Голова Ковельської райради знову залишився «без рук»

04 Грудня 2015, 17:26
2104

Сьогодні районні депутати на своєму другому пленарному засіданні першої сесії повинні були обрати заступника голови ради. Однак не так сталось, як планувалось.

Відсутність в сесійній залі «перших номерів» у депутатських партійних списках – В’ячеслава Сидорука («Солідарність») та Андрія Мигулі (Аграрна партія), а також ще одного «аграрника», відразу наштовхнула на думку, що «кадрове» питання буде «провалено».  

Відповідно до чинного законодавства, голова ради Андрій Броїло мав запропонувати кандидатуру свого заступника, проте він надав слово депутату з фракції «Батьківщина» Олександру Титомиру, який озвучив заяву.

«З метою консолідації роботи районної ради і надання пропорційних умов для роботи фракції «Батьківщина» в районній раді… як не як, наш представник вибрав 13 голосів на голову районної ради… фракція ВО «Батьківщина» пропонує. Перше: посаду заступника голови районної ради не розглядати на сьогоднішньому пленарному засіданні. Друге: обговорити кандидатуру уповноваженого від фракції ВО «Батьківщина», як радника голови районної ради на громадських засадах. За певний час ми пропонуємо усім розглянути засади міжфракційного об’єднання, що задекларовані нами попередньо в газеті «Вісті Ковельщини», для спільної співпраці на благо наших людей. Ми просимо дані пропозиції поставити на голосування», – заявив Олександр Титомир.

«Зрозуміла позиція вашої фракції. Обов’язково поставлю її на голосування», – запевнив Андрій Броїло.

Андрій Петрович нагадав про своє право подавати кандидатуру і після паузи запропонував зробити десятихвилинну перерву. «Але не більше!» – вигукнув хтось із обранців громади. Однак до мікрофону вже вийшов депутат Микола Чуль із села Білашів (Радикальна партія Олега Ляшка).

«У нас, я бачу, знову набирає якоїсь такої сили боротьба між якимись партіями. Ми знову забули, що прийшли сюди із села і маємо боротися за село. І є тут така пропозиція, щоб не обирати… Шановні, чому ми маємо давати можливість нашому голові районної ради працювати з «одною рукою»? На якій підставі, наприклад, пробачте, партія «Батьківщина» обіжена, і вона ту висуває пропозицію? Нехай голова районної ради працює «на дві руки». А якщо він рік попрацює і побачить, що йому буде все під силу, тоді ми зможемо відійти і піти на вашу пропозицію», – вважає Микола Чуль.

«Посада заступника передбачена законом… Були різні думки. Я не буду озвучувати тут на широкий загал, які у нас були міжфракційні перемовини в цьому питанні, тому давайте оголосимо перерву. Згода?» – промовив Андрій Броїло.

Якщо за стільки часу до сесійного засідання депутати не дійшли згоди, то їм не вистачить і тих десяти хвилин… Перерва була вдвічі довшою, ніж оголошувалося. Засідання продовжилося. Андрій Броїло повідомив, що на погоджувальній нараді голів депутатських фракцій прийнято рішення зняти з порядку денного питання про обрання заступника. «Чому?» – поцікавився хтось із залу, але відповіді не отримав. «Прошу підтримати це рішення», – попросив Андрій Петрович. Тридцять депутатів підняли руки – «за», один – «утримався».

Втім, пізніше знову заговорили про посаду заступника. У «різному» слово взяв голова ГО «Всеукраїнське громадське об’єднання «Комітет громадського спротиву» Микола Печенюк.

«Людина правильно замітила: як без «однієї руки» він [голова райради, – ред.] буде працювати? Якщо чоловік заболіє – хтось повинен буде підписувати документи. Тому замісник потрібен, щоб допомагав пану Андрію працювати. Але, щоб я хотів наголосити: ви депутати районної ради… і таке негарне слово: хто-то кого-то завжди питається нагнути… якісь закулісні ігри за спиною. Мені кажуть люди, але я не вірю, бо не бачив, що у великих наших чиновників міста і ще… є такий списочок – з ким не можна вести діалог», – повідав Микола Печенюк і зазначив, що з ним теж «ніхто не хоче вести діалог».

Микола Васильович нарікав, що на сесії «нема прямого і прозорого діалогу», а «пора вже працювати по новому».

«Я розумію, що ми в сауні сидимо і якісь там свої справи бізнесові рішаємо. Це ми – бізнесмени, а ви ж – державні люди… Але собираються два-три чоловіка і починають, як кажуть, ловити рибку в мутній воді… Все, що ви голосуєте повинно бути виложено на сайті, за кожне рішення кожного депутата. Тобто я зайду через п’ять років і подивлюся: що пан Петро голосував там вкрасти землю якомусь Печенюку, чи комусь, і підійду: «Що тобі у вухо врізати через п’ять років, чи як?» Понімаєте? Тоєсть це все буде зафіксіровано. Це не буде вже таємно, як колись було. Це гарно хтось придумав», – мовив Микола Печенюк про депутатське майбутнє.

«Все голосування буде уже персональне і поіменно», – уточнив Андрій Броїло.

Миколу Печенюка підтримав його тезка – депутат і вчитель Микола Чуль, за словами якого, депутати з перших днів не дають працювати в повну силу голові ради.

«Якщо ми так будемо працювати далі під час своєї каденції… Ой, шановні, то ми вже зараз даємо сигнал може кишені, які там відкривати, може сумки сюди приносити, може десь якісь вказувати номери в банках… Так працювати не можна! Я не побачив аргументацію. Тричі ставлю питанню: «Чому?» У нас влада має бути з «руками», з «ногами», з «головою». «Голова» є, я бачу. Розумна голова, пробачте, що так кажу. Треба, щоб були «руки» й «ноги», – навів алегорію Микола Чуль.

«На жаль, Микола Якович, я вам не можу дати відповіді на теперішній час на ваше запитання… Заступник голови ради є одночасно і механізмом противаги стримування. А ви, шановні депутати, надаєте одному голові одноосібно всю владу. Це є не зовсім правильно», – попрікнув Андрій Броїло, і спитав: чи є потреба зачитувати звернення, адресоване йому, як голові ради, від керівників громадських організацій, яке було опубліковане напередодні у газеті «Вісті Ковельщини»? Озвучувати текст не довелось.

«Тут справді проглядається дуже забагато кулуарності. Чудово, що існує ряд демократичних процедур з допомогою яких можна рейтинговим голосуванням відкрито і прозоро визначити того достойного кандидата, який серед присутніх міг би виконувати, чи працювати на посаді заступника голови районної ради», – акцентував екс-голова районної ради Ігор Верчук.

Кажучи про звернення у газеті «Вісті Ковельщини», Ігор Васильович зауважив «єдине, що можливо випадково упустили його автори»: «що це не має бути викований, чи викоханий колишньою Комуністичною партією Радянського Союзу їхній вихованець, який сьогодні десь можливо претендує на посаду заступника голови районної ради». І порушив ще одне дискусійне питання, яке минулого разу «роз’єднало» депутатів.

«Надзвичайно важливе питання – це призначення голові райради набавки і преміальних. Це є ставлення до голови районної ради і до себе особисто депутатів. Ви мусите це зробите, тому що це надзвичайно справа є, скажімо так, гонорова для районної ради», – «втокмачував» обранцям громади Ігор Верчук, нагадуючи, що «сьогодні заробітна плата голови райради є меншою, ніж у директора загальноосвітнього навчального закладу».

Якими будуть в Андрія Броїла надбавка та преміальні – побачимо на наступній сесії райради, яка запланована на 25 грудня. 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024