Львівський архітектор назвав ковельське водосховище ставком

16 Вересня 2015, 09:30
4507
Таке дивне «визначення» прозвучало з вуст не кого-небудь, а керівника групи архітекторів Державного інституту проектування міст «Містопроект» (м. Львів) Миколи Лопушанського, який на громадських слуханнях у ковельському Будинку рад інформував присутніх про зміни до генерального плану міста Ковеля.
 
«Передбачається під садибно-житлову забудову вулиці Луцька, Лугова. Поза межами прибережно-захисної смуги від міського ставка знаходяться ділянки для садибно-житлової забудови», – сказав Микола Лопушанський.
 
Дехто з присутніх зашумів, почувши, як, начебто й спеціалісти, а проточне водосховище «охрестили» ставком – замкнутою водною спорудою, що підживлюється збором поверхневих талих і дощових, а також підземних вод. До речі, в схемі планувальних обмежень ці землі значаться, як «територія затоплення повеневими водами». І тут вже активно проводиться індивідуальна забудова. Учасник Революції гідності Сергій Котік, з вулиці Лугової, просив головного архітектора міста Людмилу Мурай, щоб влада зберегла цю вулицю, як паркову зону, не дозволяючи нікому будуватися. 
 
«Але там надали ділянку якомусь чиновнику з «Білого» дому, той навіть сауну будує. Дали ділянки двом віруючим-пацифістам, до тридцяти років, які могли би державу нашу захищати. Вони ж не учасники АТО! Зараз досудове розслідування триває [за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Ковельської міської ради, – ред.] по роздачі тієї землі. А влада хоче знову віддати землю під приватну забудову. Ми, всі жителі з вулиці Лугової, просимо залишити її, як паркову зону», – наголосив прохання громади Сергій Котік.
 
«Вам буде дана письмова відповідь», – «втішила» активіста Людмила Мурай.
 
«Сьогоднішні так звані громадські слухання – це поспішність перед виборами. У залі дуже мало людей. Смішно дивись на таку явку! На мою думку, ваше рішення буде нелегітимне. Є пропозиція перенести слухання, щоб залучити до обговорення мешканців тих вулиць, по яких мають відбутися зміни, бо про вашу владу вже весь Ковель «гуде», – дорікнув Людмилі Мурай депутат Ковельської районної ради, житель міста Володимир Пархонюк. І звернувся до приїжджого архітектора зі Львова Миколи Лопушанського: «А ви знаєте, що міська влада роздає земельні ділянки без оцього вашого детального плану, розробляє проекти відведення, дає їх вже в готовому вигляді і потім це затверджує? Робить так, а не навпаки!»
 
«Я думаю, що зміни до генплану мали би виноситись виключно в інтересах учасників АТО, а не приватного бізнесу, як по тій самій вулиці Кутузова, коли приватник намагається через сесію змінити категорію землі з промислової на житлову. Тому я підтримую пропозицію Володимира Федоровича перенести слухання», – мовив голова Ковельської районної ради Ігор Верчук.
 
Втім, головуюча Мурай пропозицію Пархонюка щодо перенесення слухання на голосування чомусь не поставила. 
 
«А де кращі місця? Немає! Все краще вже в попередні роки пороздавали», – заступившись за владу, «видав» депутат міської ради Роман Ляшук.
 
Гостроти громадським слуханням додав ковельчанин Микола Силюк, який намагався запитати Людмилу Мурай, але його почав перебивати старший брат мера, депутат міськради Геннадій Кіндер. Дуже скоро обидва перейшли на особистості. «Іди на базар, там поговориш!» – «посилав» Геннадій Олексійович. «На відміну від тебе, депутата, мене п’яного за кермом міліція не ловила», – «парирував» Микола Володимирович. 
 
При тому всьому Кіндер зачитав з листка пропозицію включити до складу погоджувальної комісії і Силюка, і свого колегу-депутата В’ячеслава Шаву, який на слуханнях був відсутній.
 
«Тут громадськість має бути, а не представники влади, в тому числі й депутати», – «гримів» у залі голос Миколи Силюка. На адресу пані Мурай, яка проживає в Турійську, він заявив: «Ваші дії суд визнав протиправними! І ви тут, у нас в Ковелі, «наробили» ділов!» 
 
«А тут ще сидить депутат районної ради і пиз*ить», – так досить грубо, щоб всі чули, бовкнув Геннадій Кіндер, хоча народний обранець від району є мешканцем Ковеля і має повне право висловити свою думку щодо змін до генплану міста.  
 
Людмила Мурай оголосила список членів погоджувальної комісії, до якої записалися 16 чоловік, з них – четверо депутатів Ковельської міської ради: Юрій Конащук, Роман Ляшук, Олександр Артишук, В’ячеслав Шава (його в залі не було) та член виконкому Ігор Пініс.
 
Учасники громадських слухань (дехто з них до того часу вже залишив приміщення) підтримали і склад комісії, і в цілому зміни до генплану.
 
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024