Ковельські активісти виставили Кіндеру ультиматум

20 Грудня 2015, 10:58
1830

Перед завчасно анонсованими зборами громади у сесійній залі, ковельський «Білий» дім враз стали покидати міські керівники. Скажімо, секретар ради Віра Федосюк, яку активісти запросили, аби поговорити про включення до нового виконкому представників громадськості, хутко рвонула за магазин виробів жіночої гігієни та догляду за тілом…

Пригадується, як всього якийсь тиждень тому на з’їзді партії «Батьківщина»Юлія Тимошенко закликала новообраних депутатів місцевих рад присвятити свою роботу вирішенню проблем людей.

«Люди люблять вас. Вони як діти: щоразу віддають цю владу черговим депутатам та щоразу чекають добра, справедливості, чесності. Тож візьміться за їхні справи та зробіть ці справи реальністю, їхньою перемогою», – врозумляла партійна лідерка, вручаючи пам’ятний знак «З Батьківщиною в серці» та вимпел «За перемогу на виборах» ковельському меру Олегу Кіндеру.

«Задля того, щоб правдиво служити людям, треба об’єднуватися з демократичними силами у представницьких органах влади, працювати чесно і не влаштовувати підкилимних ігор», – вторили вслід за леді Ю партійні пропагандисти «біло-сердечних».


 

За словами активістки Анни Коршунової, вони, як організатори, особисто запросили на діалог міське керівництво, членів виконкому, тих, кого мер пропонує до виконавчого комітету, депутатів, яких прийшло лише троє.

«Це означає, що вони не готові до розмови з нами, з людьми, які їх обирали», – вважає Анна Коршунова, сказавши, що, наприклад, у виконкомі Луцької міської ради є 5 представників від громади, а у Ковелі – жодного.

Модератором заходу був засновник громадського телебачення на Волині, член виконкому руху «Народний контроль» Михайло Шелеп, який надав слово волонтеру-активісту Олегу Бондаруку, щоб він розповів про власний досвід участі у складі виконкому Луцької міськради. Потім досить гостро виступали ковельчани.

«Нас зібрало в цьому залі те, що у Ковель повернулися часи Януковича, напевно ще і гірші… З владою ми домовилися про те, що до виконкому має бути делеговано одного представника від громадськості. Громада просто хоче знати, що робиться владою. Влада погодилася на це. Ніхто навіть не сподівався, що може буде такий відказ, що з громадою міста перестануть настільки рахуватися», – заявив голова депутатської фракції УКРОПу в Ковельській міській раді, член виконкому Ігор Пініс.

Як твердить пан Ігор, попри те, що на Майдані поряд з іншими ковельчанами хоч і стояли той же Михайло Гетьман, який був секретарем міської ради, таВіра Федосюк, яка навіть очолювала у Ковелі штаб національного спротиву, однак, як показало життя, вони нині стали іншими.

«Ці люди зараз знову прийшли до влади, але забули все те, що ми говорили тоді. Забули все! Забули тих людей, з якими вони робили цю революцію. Зараз ми їм не потрібні. Я не знаю, чому вони не хочуть нас бачити», – нарікає Ігор Пініс.

Він твердить, що у новообраній міській раді відбувся тривіальний «договорняк»: хто на сесії голосує правильно, той має у виконкомі «свого» члена. Мовляв, УКРОПу членство у виконавчому комітеті не потрібно, але ця партія хоче бачити тут людей, які проявили себе у громадських організаціях. Під тиском громади депутати на минулій сесії хоч із скандалом, але збільшили чисельність виконкому до 13 чоловік. Тепер же на два місця, «вибитих» активістами, «претендують» два чиновника, які, нібито, уже й відмовилися від своїх депутатських мандатів.

«Влада вважає, що підприємці – це люди, які не достойні на своїх представників у виконкомі. Вони хочуть бачити нас рабами, які можуть тільки наповнювати місцевий бюджет. Чи ми дозволимо це робити?» – запитав у залу Ігор Пініс.

«Ні!» – рішуче відповіли присутні.

