Ковельрада теж «візьметься» за прокурора Лопоху?

28 Липня 2015, 07:23
1340
На початку пленарного засідання 74-ї сесії міськради депутат Геннадій Кіндер, із провладної фракції ВО «Батьківщина», попросив у головуючого – свого меншого брата Олега Кіндера – надати слово депутату Ковельської районної ради Віктору Лук’янчуку.
 
Обранець від району подякував своїм колегам з міста та особисто меру за можливість виступити, попросивши на цій сесії розглянули дуже важливе питання: звернення до Генпрокурора України Віктора Шокіна з проханням звільнити Ковельського міжрайонного прокурора Василя Лопоху.
 
Нагадаємо, що раніше з подібною вимогою звертався до Генпрокурора народний депутат України від Волині Ігор Гузь, за словами якого, Василь Лопохаповністю себе дискредитував як посадова особа органів прокуратури. Попри таке, сесія Ковельської районної ради надала прокурору вотум довіри.
 
«На жаль, під тиском окремих чиновників ми не прийняли це історичне рішення. Хоча, коли розглядали це питання, то були присутні 35 депутатів, і більшість з них проголосувала «за» звернення. Текст звернення ми вам всім роздамо. Звичайно, там більше стосується проблем району, але я думаю, що і в місті Ковелі цей горе-прокурор багато чого наробив негативного. Якщо буде потреба, то я наведу ще факти зловживання цього прокурора, тому що у зверненні не все вказано», – заявив Віктор Лук’янчук.
 
Тим часом його колега – районний депутат із групи «Єдність» Сергій Повархутко снував поміж депутатських рядів, роздаючи текст звернення. 
 
«І я вас прошу, будь ласка, включіть і розгляньте. А чи звертатися, то це вже вам вирішувати. Під час Революції гідності, Віра Іванівна (депутат Віра Федосюк) не дасть мені збрехати, ми працювали у штабі спротиву і просили, щоб ви нам написали рапорти-заяви про звільнення. Але, на жаль, такі особи, вони тримаються до останнього, тому що ці посади, ви це знаєте, є дуже грошові», – запевняв аудиторію Віктор Лук’янчук.
 

Раптом мікрофон у головуючого «перехопив» секретар міськради Михайло Гетьман
 
«У мене є пропозиція: давайте включимо до порядку денного питання про підтримку звернення. Ознайомимось. Якщо, то редакційна комісія допрацює його. Внесу його з пропозицією розглянути першим питанням», – підтримав почин Михайло Олександрович.
 
Однак за мить його ж слова розійшлися з ділом, що яскраво характеризує місцеву владу. «Забувши», що до цього говорив, пан Гетьман запропонував включити до порядку денного питання про звернення ради до Генпрокурора Шокіна. А де ж слова щодо підтримки? Депутатський корпус загомонів-забубонів, але проголосував схвально. Хоч результат того голосування ні лічильна комісія, ані президія так і не озвучили.
 
«Ми підтримуємо не рішення, а звернення Ковельської районної ради», – ще більш заплутав суть депутатського волевиявлення мер Олег Кіндер
 
Потім до мікрофону вийшов колишній лідер ковельських регіоналів Володимир Матвєєв, який відразу взяв «бика за роги». По-перше, він оголосив, що звернення «йде з грубєйшим порушення по процедурі»: у депутатських комісіях та на колегії міськради не розглядалось, а подане тільки-но на сесії. По-друге, пан Матвєєв «спеціально почитав це звернення» і виявив, що воно в повному обсязі стосується районної громади, «і ні в якій мірі не стосується міської громади». 
«Ну, якось получається не зовсім правильно, що ми розглядаємо звернення районної громади з повноваженнями міської громади. Я не кажу по самому принципу, але ну треба ж якогось притримуватися. Якщо ви хотіли звернутися, то треба було хоча би підійти до когось з депутатів, відредагувати, свої пропозиції сюди внести що стосується міста. А так ви в районі не змогли це рішення провести, а зараз кидаєте нам, щоб ми отако його «сирим» приймали і голосували. Я не ставлю питання доцільно, чи не доцільно знімати чи ні прокурора. Якщо люди звертаються, значить є якась проблема. Я пропоную зараз не розглядати його», – «забив», так би мовити, останнього цвяха в анти-прокурорське звернення Володимир Матвєєв. 
 
На колишніх бютівців Віктора Лук’янчука та Сергія Повара в цей момент було боляче дивитись…
 
Звернення до Генпрокурора явно «зависло». Головуючого на сесії Олега Кіндера ніби й не було. Слово знову взяв Михайло Гетьман. 
 
«Значить, так як пропозицію вносив я… так… те, що сказав Володимир Францевич… давайте тоді дійсно підготуємо звернення, опрацюємо його. Своє. Чисто своє звернення з інформацією, яка є тут і по району, і підготуємо звернення на чергову сесію Ковельської міської ради. Приймається така пропозиція?» – «включив задню» пан Гетьман, вміло «заговоривши» питання щодо звернення по Василю Лопосі.  
 
«Так!» – почулися вигуки деяких депутатів.
 
Отож, свою пропозицію Михайло Гетьман зняв. Хто буде готувати звернення до Генпрокурора – невідомо, як не зрозуміло й те, якого характеру воно буде: негативне, чи позитивне – із включенням всіх звитяг та заслуг міжрайонного прокурора? Відомо лише одне: звернення має йти на наступну сесію.
 
Втім, слово для ковельських можновладців може вкотре розійтися з ділом.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024