У Ковелі учасникам АТО виділили найбільше земельних ділянок, ‒ Кошарук

23 Липня 2015, 16:02
1497

Волинська область одна із перших врегулювала питання виділення земельних ділянок учасникам АТО. Але, незважаючи на це, залишається чимало проблем та питань.

Про них розповів заступник голови Волинської облдержадміністрації Сергій Кошарук, ‒ повідомляє Громадське радіо.

«Надійшло  4548 заяв від учасників АТО та членів сімей загиблих учасників АТО. Багато це чи мало,  ми подивилися  в розрізі інформації по всій країні. Виявляється, що показали перше місце. Але ми розуміємо, що після того, як надходить зава, вона розглядається, і якщо позитивно вирішується питання з виділенням землі, то надається дозвіл на складання проекту землеустрою. Далі складається відповідна документація. З цих 4548  заяв прийнято 2264позитивних рішення на розроблення проекту землеустрою Ми займаємо третє місце після Київської і Львівської областей. На сьогодні учасники АТО зацікавлені для будівництва житлових будинків. І надійшло в Луцьку таких заяв - 791, Ковелі – 256, Володимирі-Волинському– 291. У містах Ковель і Нововолинськ виділено найбільше земельних ділянок учасникам АТО».

Заступник розповідає, що не в усіх населених пунктах є вільна земля.

«Робота обласної і районних комісій по інвентаризації земель дозволила нам показати, де можна взяти землі для задоволення таких заяв. І там були негативні відгуки, що нема вільних ділянок. Ми мали можливість пропонувати інші землі на  наближених територіях. Це переважно в містах обласного значення. Наприклад, місто Нововолинськ,  де нема вільних ділянок. Позитивним досвідом в цьому питанні були спільні наради , щоб території сільських рад пропонували свої варіанти. Частину заяв розприділяли по-іншому і намагалися ці питання вирішувати в інший спосіб», ‒ каже Кошарук.

Однак на Волині є земля, яка викликає багато інтересу. Це  ділянки в Шацькому району, поблизу озер. Бійці неодноразово зверталися щодо надання їм в цьому районі ділянок.Але, як розповів голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик, з цією землею вже визначилися.

«Земельні ділянки в районі Шацького району ,  в районі озера Світязь лише  для сімей загиблих військових  і сімей військовослужбовців Шацького району. Якщо ми зможемо задовольнити цей попит і вирішити це питання, тоді розширюємо географію  і будемо виділяти і для сімей іншого району».

Натомість волонтерка  Волинського координаційного центру Катерина Віжевська, яка допомагає бійцям з оформленням документів при отриманні землі, стверджує, що це далеко не весь перелік проблем  про які розповідають чиновники. 

«Коли озвучили 2664 позитивних рішення, то це ще не означає, що було виділено стільки ділянок. Дуже часто,  коли на сайті  ділянки є і коли  учасники АТО пишуть заяви  на обпирання ділянки по якійсь вулиці, то позитивне рішення приймається, але на іншому масиві. Потім вони йдуть до селищних голів. Селищні голови кажуть їм писати відмову.  Тоді переписують заяву і питання вирішують по-новому. Це проблема дуже серйозна. В мене є навіть копії таких заяв і без адвокатських запитів селищні голови з нами не хочуть навіть розмовляти.Велике прохання до влади – вплинути на селищних голів, щоб вони принаймні в себе в селищних радах розмістили зразки заяв і пояснювали хлопцям, як їх писати. Тому що були поодинокі випадки, коли хлопці зверталися, їм відмовляли. І вони не знали, як далі діяти».

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024