«Чотири депутатські комісії підтримали кандидатури Людмили Васковець іМиколи Печенюка на їхнє членство у виконкомі, при цьому не підтримали тих кандидатів, яких пропонував Олег Кіндер. Не знаю, він [Кіндер, – ред.] домовився, заставив, чи підкупив, але на колегії напередодні сесії депутати, які на комісії голосували «проти» ставлеників Кіндера, всі проголосували «за». І без обговорення! «Пакетом»!» – повідомив Ігор Пініс.

Керманич ковельського УКРОПу каже, що не бачить іншого виходу, «якщо нас не будуть чути, повернутися до того, що ми закінчили два роки тому». Мовляв, «ми закінчили тільки перший етап революції, а зараз буде другий і третій», бо «воно цим не закінчиться, це однозначно». Учасники зібрання зааплодували.

«Треба переконати, або заставити депутатів не голосувати за виконком, в якому не буде представників від громадськості. Це – ключова позиція», – закликав ковельську громаду лучанин Михайло Шелеп.

«Велике «фе» міському голові і тим депутатам, яких обрали до міськради, і які не прийшли сьогодні сюди… Наша влада, яка знову прийшла до влади в особі БЮТ і тих, хто під них «лягає», думає і далі правити, як правили», – обурювався голова Ковельського відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів Василь Крецул.

«Якщо Кіндер не хоче наших кандидатів, то прийдуть на сесію люди. Прийде два базара! Хто захищає інтереси підприємців, які наповнюють бюджет міста Ковеля?! Чому ми не маємо свого представника у виконкомі?» – емоційно зривав голос підприємець, який не представився.

Лідер Всеукраїнського об’єднання «Комітет громадського спротиву» Микола Печенюк, назвавши Олега Кіндера «хитрим лисом», вбачає, що якщо міська влада з нього сміється, то сміється вона і з тих майже 19% ковельської громади, яка на виборах віддала свій голос за опонента нинішнього мера.

«На минулій сесії міськради я задавала пану Кіндеру запитання. Він мовчить. У мене таке враження складається, що це сидить цар, у якого дуже велика корона на голові, і він боїться навіть хитнути головою, бо вона може впасти… Я дуже сумнівалася, що буде сьогодні тут Кіндер, але надіялася, що хоча би його заступника нам «підкинуть» для того, щоб відбувся за нього. Це підкреслює ще більш негативне ставлення до нас. Ми для них є ніхто!» – «врізала» по градоначальнику підприємець Людмила Васковець.

На її переконання, громадські активісти, які подали звернення щодо цього зібрання, робили все законно.

«Я не бачу іншого виходу, як якогось силового… У нас нема виходу. Я офіційно заявляю від імені підприємців і громади міста, думаю, що ви мене підтримаєте: якщо паном Кіндером на сесії 24 грудня не буде поставлене питання за включення до складу виконкому представників від громадськості, я закликаю вас всіх зірвати цю сесію і не дати її провести. Ви згідні зі мною?» – емоційно спитала в залу Людмила Васковець.

Відповіддю були схвальні вигуки та оплески.

«Ми втомилися мовчати. Вони не рахуються з нами, а ми не будемо рахуватися з ними. Треба навчити їх слухати громаду. Вони повинні знати, що проти народу не треба йти. Народ – це сила!» – доводила пані Людмила.

«Два базари – це дуже багато людей», – сказав хтось із присутніх.

«Якщо не буде по-нашому, я закликаю підприємців не виходити на роботу на ринок, а йти під міську раду – до того часу, поки він [Олег Кіндер, – ред.] не навчиться слухати нас», – завершила Васковець.

«Хочу добавити: те, що я є прихильником мирного шляху, не значить, що я не долучусь до того загальнонародного підсрачника», – запевнив один із організаторів зібрання Олександр Мінько з «Правого сектору».

З трибуни виступили також голова ГО «Волинські правозахисники» Галина Артюшенко, депутат міськради від УКРОПу Галина Стасюк, підприємціМикола Силюк та Григорій Виш, пенсіонер Володимир Решетнік, директор ТОВ «ВКП «Каскад» Володимир Пархонюк, які говорили в основному про те, що робити все потрібно у законній площині.

Наступна сесія Ковельради, яка відбудеться 24 грудня, обіцяє бути «гарячою».

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром