Заступником голови Ковельської райради обрали представника партії Ляшка

20 Лютого 2016, 17:10
2289

Ним став колишній підприємець і прикордонник Олександр Пасенковський (на знімку), який увійшов до Ковельської районної ради першим кандидатом від Радикальної партії Олега Ляшка.

Але обрали Олександра Сергійовича депутати лише з другої спроби. Першим до виборчого «бар’єру» вийшов В’ячеслав Оксенюк із фракції ВО «Батьківщина», представник Велицької об’єднаної територіальної громади, кандидатуру якого на посаду заступника вніс голова районної ради Андрій Броїло.

«Я не буквознавець. Я – аграрій-практик, буду говорити, вибачте, що може по простому, по сільському, але, думаю, ви мене зрозумієте. Наша країна – це казкова країна, бо тільки в такій казковій єдиній країні люди можуть не просто жити, а виживати. Простий народ почуває себе, як воно є, – жертвами, бо тому зубожінні народу в деякій мірі винуваті і влада, і всі, скажімо, ті люди, які мають вплив на це. Соціальна несправедливість населення, байдужість влади, обман, лицемірство, брехня, де сіється злоба й ненависть один до одного, – це основні причини незадоволення життям населення», – заявив В’ячеслав Оксенюк.

За словами В’ячеслава Федоровича, люди в селах не знають як себе реалізувати в житті. Основний прибуток селян – це є земля, виробництво на ній сільгосппродукції. І розповів про свій гіркий досвід одноосібника.

«Я неодноразово звертався за орендою землі в адміністрацію, щоб в залежності утримувати землю, дев’ять раз їздив на комісії, щоб отримати дозвіл. Ну якимсь чином виїздив. Вимучили мене. Дали дозвіл. Правда написали розпорядження – невідомо кому попала земля на тій площі, але я через три роки якось, таким чином, «вибив» частину землі і працював. Ну не бажання таке виходить влади нашим простим людям прохарчувати себе і кормити державу. Чого таке небажання? Ну не можемо ми зрозуміти. Давайте все одно звернемо увагу на тих людей, на тих аграріїв, які є основа, фундамент нашої держави, бо, на мою думку, хто не любить людей, той не любить і нашої України», – вважає В’ячеслав Оксенюк.

Розповідаючи про свої проблеми, він повідомив, що у 2000 році став першим в селі членом КСП, але і по сьогоднішній день (16 років!) не може отримати державні акти на землю.  

«Причина в чому? Вийшов один з колгоспу, показав приклад, начав хазяйнувати, має якийсь достаток, то щоб зберегти ту конечну систему, віддати в розвиток держави, я так розумію, наші місцеві князьки земельні мені всякими способами протиречили. Документ не підпишуть, ще щось не зроблять. І я от по цей день маю проблему – не можу отримати земельний участок. Так як я рахую себе в тих перших джерелах такої недолугою нашої системи, бачити всі проблеми житейські сільські, ну я хочу допомогти. Докладу всіх зусиль для того, щоб жити на селі стало краще, бо рахую, що не стільки треба робити правильно, як добре, бо вона, наша вся праця, вона не тільки йде від розуму, а вона ще йде від серця», – ділився досвідом та обіцяв кандидат на посаду заступника голови Ковельської районної ради.

Кажучи про соціальну несправедливість в селі, він висловився так:

«Звідки вона виникає. От розвелися до того, що є такі сім’ї, які отримують допомоги до десяти тисяч гривень в місяць, а то є ще й більше. І нічого не хочуть робити. Ходять по селу і тільки сємочки плюють. І вони ще з мене сміються, бо я день і ніч працюю. Оце соціальна несправедливість і її треба виправити, бо якщо ми не будемо працювати, в нас не буде основної економіки. Якщо нема виробництва, то яка економіка може бути?»

Кандидатуру пана Оксенюка підтримав Олександр Титомир, з фракції ВО «Батьківщина».

«Я тільки недавно познайомився з В’ячеславом Федоровичем. Так, в нього є недоліки. Він більш, можна сказати, проста людина із села. Але в нього є велика, дуже хороша якість, як чесність, справедливість і порядочність. Це дійсно не лозунг, це так є. От ми були вчора на засіданні бюджетної комісії, і як ви, Аркадій Михайлович [голова лічильної комісії сесії та постійної депутатської комісії з питань бюджету Аркадій Степанюк, – ред.] правильно сказали: «Ми всі – пальці одної руки». І якщо ми будемо дружніші, то ми друг другу повинні помагати, друг друга виручати. Якщо ми будем… ну легче нам буде воювати із східним ворогом. А якщо ми будемо тут всякими разпрями займатися… не по людські, не по християнські. Тому, як крути, як не верти, наша фракція все-таки взяла друге місце. За нас проголосував 21 процент виборців. Я ще спочатку, зразу казав, що да, так получилося, що ми десь може й помилилися, що ми висували на голову районної ради. А на заступника ми все-таки маємо право», – наговорив Олександр Титомир.

Оптимістично підтримав свого однофракційника Микола Рибак.

