Ковельські регіонали: сьогодення

23 Липня 2015, 13:42
2411

Про те, як склалася доля ковельських регіоналів і де зараз вони, пише Волинське агентство розслідувань.

Зокрема про це йдеться в черговій частині рубрики «Нелюстровані».

На виборах 2010 року до Ковельської міської ради «пробилося» тільки двоє регіоналів, причому по багатомандатному виборчому окрузі, тобто по партійних списках. Обидва – військові пенсіонери.

Тодішній голова міської організації Партії регіонів Володимир Матвєєв за часів СРСР брав участь у бойових діях на території Афганістану. Має два ордени Червоної Зірки, хоча походження одного з них викликає сумніви. Служив у Ковелі «на Горці». В 2003 році звільнився зі Збройних сил України у званні полковника. Його заступник по парторганізації Анатолій Соболєв ще у 1998 році закінчив у Ковелі військову службу начальником військового госпіталю.

У липні 2012 року, коли позачергова сесія Ковельської міської ради підтримала звернення до Президента України у зв’язку з прийняттям Верховної Радою сумнозвісного мовного закону, ці два депутати-регіонали утримались. Не брали вони участь в голосуванні 30 січня 2014 року за звернення до глави держави та щодо суспільно-політичної ситуації в Україні із закликом до всіх політичних, громадських організацій не допустити дій, спрямованих на розкол країни та подальшу ескалацію напруженості.

Загалом же, у виборчому списку ковельських регіоналів до міськради значилося п’ять кандидатів.

Третій рядок займала член Партії регіонів з 14 березня 2006 року Наталія Дуброва. У 2007 році вона вступила до Університету сучасних знань на факультет «Правознавство», де і навчалася на момент виборів на IV курсі заочного відділення. Того ж року на позачергових виборах до Верховної Ради була членом дільничної виборчої комісії. В 2009-2010 роках керувала Громадською приймальнею кандидата на пост Президента України Віктора Януковича. Сьогодні вона працює юрисконсультом Волинської обласної організації «Центр правової допомоги» (м. Ковель).

Разом із своїм чоловіком Олександром Калюжним (відомий, як «Саша Харьковскій») є колекціонерами картин і неодноразово організовували у Ковелі виставки робіт сучасних українських художників. У 2013 році на День міста Ковеля отримала з рук ковельського мера бютівця Олега Кіндера статуетку за перемогу в номінації «Громадський діяч року».

Четвертим у списку був Анатолій Зайцев, який перебував у Партії регіонів з 2004 року, а з 2010 року – працював начальником виробничого відділу приватного підприємця.

Замикала п’ятірку Ольга Артюхова, яка з 2000 по 2006 роки була членом правління місцевої Асоціації підприємців «Бізнес-центр». В 2006 році вступила до Партії регіонів, того ж року була членом дільничної виборчої комісії і секретарем ДВК – у 2010 році. 8 січня 2014 року зареєструвалася приватним підприємцем в галузі роздрібної торгівлі.

Крім того, по мажоритарних округах у місті Ковелі від Партії регіонів балотувалося 16 кандидатів, але жоден з них до міськради не пройшов. З них регіоналами з партквитками було лише троє осіб – директор приватного підприємства «Луцьк – Торг»Дмитро Невірковець, провідний спеціаліст Ковельського відділу реєстраційно-екзаменаційної роботи Ігор Дерев’яга та директор ковельського центру продаж ВАТ СК «Країна» Інна Ігоніна.

А тепер – про лідерів Партії регіонів у Ковельській районній раді.

Очолювала виборчий список до ради голова районної організації Партії регіонів Галина Рябко, яка з першої п’ятірки була єдиним членом партії. З 2000 по 2005 рік працювала керівником апарату Ковельської райдержадміністрації. З 2006 року перебуває на пенсії. Сьогодні входить до депутатської групи «Єдність».

Другий рядок займав перший заступник голови Ковельської РДА Борис Андріюк. Перед тим, з березня 2005 по травень 2006 року, – пенсіонер МНС України. Нині є заступником директора з комерційних питань ТОВ «ГРАНД ІНВЕСТ ЛІМІТЕД». Ця фірма знаходиться у селищі Голоби, де проживає Борис Миколайович, займається виробництвом олії та тваринних жирів, хоча її керівник та власники мешкають у Києві. Увійшов до групи «Єдина Ковельщина».

Третім у списку був Ігор Присада – директор Радошинського кар’єроуправління з травня 1997 року і по цей день. В 1999 році дане підприємство перейшло до підпорядкування Львівської залізниці, а з 2007 року є структурним підрозділом Державної адміністрації залізничного транспорту України. Представляє «Єдину Ковельщину».

Четвертий – Андрій Мигуля, який працював заступником голови Ковельської райдержадміністрації з 8 липня 2010 року по 25 червня 2014 року, відповідав за гуманітарну сферу. На теперішній час викладає у Люблинецькій школі мистецтв, також є приватним підприємцем (роздрібна торгівля). Група «Єдність».

