Заступники мера Ковеля не хочуть бути членами виконкому

25 Листопада 2015, 14:40
1164

Друга сесія самозатвердженої Ковельської міської ради, яка має сумнівні повноваження, 26 листопада хоче затвердити заступників мера та новий склад виконавчого комітету.

На розгляд депутатам, яких міськвиборчком оголосив у протиправний спосіб, секретаріат уже роздав відповідні проекти рішень та особові картки претендентів на керівні посади, кандидатури яких пропонує міський голова Олег Кіндер, котрий теж із сумнівними повноваженнями.

Отож, Олег Олексійович хоче, аби його першим заступником став Михайло Гетьман, який минулої каденції трудився секретарем міської ради та цілком очікувано програв недавні вибори на своєму окрузі, де проживає, а весною 2014 року зазнав дуже прикрої поразки у боротьбі за «крісло» голови Ковельської районної державної адміністрації. Михайло Олександрович, вочевидь, не поспішає покидати ковельський владний Олімп, повернувшись директором місцевої філії «Волинь-авто». З легкої руки партайгеноссе та «боса» Олега Кіндера пан Гетьман хутчій вмостився на місце консультанта міського голови.   

Заступниками міського голови з питань діяльності виконавчих органів Кіндер бачить своїх «старих» «замів»: Андрія Товстигу та Ігоря Прокопіва, які стали депутатами Ковельської міської ради за списками осередку ВО «Батьківщина», увійшовши до неналежно створеної однойменної депутатської фракції.


Якщо сесія затвердить заступниками мера Ігоря Прокопіва та Андрія Товстигу, то вони мають увійти до виконавчого комітету міськради, після чого зобов’язані скласти депутатські повноваження. У владних кулуарах подейкують, що ці діючі заступники, аби зберегти депутатський мандат, хочуть відмовитися від членства у виконкомі, що є неприпустимо, бо грубо порушує чинне законодавство.

Судіть самі: відповідно до пункту 3 частини першої статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», утворення виконавчого комітету ради, визначення його чисельності, затвердження персонального складу, внесення змін до складу виконавчого комітету та його розпуск є виключною компетенцією міської ради. При цьому, згідно статті 51 вказаного Закону, виконавчий комітет ради утворюється у складі відповідно міського голови, заступника (заступників) міського голови, керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету, а також керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, інших осіб.

Якщо ж сесія затвердить Ігоря Прокопіва та Андрія Товстигу заступниками, то мусить зробити це лише в складі виконавчого комітету міськради, адже в даному випадку Закон категоричний: до виконкому не можуть входити депутати відповідної ради, крім секретаря ради! Відтак –  після затвердження заступниками Прокопів і Товстига просто зобов’язані скласти свої депутатські повноваження.

Невідповідність вимогам закону й так уже має місце, бо Андрій Товстига, зареєстрований тервиборчкомом депутатом, є членом чинного складу виконавчого комітету міської ради.

Враховуючи викладене, заступник міського голови має входити до складу виконавчого комітату ради. Крім того, депутат міської ради не може працювати на посаді заступника міського голови, оскільки зазначене буде суперечити вимогам, які встановлені вказаними вище нормами.

Членами виконкому мер пропонує обрати трьох осіб: президента ТОВ ВО «Ковельсільмаш» Миколу Заікіна, головного лікаря Ковельського МТМО Олега Самчука та начальника вокзалу станції Ковель Василя Сілівончика, члена ВО «Батьківщина», який на виборах балотувався від цієї політичної партії до Ковельської міської ради, але депутатом не став.



Як стало відомо, Олег Кіндер не хоче, щоб членами виконкому були Микола Печенюк та Людмила Васковець, яких запропонували меру лідери громадських організацій. Натомість він планує, аби членство у виконкомі отримали ще четверо осіб: колишній депутат Верховної Ради України від ВО «Свобода» Валерій Черняков, директор Волинського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей Олена Гануліч, депутат Дубівської сільської ради Ковельського району Петро М’якота та депутат міської ради попереднього скликання Юрій Семенюк.   

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром