного голосування за проект рішення та текст звернення Ковельської районної ради до Генерального прокурора України В.М.Шокіна щодо відставки Ковельського міжрайонного прокурора.
 
«Всього присутніх на сесії – 37 депутатів. Видано для таємного голосування – 35 бюлетенів», – зачитує з сесійної трибуни Галина Василівна. –  «При відкритті скриньки для таємного голосування виявлено – 35 бюлетенів. Голоси за проект рішення та текст звернення Ковельської районної ради до Генерального прокурора України В.М.Шокіна щодо відставки Ковельського міжрайонного прокурора розподілились так: підтримую – 18 голосів; не підтримую – 7 голосів; утримався – 10 голосів. Всього – 35 голосів». 
 
Таким чином, лічильна комісія встановила, що проект рішення та текст звернення Ковельської районної ради до Генерального прокурора України В.М.Шокіна щодо відставки Ковельського міжрайонного прокурора слід вважати відхиленим.
 
Поодинокі оплески в сесійній залі засвідчили: методом демократичного волевиявлення найвищий представницький орган Ковельщини практично висловив вотум довіри ковельському міжрайонному прокурору Василю Лопосі.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024