П’ятим «йшов» директор Голобського дитячого будинку інтернату Микола Пруд, який керує даним закладом ще з 2005 року. Група «Єдина Ковельщина».

У фракції Партії регіонів у Ковельській районній раді перебували ще 7 депутатів. Хто вони?

Директор СТзОВ «Пісочне» Ростислав Оксенюк, обраний в однойменному селі Пісочне, був членом Партії регіонів. Є одним з п’яти співзасновників цього товариства, при чому його розмір внеску до статутного фонду найменший – 1065 гривень. Він пропустив 25 пленарних засідань з 46-ти – найбільше за всіх інших. Група «Єдність».

Приватний підприємець Юрій Хороших, обраний у селах Скулин та Стеблі, теж входив до Партії регіонів. З травня 2005 року по теперішній час займається підприємницькою діяльністю – оптовою торгівлею відходами та брухтом. Пропустив 13 пленарних засідань. Група «Єдність».

Депутат Степан Топольський, обраний у селах Білашів, Грушівка, Іванівка та Перковичі. З серпня 2002 року по травень

2005 рік працював секретарем виконкому, заступником голови та головою Білашівської сільської ради. З травня 2005 року і по нині є керівником апарату Ковельської райдержадміністрації. В 2010 році закінчив МАУП, отримав кваліфікацію: управління персоналом і економіка праці. Група «Єдність».

Нинішня пенсіонерка Тетяна Марчук, обрана у селах Дроздні та Гончий Брід. З грудня 2006 року  по 31 березня 2015 року була начальником управління фінансів Ковельської райдержадміністрації. Група «Єдність».

Директор Колодяжненського СТзОВ імені Лесі Українки Сергій Герез, обраний у селах Колодяжне, Будище та Волошки. В Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців немає ніяких відомостей про вищезгадане товариство. За неофіційною інформацією, воно належить місцевому олігарху, депутату Волиньради, колишньому члену Партії регіонів Івану Смітюху. Після того, як фракція регіоналів у районній раді самоліквідувалася, Сергій Герез є позафракційним. Він пропустив за всю каденцію аж 22 пленарних засідання.

Пенсіонер, а колись директор СТзОВ імені Васюти Василь Вовчик, обраний у селі Уховецьк. Про це товариство, яке він очолював з вересня 1989 року, також немає ніяких даних в Єдиному державному реєстрі. Відомо, що СТзОВ імені Васюти донедавна працювало спільно з підприємством «Відродження Волині» під патронатом фірми «Амако». Вовчик входить до групи «Єдина Ковельщина».

Згодом, після виборів 2010 року, до фракції Партії регіонів увійшов підприємець Валерій Миронюк, із села Городище, хоч до того був членом партії «Сильна Україна». Зараз він – із «Єдиною Ковельщиною».

Не пройшли до Ковельської районної ради, але були у виборчому списку регіоналів такі члени Партії регіонів: директор СТзОВ «Дружба» Валерія Яромчук, начальник Пенсійного фонду України у Ковельському районі Інна Самолюк, заступник голови районної організації Партії регіонів пенсіонерка Валентина Сіньчук, секретар СТзОВ «Пісочне» Галина Мацан, завідувач Кричевичівським дошкільним навчальним закладом Тетяна Ткачук, тимчасово не працюючий із села Поповичі Олексій Кравцов, завідуюча Тойкутською сільською бібліотекою Галина Ілюшик, тимчасово не працююча із села Гончий Брід Ніна Кондратюк, завідуюча ФАПом села Байківці Ольга Чепенюк, пенсіонер із Поворська Ігор Баляєв, вчитель Любитівської загальноосвітньої школи Андрій Музичук, інспектор по кадрах Велицького СТзОВ «Зоря» Юлія Чирук та непрацююча із села Доротище Олена Місюра.

Під час Революції Гідності на сесії районної ради 27 січня 2014 року в промові Володимира Андросюка (ВО «Батьківщина») прозвучало звернення до депутатів від Партії регіонів з приводу того, щоб вони вийшли з лав цієї політичної сили. У відповідь голова фракції «Партії регіонів» Галина Рябко виклала свої переконання і заявила – «з Партії регіонів я не вийду». Її виступ викликав хвилю емоцій у залі та вигуки «Ганьба!». А вже через місяць – на позачерговій сесії 25 лютого, з президії було озвучено повідомлення тієї ж Галини Рябко про розпуск фракції Партії регіонів.

21 березня на початку пленарного засідання оголосили про створення в райраді двох депутатських груп. Одна з них має назву «Єдність», до якої увійшло 27 обранців громади, з них 6 колишніх регіоналів. Головою об’єднання став Володимир Хомік(Народна партія). Група «Єдина Ковельщина» об’єднала 11 депутатів, з них 5 бувших регіоналів. Її очолив позафракційний Петро М’якота.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024