«Колектив, у який він [Оксенюк, – ред.], я думаю, увіллється, все-таки депутати його підтримають, він буде тим генератором ідей, які потрібно направити на вирішення проблем. Він не лицемірив, не загравав з владою, що «в нас все добре». Він говорив ті проблеми, що відчув їх на собі, пройшов ті кабінети, несправедливість. І я думаю, ви в ньому не помилитися, і нам не буде стидно за нього… Андрію Петровичу, він вам буде правою рукою, буде правою рукою в адміністрації, буде працювати з вами це однозначно. І я думаю, що В’ячеслав Федорович, він як надійний товариш по партії. Це ж колектив. Розумієте? Тут же всі партійні, якби не було. Він ніколи не підводив і не підведе. І того чиновницького «ніззя», щоб віддати відповідь лише по строкам, він прикладе максимум зусиль до вирішення проблеми. Підходьте до нього і він з вами буде працювати», – переконував Микола Рибак.

Однак голосування не виправдало надій Миколи Сидоровича і його колег по фракції. За кандидатуру В’ячеслава Оксенюка проголосували лише 12 депутатів, 20 – висловилися проти.

«У цій ситуації я навіть не знаю, як мені далі вчиняти… Я пропоную оголосити знову п’ять хвилин перерви», – якось розгублено вимовив голова ради Андрій Броїло.

«Дозвольте мені від імені депутатської фракції [ВО «Батьківщина», – ред.] подякувати всім, хто підтримав дану кандидатуру і хто не підтримав. У кожного є своє право голосу. І думайте, думайте, думайте», – неоднозначно натякнув депутат Володимир Андросюк.

Головуючий оголосив п’ятихвилинну перерву і запропонував головам депутатських фракцій зібратися біля президії.

Після перерви Андрій Броїло запропонував обрати своїм заступником Олександра Пасенковського, із фракції «Радикальна партія Олега Ляшка».

«Виборці чекають від нас не гучних заяв, не політичних амбіцій, а злагодженої, конструктивної співпраці на благо нашого району. В державі сьогодні складна ситуація, така сама ситуація і в районі. І тому ми тільки разом можемо вирішити ті нагальні проблеми і питання, які гостро стоять для жителів нашої громади. Давайте не будемо ділитися на партії, а буде у нас одна загальна партія – це партія жителів Ковельського району. Якщо мені довірять представляти інтереси громади і я буду заступником голови районної ради, моя робота буде направлена на консолідацію і об’єднання всіх політичних сил задля одного – розвитку Ковельського району», – впевнено, але хвилюючись сказав Олександр Пасенковський.

Олександр Сергійович розповів коротко свою біографію: народився в сім’ї військовослужбовця у місті Котовську Одеської області (хоча на офіційному сайті районної ради місцем його народження чомусь значиться Ковель), навчався у Ковельському машинобудівному технікумі, закінчив міжгалузевий інститут післядипломної освіти у Рівному за спеціальністю «економіст», відслужив армію, був підприємцем, прикордонником, має троє доньок.

Його кандидатуру підтримав Віктор Сидорчук, із Радикальної партії, назвавши претендента на «друге крісло» в райраді патріотом України, гарним сім’янином і товаришем. Після нього слово взяв все той же Микола Рибак.

«Я хотів би сказати прямо в очі Олександру Сергійовичу. Я з ним працюю в комісії комунального господарства. Рекомендував його на посаду секретаря комісії. Претензій не маю. Не маю претензій до вас, шановні депутати. Але у мене питання пряме. Можливо мені не потрібно було казати, але я мушу висказатися прямо перед вами. Справа в тому, що всі ці позитивні якості, я вважаю, що він помагав нашій районній громаді цими якостями, але перший екзамен для громади Олександр Сергійович, ви не пройшли. Ви пройшли до районної ради першим номером від Радикальної партії. Аби ви пішли в село на мажоритарку, знали проблеми, я за вас голосував би. Сьогодні я не маю морального права. Закон не досконалий, не дає людині пройти соціальний ліфт, а він починається із села, з болота, з багнюки. Ну я думаю, що все буде добре. Вас виберуть», – «прополов» кандидата Микола Рибак.

Так і сталося. Але перед волевиявленням депутат Юрій Мельник зробив заяву, що фракція ВО «Свобода» участь у виборах заступника брати не буде, зауваживши: «Олександре Сергійовичу, нічого особистого». Володимир Андросюк повідомив, що фракція ВО «Батьківщина» більшістю голосів також вирішила участі в голосуванні не брати.

«Це не є зовсім правильно, але це моя особиста думка, навіть не як голови, а як простого депутата», – прокоментував Андрій Броїло демарш двох фракцій, при цьому хтось, мабуть із «батьківщинівців», додав, що голосувати вони будуть у «вільному режимі».

Кандидатуру Олександра Пасенковського підтримали 19 депутатів, «проти» було 5, не голосували 10. Коли Олександр Сергійович зайняв місце у президії, голова районної ради Андрій Броїло і голова РДА Віктор Козак могли би йому потиснути руку, привітавши з обранням, але цього не зробили…

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024