Одіозне рішення Ковельради «зарубали» у суді

15 Липня 2015, 08:36
1408
Чорна смуга судових поразок переслідує ковельську міську владу. У даному випадку це стосується надзвичайно недолугого рішення, яке 15 квітня цього року «породили» депутатська більшість Ковельської міськради від «Батьківщини» разом з мером Олегом Кіндером. Тоді, по «замовленню» ковельчанина Сергія Нагорника, сесія в рейдерський спосіб скасувала рішення свого ж виконавчого комітету початків століття, яким було оформлено право власності виробничо-комерційного підприємства «Каскад» на приміщення по вулиці Косачів у місті Ковелі. 
 
Прийняттю сумнівного акту передував скандал, який трапився 26 березня на 69-й сесії ради. Жителі міста всього лише попросили надати слово директору ВКП «Каскад», депутату райради Володимиру Пархонюку. За його словами міська влада, на чолі з мером, налаштовуються в рейдерський спосіб посягнути на законне майно «Каскаду». Пархонюк запропонував сесії розглянути питання, яке хвилює колектив, першим у порядку денному. Президія принципово не захотіла чути з трибуни аргументи «каскадівців» і тому вони самі вийшли наперед. Олег Кіндер поспішно оголосив перерву в засіданні на невизначений час, а присутню в залі міліцію закликав розібратися з протестувальниками. 
 
«Теоретик» сучасного містечкового ревізіонізму, він же секретар міської ради Михайло Гетьман в кращих традиціях комуністичного минулого свого батька (секретаря райкому компартії України) фактично шантажував протестувальників закриттям пленарного засідання і подальшими репресіями щодо них. 
 
«Якщо ви будете ставити свої умови надалі, значить, ми закінчуємо роботу на сьогодні сесії і розходимся. А далі – нехай органи розбираються», – пригрозив Михайло Олександрович.  
 
І свою погрозу «права рука» Кіндера реалізував – засідання припинив. У той же час присутні люди сахалися від бездоказової активності депутаток постклімактеричного віку. 
 
«Це дешевий піар!» – торочила, ніби з переляку, Олена Євсюк (в поетичному середовищі знану, як Олена Побережнюк), яка у подібних ситуаціях завше рве на собі сорочку за міське керівництво.
 
«Якщо у вас кармани набиті, то у вас - «піар». А у мене кишені – порожні… Ай-я-яй! Такі ви депутати! Так ви відстоюєте інтереси народу?!» – втовкмачував зарозумілій депутатці працівник підприємства «Каскад» Віктор Шайнюк.
 
Одним-єдиним, хто публічно захищав потоптане керівництвом міста право голосу підприємництва та виборців, був депутат, заступник голови Волинської облдержадміністрації Сергій Кошарук
 
Депутат-бютівець Юрій Оксенюк намагався переконати Володимира Пархонюка, що внесений проект рішення його колеги «всього лиш підготували на розгляд». Юрій Вікторович виправдовував владний «наїзд» на чуже підприємство, хоч сам є бізнесменом, який з партквитком «Батьківщини» в часи «режиму Януковича» зумів на розі вулиць Брестська та Модеста Левицького «відгрохати» новий шикарний торговельно-розважальний заклад. 
 
Драматична для «Каскаду» розв’язка настала 15 квітня. Цього разу члени трудового колективу підприємства на сесію не прийшли. Адже всі аргументи «каскадівці» озвучили ще у березні. Очевидно, ковельські можновладці уже підготувалися до можливого протиборства з «бунтівниками». На місцях у сесійній залі, які раніше займали працівники «Каскаду», тепер повсідалися схожі на «тітушок» молодики. Неподалік них воссідав Сергій Нагорник власною персоною. Ну, а біля журналістів, які висвітлювали хід сесії – на лівому фланзі – отаборились хлопці в польовому камуфляжі. 
 
Михайло Гетьман оголосив свій депутатський запит, адресований відразу трьом силовим структурам, щодо дій «групи осіб на чолі з депутатом ковельської районної ради Володимиром Пархонюком, якими 26 березня було зірване пленарне засідання Ковельської міської ради». Секретар ради просив прокуратуру, УМВС та СБУ «відповідного реагування та відкриття кримінальної справи по факту тиску та погроз на адресу депутатів Ковельської міської ради». Запит Гетьмана підтримали 25 депутатів – члени «Батьківщини» та провладні обранці громади. Проти були лише двоє «свободівців» та «фронтовик».
 
