У Ковелі влада «відхрестилася» від пам’ятки архітектури

02 Грудня 2015, 09:15
2216

Старий єврейський житловий будинок, кінця ХІХ століття, який знаходиться у Ковелі на вулиці Степана Бандери за № 8, внесено до генерального плану міста в перелік об’єктів культурної спадщини, як пам’ятка архітектури місцевого значення.

Генеральний план розробив Державний інститут проектування міст «Містопроект» (м. Львів), замовником містобудівної документації є відділ містобудування та архітектури виконавчого комітету Ковельської міської ради. Відповідальні за організацію розгляду пропозицій були екс-секретар міськрадиМихайло Гетьман та головний архітектор міста Людмила Мурай.



Пересвідчитися, що «восьмий» будинок на Степана Бандери є пам’яткою архітектури ковельчани могли 15 вересня 2015 року в сесійному залі Будинку рад на громадських слуханнях. Тоді про зміни, внесені до генплану, розповідали Людмила Мурай (на знімку) та представник Державного проектного інституту, головний архітектор проекту Микола Лопушанський.


Десять років тому в будинку, який є пам’яткою архітектури місцевого значення, було п’ять квартир, причому тільки в трьох з них проживали люди, загалом – дев’ять мешканців. Торік тут жило уже четверо чоловік, але в одній квартирі. І ось столітня будівля, яка пережила лихоліття двох світових воєн, «осиротіла».

А на початку жовтня з невідомих причин тут спалахнула пожежа, завдавши чималих збитків: дах будинку згорів, вибиті вікна та двері, в кімнатах пошкоджені стіни. Наші ковельські колеги «забили» на сполох.






«Тепер об’єкт історико-культурної спадщини міста має жалюгідний стан. І, судячи зі всього, нікому до цього не має й діла. Фактично в центрі міста «гине» будинок кінця XIX століття, а влада міста продовжує вперто мовчати, а головне – нічого для порятунку пам’ятки історії Ковеля не робити», – акцентували увагу громадськості та можновладців працівники мас-медіа.

На справедливу критику градоначальство відреагувало дуже бурхливо, безапеляційно звинувативши журналістів у тому, що вони «поширюють недостовірну інформацію». На офіційному сайті Ковельської міської ради оперативно з’явився розлогий допис, який в рази перевищував замітку колег.

Першим «у бій» вступив відділ культури виконкому, мовляв, у переліку пам’яток культурної спадщини Ковеля такий будинок не значиться. Отакої! Виявляється, працівники відділів культури та архітектури щоквартально обстежують об’єкти культурної спадщини, яких у місті, як стверджують, є 45, передаючи інформацію в управління культури Волинської облдержадміністрації.

Якщо вірити написаному на владному сайті, то «головний архітектор міста Людмила Мурай повідомляє, що будинок, про який йдеться, є приватною власністю. Його власник нещодавно звертався до міської влади з проханням надати дозвіл на проведення реконструкції споруди. Йому було надано роз’яснення, які документи необхідно підготувати і подати для отримання відповідного дозволу».

І ще, Людмила Мурай ніби розповіла, що «під час огляду території міста Ковеля розробниками історико-архітектурного плану було виявлено об’єкт по вулиці Степана Бандери, 8, який вони запропонували внести до пам’яток архітектури». Відповідно до Порядку обліку об’єктів культурної спадщини, рішення про занесення виявлених таких об’єктів приймається Міністерством культури України. За словами Людмили Любомирівни, «якщо об’єкт внесуть до пам’яток архітектури місцевого значення, то його власнику буде направлено письмове повідомлення про набуття правового статусу щойно виявленого об’єкту культурної спадщини». Зрештою, оце і все – так зване «спростування» так званої «недостовірної інформації».

Тільки ось забула пані Мурай хоч одним словом згадати генеральний план міста, який уже як два роки «узаконив» «восьмий» будинок на Степана Бандери пам’яткою архітектури. То як бути з генпланом? Сотні тисяч бюджетних гривень, витрачених на містобудівну документацію, – коту під хвіст? Ну, а пам’ять головній архітекторці повинні «просвітлити» правоохоронні органи, до яких звертаються громадські активісти…

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром