Ковельрада придбала житло у Луцьку в «прокурорській» новобудові

22 Грудня 2015, 09:05
1634

При перерозподілі обсягу субвенції державного бюджету місцевим бюджетам на 2015 рік для поліпшення житлових умов сімей загиблих в АТО бійців місту Ковелю виділено 868 тисяч 679 гривень. Ці кошти передбачені для придбання трьох квартир, загальною площею 165 квадратних метрів, при опосередкованій вартості одного квадратного метра житла – 6 тисяч 861 гривень.

На сесії Ковельської міськради, яка відбулася 24 вересня 2015 року, депутати вирішили виділити з міського бюджету 420 тисяч гривень для співфінансування придбання квартир для сімей загиблих в АТО військовослужбовців.

Якщо вірити офіційному сайту міської ради, «у Ковелі зараз мешкає лише три родини, які потребують поліпшення житлових умов і перебувають на квартирному обліку».

Як інформує влада, родини загиблих, які мешкають у Ковелі, виявили бажання отримати житло у новобудовах. Тож коштів, виділених державою, недостатньо, аби забезпечити житлом три сім’ї. Мер міста Олег Кіндер «нагадав, що торік з міського фонду було надано квартиру для матері одного із загиблих ковельчан. Поліпшення житлових умов потребує ще три родини, у яких виховується п’ятеро неповнолітніх дітей». 

Вартість одного квадратного метра житлової площі у новобудові Ковеля становить 15 тисяч 600 гривень. Новий десятиповерховий житловий будинок № 11 на вулиці Кониського має бути здано в експлуатацію в останньому кварталі 2015 року. Наразі три двокімнатні квартири тут заброньовані.

«Усвідомлюючи свою громадянську відповідальність перед захисниками Вітчизни, які брали участь в антитерористичній операції по захисту незалежності та суверенітету України», забудовник знизив вартість одного квадратного метра житла до 11 тисяч гривень, що майже на 30% менше від початкової вартості квартир у цій новобудові.

Щоб там хто не говорив, але 8 грудня 2015 року відділ комунального господарства виконкому Ковельської міської ради перераховує отих 868 679,00 гривень забудовнику «за відчуження майнових прав на квартиру в місті Луцьку по вулиці Набережна, 10/4» та 399 679,00 гривень за подібним призначенням, тільки на квартиру № 49, з позначкою: «частково». Того ж дня туди само перераховується 20 321,00 гривень за квартиру № 4, а 11 грудня – 51 761,00 гривень – за квартиру № 49, теж «частково». Як бачимо, загалом було переведено 1 340 440,00 гривень.




 

Що ж це за такий шахер-махер від ковельської мерії? Як повідомляють поінформовані джерела нашого видання в органах місцевої влади, начальник відділу комунального господарства виконкому Олександр Балак не міг не погодити перерахування 1,3 мільйона гривень із мером Олегом Кіндером.

Виникає резонне запитання: чому житло купується за бюджетні кошти міста Ковеля у Луцьку? Кому насправді призначаються там квартири? Що це за новобудова в обласному центрі на вулиці Набережній? І, врешті-решт, з яких коштів тепер оплатять три квартири в Ковелі на вулиці Кониського, заброньовані для сімей загиблих в АТО бійців?

Відповідно до рішення Луцької міської ради від 6 грудня 2011 року за № 16/33, земельну ділянку на вулиці Набережній, за № 10, площею 0,6125 га, надано в постійне користування прокуратурі Волинської області для будівництва та обслуговування багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями. У цьому рішенні, за підписом луцького міського голови Миколи Романюка, обласну прокуратуру було зобов’язано отримати державний акт на право постійного користування землею та зареєструвати право її користування в управлінні Держкомзему у місті Луцьку. Проект рішення підготував начальник управління земельних ресурсів Луцької міської ради Сергій Шабала.

До речі, передбачалось, що будинок для працівників Волинської прокуратури збудують на вулиці Воїнів-інтернаціоналістів. Однак мешканці прилеглих будинків виступили проти такого будівництва. Не захотіли бути сусідами прокурорів?! Зрештою, прокурори й самі відмовилися там будуватися. Тож, отримавши «благословення» луцької влади, почали зводити 128-квартирний житловий будинок на Набережній.

Але, панове, зачекайте! Тут якась фантасмагорія. Згідно інформації Держземкадастру, ця земельна ділянка на вулиці Набережна, за № 10, площею 0,6125 га, перебуває у приватній власності, цільове призначення якої – «для ведення особистого селянського господарства».  

Кому ж насправді належить «особисте селянське господарство» у місті Луцьку на Набережній? І кому за бюджетних 1,3 мільйона гривень ковельська влада придбала тут дві квартири?

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024