У Ковелі біля СБУ «приземлили» літак контрабандистів

16 Лютого 2016, 09:05
4309

На територію Ковельського міжрайонного відділу СБУ доставлено розібраний літак Ан-2, який у ніч на суботу, 6 лютого, виявили в полі, неподалік села Софіянівка Маневицького району.

Як повідомляли волинські засоби масової інформації, «кукурудзник» не «дотягнув» до пункту призначення, здійснивши вимушену посадку біля лісового масиву. Відомо, що у літаку, який залишили напризволяще пілоти, виявили більше однієї тисячі пачок цигарок без акцизних марок та бурштин. Браві «чекісти» уже відрапортували: слідчим відділом УСБУ у Волинській області розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 201 Кримінального кодексу України (контрабанда). Тривають невідкладні слідчі (розшукові) дії з метою встановлення усіх причетних до злочину осіб.

Це далеко не перший випадок, коли цивільна авіація використовується для переміщення контрабанди. Зазвичай, борці із злочинністю намагаються «маринувати» розслідування, не реагуючи на очевидні речі. З таких «спеців» треба погони знімати, а їх самих в шию гнати з роботи – за дискредитацію правоохоронних органів. Це вони сільській бабці швидко «гаплик» зроблять за мак на городі, оперативно розкрутять кримінал за крадену курку, або гуся. Там пощади від них не чекай! А ось перед мафією пасують, як порося перед вовком.

Наше видання розповідало про те, як слідство спотворило дані у справі розбитого на Ковельщині літака контрабандистів, який «грохнувся» 10 жовтня 2013 року теж на полі, тільки біля села Скулин. Тоді «органи» вперто розслідували факт авіакатастрофи за двома статтями – 334, 281 КК України (відповідно – порушення правил міжнародних польотів та повітряних польотів), наче сліпці, не «побачивши» десятків ящиків з контрабандними цигарками, якими було просто «запаковане» повітряне судно, яке теж, очевидно, потрапило в Україну контрабандним шляхом. Яка ціна такого розслідування – можна тільки здогадуватися. Але із слідчих, як з гуся вода!

Скільки буде тривати розслідування щодо «софіянівського» літака – одній мафії відомо. Знаючи слідчу тяганину, наші журналісти вирішили дещо допомогти доморощеним «пінкертонам» із лампасами на штанях, й провели власне розслідування.

Отож, бортовий номер Ан-2 – UR-84773. В експлуатації перебував із 5 травня 1983 року. Після того, як на Волині «обламали» крила, навряд чи колись здійметься у повітря. Входив до Аерофлоту СРСР, 89-го льотного загону Українського управління цивільної авіації, компанії «Авіалінії України», з 1998 року належав приватній авіакомпанії «Мегалайн» (м. Донецьк). 17 лютого 2009 року його придбала приватна особа.


Відповідно до наказу Державіаслужби України від 11 січня 2013 року № 26 «Про виключення повітряних суден з Державного реєстру ЦПС України», власником Ан-2, з бортовим номером UR-84773, значився Андрєєв О.Й., мешканець міста Києва, експлуатантом – Харківський аероклуб. Можливо, мова йде про столичного адвоката Олега Андрєєва, який колись працював у Ковелі в правоохоронних органах?



І наостанок – детективна історія, що трапилась через кілька днів після вимушеного приземлення Ан-2. У лісі біля села Кашівка Ковельського району, яке знаходиться в 8-ми кілометрах від Софіянівки, серед білого дня якісь дядьки під охороною вантажили ящики в «кукурудзник». Кілька жінок на велосипедах випадково стали цьому дійству свідками.

«Сюди не можна! Будемо стріляти!» – попередили молоді держиморди у камуфляжі з автоматами в руках.

Жіночкам нічого не залишалося, як розвернутися і чимшвидше давити на педалі.

«Правоохоронці вживають заходів задля встановлення власників літака», – звітує прес-служба прокуратури Волинської області, наче граючись у боротьбу із організованою злочинністю.

Тобто, шукають власників того Ан-2, який стоїть у Ковелі на подвір’ї будівлі СБУ. А цей «кукурудзник», якого бачили жінки біля Кашівки, ще не «приземлився»…  

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024