Директор «Ковельбуду» заявляє, що міська влада хоче знищити його підприємство

18 Вересня 2015, 15:11
2628
Генеральний директор «Ковельбуду» Володимир Сидорук просить депутатів міської ради допомогти в подоланні корупції в будівельній сфері Ковеля і зберегти це колективне підприємство, якому понад шістдесят років.
 
За словами Володимира Сидорука (на світлині – зліва), «Ковельбуд» працював і мав можливості виживати при попередніх каденціях міських керівників. «При приході до влади Олега Кіндера було прийнято рішення, по іншому не назвати, щоб наше підприємство знищити, що і на сьогодні робиться», – стверджує він. Всі об’єкти в місті, які фінансуються за державні та міські кошти, виконують підприємства з Луцька, Володимира-Волинського, Турійська, які не платять податки до ковельської казни, а «Ковельбуд» змушений заробляти гроші за межами міста.
 
На спортивний зал СШ № 3 складено кошторис «Ковельбудом», а роботи виконувало приватне підприємство з Нововолинська, яке також зробило добудову СШ № 9. Реконструкцію дитячого садка № 7 здійснювала фірма «Аміла» з Турійська. Ремонт дитсадка № 1 проводить також не ковельська організація. Реконструкцією дитсадка в мікрорайоні «Сільмаш», на яку виділено кілька мільйонів гривень, займається «Луцьксантехмонтаж». Покрівлю Народного дому «Просвіта» та спеціалізованої ЗОШ № 3 міняє приватне підприємство «Штик» з Володимира-Волинського.
 
«Зупинюсь на цьому підприємстві, яке зробило суцільний брак. Невже за брак можна платити гроші?! При влаштуванні покрівлі зовсім не мінялась стара стропильна система, кроквинна система порушена з самим грубим відхиленням від норм, що в подальшому призведе до прогинання крокв і покрівля буде протікати. Не правильно виконуються єндові та примикання, лати під покрівлю зменшені на половину і так далі», – обурюється ветеран будівельної галузі Володимир Сидорук, який очолює «Ковельбуд» з 1994 року. 
 
Як каже Володимир Адамович, на його звернення щодо браку ніхто не реагує – ні начальник міського управління освіти Віктор Бичковський, ні директор «Комунпроекту» Віктор Дубина, ані інженер технічного нагляду з будівництва Анатолій Колотюк. Він вказує, що роботи іногородніми фірмами проводяться взагалі без жодних тендерів, а «Ковельбуду» ці об’єкти навіть не пропонують. І переповідає свою розмову із Віктором Бичковським. «Володимире Адамовичу, зроби кошторис по ЗОШ № 3». Хоча Сидорук його вже робив. «А роботу мені дасте?» – запитав останній, на що Бичковський відповів: «Я не вирішую. В мене начальство – Прокопів [заступник міського голови Ігор Прокопів, – ред.]»
 
«Ми не знаємо хто буде відповідати за виконані роботи з великим браком, відступленням від будівельних норм по ЗОШ № 3, та ми цього не залишимо. Дійдемо до Києва! Надаємо інструкції, як потрібно робити покрівлі на ЗОШ № 3 та Народному дому «Просвіта». Хай Прокопів покаже їх фірмі, яка робить брак!» – акцентує Володимир Сидорук.
 
70-ти квартирний житловий будинок по вулиці Ватутіна (так зване «молодіжне будівництво») зводить організація з Луцька – «Житлобуд-2», хоча фундамент закладав «Ковельбуд». 
 
«Але незрозуміло, з якої причини його від нас забрали. Зрозуміло тільки одне, що ми забираємо від молодих сімей побільше грошей, бо платимо «Житлобуду-2» командировочні, проживання, харчування, проїзд і так далі, хоча там на даний час працюють ковельські люди. Можна перерахувати ще багато об’єктів у Ковелі, де працюють «чужі» організації. Шановні депутати! Просимо вас зберегти підприємство, всього-на-всього надавши роботу в нашому місті тому, що міській казні прийдеться за нас платити і пільгові пенсії, які наше підприємство сплачує тим людям, які працювали десятки років назад, а їх було більше 1500 чоловік. Наперед вдячні», – заявляє, за доручення свого колективу, Володимир Сидорук.
 
На сесії Ковельської міської ради звернення керівника «Ковельбуду» озвучив депутат В’ячеслав Шава, якому адресувався цей лист з проханням зачитати перед депутатами. Однак відразу ж після озвучення Шава вислухав на свою адресу грубу тираду від градоначальника. 
 
«Ви знаєте… вам уже робилися не один раз зауваження в форматі того, що коли ви читаєте, то хоч башкою своєю думайте! – лементував з президії міський голова Олег Кіндер на обранця громади. – По вулиці Ватутіна там, де виконували фундаментні роботи пан Сидорук, вкрали 7 мільйонів гривень. Вже 6 років пройшло. Вже «відсиділи» в тюрмі ті, хто вкрав. Да?! А в частині того, що кошти, які були виділені з державного бюджету у вигляді субвенції. Може, ви просто-на-просто не соображаєте, як депутат… Вони були виділені УКСу [управління капітального будівництва] облдержадміністрації».
 
Між депутатом і мером спалахнула перепалка. Коли емоції дещо вщухли, Кіндер запросив до слова своїх підлеглих, щоб пояснили: «Чому ви не даєте роботи Сидоруку?» Першим до мікрофона підійшов начальник управління освіти і депутат міської ради Віктор Бичковський, який назвав звернення «пасквілем» і сказав, що «коли звучить в залі неправда», то він не може сидіти спокійно. 
 
Зі слів Віктора Васильовича, будівельні роботи по школі № 3 не вимагають тендера, бо вартують 900 тисяч гривень, а не мільйон двісті тисяч. 
 
«Крім Сидорука і «Новобуда» був ще представник, не буду називати, бо це буде не етично. Була розмова не така як… не люблю брехні. Було сказано: «Володимир Адамович, якщо маєте бажання доробити по «третій» школі – будь ласка, немає проблем. Давайте свої кошторисні пропозиції, і давайте проведемо місцевий конкурс». На що була відповідь: «Я знаю, хто буде переможець», – повідав присутнім Бичковський, кажучи, що по об’єктах є технічна документація, за роботами проводиться технічний нагляд. 
 
А ще бідкався головний освітянин Ковеля, мовляв «чим більше робиш, тим більше «получаєш», наголошуючи, що його цікавить якість виконання будівельних робіт, і що він не включається в технічний процес. 
 
«Коли згадується вкотре моє прізвище… ну мені приємно, в принципі, що воно згадується, бо я нібито дурницями не займаюся в освіті, в тому числі в Ковелі… Більше скажу… «дев’ята» школа, де ми три роки будували так званий туалет і дякуючи, Олеже Олексійовичу, вам… виділив кошти і ми накінець його завершили, бо стидно було дітям в очі дивитися, коли три роки туалет будували, який майже міліон коштує. «Десяту» школу будували. Це не Ковель будував. Це знову ж таки, гроші були – управління капітального будівництва ОДА. Хто не вірить? Будь ласка, можете перевіряти! «Одинадцята» школа. І ще більше скажу: сьогодні директорів «десятої» і «одинадцятої» шкіл викликають постійно в суди, бо якісь там нюанси є… Але виникає одне питання: а при чому тут освіта до того всього?» – хвалив-дивувався Віктор Бичковський.  
 
Наступним «доповідав» по «Ковельбуду» заступник міського голови Ігор Прокопів, який одразу «взяв бика за роги», безапеляційно заявивши, що Сидоруку «писати це звернення допомагав Шава». А ще він запросив колег-депутатів побувати на деяких об’єктах, які будував «Ковельбуд», щоб почути цього керівника, тобто Володимира Сидорука, «і хай розкажуть: скільки років вони не могли здати Палац учнівської молоді, скільки ми переробляли по інших об’єктах». Називалися ще якісь недоліки працівників «Ковельбуду». 
 
Завершував «справу Сидорука» начальник відділу комунального господарства виконкому Ковельської міської ради Олександр Балак, який повідомив, чим же «живе» колись потужний «Ковельбуд», де сьогодні «обмаль людей». 
 
«У цьому році дане підприємство, яке колись розбудовувало Ковель, проводило водовідведення в районі вулиці Макаренка-Церковна, розчищення доріг від чагарників біля вулиці Лісовій. Проклали водовідведення по вулиці Грушевського. Працював «Ковельбуд» на об’єктах підприємства теплових мереж «Ковельтепло», займався влаштуванням каналізації. Ми постійно даємо їм роботу», – «рапортував» Олександр Балак.
 
А депутати послухали те все та й перейшли до розгляду інших питань…
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром