«Інавгураційна» сесія Ковельради «вийшла у свисток» – 2

16 Листопада 2015, 07:15
1178

Ковельські міські депутати нового скликання, не оголошені у законний спосіб головою територіальної виборчої комісії Світланою Карпук, самовизнали свої і міського голови повноваження, проголосувавши за проект рішення про взяття до відома постанов ТВК, яких вона взагалі не озвучувала з трибуни сесії.

При цьому дане рішення пленарного засідання першої сесії на бланку органу місцевого самоврядування – Ковельської міської ради (з гербом, датою та порядковим номером), яке містить очевидні ознаки посадового підроблення (внесення посадовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей) з якогось дива підписує не міський голова, а голова ТВК, яка таких повноважень не має. Воістину, градоначальство у Ковелі живе за якимись своїми, тільки йому підвладними «законами», нівелюючи та зневажаючи чинне в Україні законодавство.

«У зв’язку з обранням голови міста… голови ковельського… голови Кіндера Олега Олексійовича, далі сесію вестиме обраний міський голова», – «вичавила» нарешті голова тервиборчкому Світлана Карпук, з полегшенням залишивши трибуну.

Першим ділом Олег Кіндер зробив невелике «переселення» присутніх. Сумнівний головуючий попросив громадян, які не є депутатами, звільнити в сесійній залі середній ряд, пояснивши, що місця там можуть займати тільки обранці громади, бо так, зі слів Кіндера, «визначено регламентом». І тут, вже з перших миттєвостей каденції, ковельчан знову надурили, бо в Регламенті Ковельської міської ради VI скликання, від 24 березня 2011 року (іншого ще не прийнято), про «середній ряд» нічого не сказано. Але це, в порівнянні з іншими казусами, можна вважати дріб’язком.

Ще не було обрано робочих органів пленарного засідання першої сесії, а Олег Кіндер «чисто інформаційно» оголосив «протокол номер один» (не назвавши від якого дня) «зборів депутатів Ковельської міської ради» та перелічив своїх однопартійців, які «пройшли» в депутати. Виявляється, на порядку денному тих зборів було питання: створення депутатської фракції політичної партії ВО «Батьківщина» в Ковельській міській раді. За словами Кіндера, було також затверджено положення та обрано голову фракції.

«Я оголошую, що з мого оголошення дана фракція є офіційною… офіційним органом Ковельської міської ради і… е-е-е… є всі підписи, і вибрано головою фракції Дудку Василя Федоровича», – оповістив присутніх Олег Олексійович.

Як кажуть, чим далі в ліс, тим товщі дерева! Яким чином і коли «біло-сердечні» на очах сотні очевидців могли зібратися і оформити протокол про створення своєї фракції з числа депутатів, коли самі тільки-но були оголошені депутатами, хоча й протиправним шляхом? А голова фракції, хіба не міг бути іншим?! Василя Дудку в липні нинішнього року суд притягнув до адміністративної відповідальності за корупційне правопорушення. Мабуть, чим більше людина «замазана», тим краще для Кіндера, і в цілому для ВО «Батьківщина»? З таким підходом нам ще ой як далеко до цивілізованої Європи!

«Треба обрати лічильну комісію», – «видав» Олег Кіндер.

«Є пропозиція перезатвердити порядок денний, бо ми не мали ще повноважень, коли його затверджували», – запропонував колишній депутат від партії «Совість України», а нині – від «Батьківщини» Володимир Бойко.

«Це грубе порушення наших прав і особисто моїх!» – наголошував Володимир Косцьов’ят.

Обраний депутатом від УКРОПу пан Косцьов’ят виходив до мікрофону ще тоді, як Світлана Карпук провела дивне голосування за порядок денний. Він пропонував зняти питання про обрання секретаря ради.

«Чому кандидатура секретаря не узгоджувалася з депутатами?» – допитувався в головуючого Володимир Кирилович.

Його підтримав «перший номер» у списку УКРОПу до міської ради Ігор Пініс, коли справа дійшла до цього питання.

«Вношу пропозицію відкласти голосування за обрання секретаря ради та утворення постійних депутатських комісій до узгодження із депутатами. Інша пропозиція: відкрито голосувати за секретаря. Громада має знати, хто за кого голосує, і хто за що відповідає в місті. Тут таємниці від громади немає бути», – сказав Ігор Пініс.

Олег Кіндер поставив на голосування, зазначивши, що це – пропозиція чотирьох депутатів від УКРОПу, хоч їх було п’ятеро, і голосування зайвий раз підтвердило словоблудство «спікера»: за слушну думку віддали свої п’ять «голосів» лише УКРОПівці.

З горем пополам порядок денний затвердили в цілому. Олег Кіндер оголосив у мікрофон: 31 – «за», 4 – «проти», 3 – «утримались». Олег Олексійович «нарахував» аж 38 «голосів», тоді як разом з ним голосували 36 депутатів. Ну, якщо він іще гроші так рахує…

«Переходимо до процедури обрання секретаря міської ради… Нічого страшного не буде, якщо ми і затвердимо по порядку денному підсумки виборів, визначення повноважень та реєстрацію депутатів Ковельської міської ради та міського голови. Хто за те, щоб прийняти проект рішення в цілому?» – голосить у мікрофон Кіндер.

Нові депутати дружно піднімають руки. Чи багато з них розуміють: за що голосують, і що насправді відбувається в даний момент в сесійній залі? Представники від УКРОПу – під час голосування утримуються, а Володимир Косцьов’ят на знак протесту взагалі не голосує.

«Ну затверджуємо значить всі шановні члени… шановні депутати… це вже офіційно після мого підпису, будемо говорити, що ви вже є офіційно повноправними депутатами Ковельської міської ради», – цинічно «шантажує» обранців Олег Кіндер, достеменно знаючи, що набуття депутатами повноважень жодним чином не залежить ні від його підпису, ані від цього «липового» рішення міськради. Тим самим він пов’язує депутатів-«неофітів» круговою порукою беззаконня, а потім вносить пропозицію обрати секретарем ради Віру Федосюк.

Віра Іванівна коротко розповідає про себе, як про депутатку, активістку громадського життя, яка має двох дітей. Тут варто додати, що на момент виборів – безробітна, вона не так давно була як бухгалтером, так і управлінцем приватного бізнесу Олега Кіндера.

«Надіюсь, я цю довіру виправдаю», – говорить пані Федосюк.

Обрання секретаря відбувається в таємному режимі. Голосують всі, крім пана Косцьов’ята, який свою принципову відмову озвучує у мікрофон.

«В присутності прокурора сьогодні було грубо порушено закон… Я вважаю, що сьогоднішнє голосування є незаконним, і буду його оскаржувати», – заявляє він.

Обранець громади має усі підстави на подібну заяву, адже і згадуваний мером Кіндером Регламент ради, і чинне законодавство покликані запобігати подібним кадровим призначенням. Зокрема, частина 5 статті 47 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» теж на боці нового опозиціонера кіндерщини: «Постійні комісії попередньо розглядають кандидатури осіб, які пропонуються для обрання, затвердження, призначення або погодження відповідною радою, готують висновки з цих питань».

Демократія – це передусім процедура! Чому ж міський голова вкотре її, визначену законом, брутально порушив, використавши недосвідченість новообраних «слуг народу», аби «пропихнути» свою наперсницю на «хлібну» посаду?

За таких розкладів ніхто з присутніх вже не сумнівався в тому, що секретарем Ковельської міської ради стане Віра Федосюк, за яку, згодом, і проголосували 29 чоловік із мером включно. Троє депутатів були «проти», четверо – «утримались».


Ну, а заступників Олега Кіндера та новий склад виконавчого комітету міської ради депутатський корпус має затверджувати наступної сесії, яка запланована на 26 листопада. Хоча завше органи влади обиралися на пленарному засіданні першої сесії. Чого зараз виникала така «пауза»? Всі запитання – до Олега Олексійовича. 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024