«Хочу в присутності громади звернутись, в першу чергу, до депутатів. Моє письмове звернення було тут частково процитоване, хоч воно мало на меті одне – роз’яснити депутатам, що їх використовують у владних «розбірках». Тобто, влада сьогодні зайняла одну сторону – мого сусіда Нагорника, який отам у залі сидить і контролює виконання свого замовлення… Це ваше рішення буде скасоване, як і вже останні декілька рішень міської влади… Те, що сьогодні відбувається є намаганням певного кола осіб, які зацікавлені відпрацювати свої отримані, можливо, гроші… В мене буде зустрічне кримінальне провадження. Я звернуся, щоб це кодло ковельське можна було розворушити і з ним покінчити. А до депутатів – це на вашій совісті. Я не думаю, що БЮТ, як партійна організація і керівництво БЮТу там наверху в курсі цієї ситуації. Але, якщо це так, то в мене взагалі виникають питання: що це за партія і для чого вона в місті?» – наголосив Володимир Пархонюк.
 
Варто зауважити, що авторство скандального рішення міськради належить постійній депутатській комісії з питань дотримання прав людини, депутатської діяльності та етики, законності і правопорядку, яку очолює Роман Ляшук. Втім, сам Роман Володимирович так і не зміг пояснити Володимиру Пархонюку, хто ж конкретно писав проект, чому це робилося таким поспіхом і без публічного обговорення. Володимир Федорович стверджує, що «колективне авторство» є не що інше, як намагання уникнути персональної відповідальності.
 
В результаті голосування за протиправний і репресивний проект рішення проголосувало 22 депутата, один був проти, а троє – утримались.
 
Підприємство «Каскад», як і обіцялось, звернулося до суду із позовною заявою про визнання недійсним рішення органу місцевого самоврядування та його скасування. Позивач зазначив, що влада грубо порушила процедуру прийняття рішення, а саме – скасувала рішення виконкому по делегованих (а не самоврядних) повноваженнях, без попереднього громадського обговорення та опублікування розробила проект та внесла його на розгляд сесії всього-на-всього за півдоби до засідання, виступила в інтересах третьої особи (Сергія Нагорника), яка немає абсолютно жодного стосунку до ВКП «Каскад». Тут, очевидно, проглядається корупційна складова. Найголовніше, на чому позивач акцентував увагу суду, є відсутність порушених прав, як міської ради, так і пана Нагорника. 
 
Позиція міськради, яку представляв аж сам начальник юридичного відділу міськвиконкому Геннадій Куптій, виглядала досить блідою та однобокою. Головний юрист Кіндера, як не старався, але так і не надав хоча би якісь толкові заперечення позовних вимог. Геннадій Анатолійович, якого Кіндер слідом за собою «притягнув» з Державної екологічної інспекції у Волинській області, весь час зациклено повторяв, що міська рада мала право скасовувати рішення, бо виконком є її підконтрольним органом, і наводив ряд дивакуватих доводів-доказів, які абсолютно не мають жодного взаємозв'язку із даною справою. Інших аргументів – бракнуло! На численні запитання представників ВКП «Каскад» захисник інтересів ковельської владної верхівки був неспроможний дати будь-якої вмотивованої відповіді. 
 
 Господарський суд Волинської області, в особі головуючої Оксани Сур’як, врахував доводи сторін і прийняв цілком справедливий «вердикт»: визнав недійсним та скасував рішення Ковельської міської ради від 15 квітня 2015 року № 69/49 «Про скасування рішення». 
 
«Вся ця історія смердить рейдерством! І я надзвичайно обурений ситуацією, коли громадяни змушені витрачати власний час, кошти та зусилля для захисту від свавілля та самодурства чиновників, які за рахунок нас, платників податків, протирають штани у владних кабінетах, ще й, фактично, за беззаконня, отримуючи «космічні» премії. Усе це відбувається за повної бездіяльності, а інколи й прямого потурання Ковельської міжрайонної прокуратури», – заявив після судового засідання Володимир Пархонюк.   
 
Він також запевнив, що докладе усіх можливих зусиль, аби особи, винні у переслідуванні легального підприємництва та посяганні на право приватної власності, понесли невідворотне покарання. Не дарма ж люди казали тоді у сесійній залі: «Кinder – досить нам сюрпризів!» 
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024