Мер Ковеля напав на журналіста волинської газети

28 Лютого 2016, 10:31
3904

Спеціальний кореспондент волинської газети «Вільна думка» Микола Силюк подав до Ковельського відділу ГУ Національної поліції заяву про кримінальне правопорушення.

Журналіст Микола Силюк повідомив поліцію про вчинення щодо нього ковельським міським головою Олегом Кіндером та начальником відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища виконкому міської ради Вадимом Логвіновим дій, що містять ознаки злочинів, передбачених статтями 171, 365 Кримінального кодексу України.

Стаття 171 КК України передбачає кримінальну відповідальність за умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Частина 2 статті 365 КК України передбачає кримінальну відповідальність за перевищення влади або службових повноважень, якщо воно супроводжувалося насильством або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, за відсутності ознак катування.

Як заявляє Микола Силюк, 24 лютого 2016 року о 10-й годині він, виконуючи обов’язки спеціального кореспондента газети «Вільна думка», був присутній на публічному гласному заході – засіданні комісії, яке проводив заступник ковельського міського голови Андрій Товстига у службовому приміщенні міськвиконкому.


«Під час засідання до кабінету увірвався міський голова Кіндер О.О. і, схопивши мене за руку, потягнув на вихід. Начальник відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища Логвінов Вадим Григорович схопив мене за другу руку, і я не зміг фотографувати, тримаючи фотоапарат. При цьому Кіндер О.О. репетував на мою адресу: «Що ти тут робиш?», вимагаючи якесь «доручення», – стверджує Микола Силюк, якому вдалося зробити фотознімок якраз перед самим нападом градоначальника.

За словами Миколи Володимировича, вказані дії не лише завадили виконувати роботу журналіста (здійснювати фото-фіксацію роботи комісії), а й ображали його особисту гідність.

«Вважаю, що такі незаконні дії вищевказаних посадових осіб виконкому Ковельської міської ради були вчинені з метою перешкоджання моїй законній професійній діяльності журналіста», – наголошує Микола Силюк.

Свідками даної події та протиправних дій Олега Кіндера та Вадима Логвінова були підлеглі мера – заступник міського голови Андрій Товстига, начальник юридичного відділу Геннадій Куптій, начальник відділу містобудування та архітектури, головний архітектор Людмила Мурай, спеціаліст відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища Людмила Демчукта мешканка міста Ковеля Ганна Ковальчук, заява якої розглядалася на комісії. Ганна Григорівна роками оббиває владні пороги у пошуках правди.

Пані Ковальчук попередньо звернулась до спеціального кореспондента газети «Вільна думка» Миколи Силюка, попросивши його бути присутнім на комісії, як журналіста видання, оскільки міська влада на її багаточисленні звернення надає необгрунтовані та сфабриковані відповіді.

«Під час засідання цієї комісії раптом увірвався міський голова Кіндер Олег Олексійович. Він сказав, звертаючись до Силюка Миколи: «А Силюк має доручення?» І запитав у свого заступника Товстиги: «А що він тут робить?», маючи на увазі Силюка. Потім Кіндер підійшов до Силюка і схопивши його рукою за рукав, а другою за груди і почав тягнути до дверей. На допомогу Кіндеру схопився начальник земельного відділу Логвінов, теж схопившись за «вільну» руку. Кіндер кричав голосно до Силюка: «Що ти тут робиш?!» Від побаченого я була в стресі, хотілося вийти на коридор і кликати на допомогу, боялась, що Кіндер примінить фізичну силу і до мене», – обрисовує владний розгардіяш Ганна Ковальчук.

У заяві редактору волинської газети «Вільна думка» Миколі Панасюку ковельчанка Ганна Ковальчук просить звернутися до правоохоронних органів за фактом перешкоджання Олегом Кіндером та Вадимом Логвіновим журналістської діяльності свого спеціального кореспондента.

«Підкреслюю, що я, як журналіст, здійснював свою професійну діяльність, про що добре знали Кіндер О.О., Логвінов В.Г., інші посадові особи виконкому Ковельської міської ради та громадянка Ковальчук Г.Г. Проте, Кіндером О.О. та Логвіновим В.Г. було грубо порушено вимоги чинного законодавства та перевищено службові повноваження», – вказує у заяві до поліції Микола Силюк.



У Ковельському відділі поліції заяву Миколи Силюка напрочуд оперативно зареєстрували, видавши заявнику талон-повідомлення і пам’ятку про процесуальні права та обов’язки потерпілого.


Мер Ковеля відомий ворожим ставленням до окремих журналістів та засобів масової інформації. Критичні публікації про місцеву владу стали справжньої причиною звільнення ковельського власкора газети «Волинь-нова» Ярослава Гаврилюка, який відпрацював у виданні 18 років. Наприкінці 2014 року Олег Кіндер без пояснення причин намагався випровадити з виконкому журналістів. Неабиякий гнів ковельських міських очільників викликала критична стаття «Народні гроші йдуть за вітром? Чи заради нових чиновницьких «коліс» гинули люди на Майдані?», яка була опублікована два роки тому в опозиційній газеті «Ковель сьогодні», де йшлося, з-поміж іншого, про зв’язок старшого сина мера – Олега Кіндера-молодшого – до приватної фірми, яка свого часу займалася «вимиванням» державних коштів.


«Ми розберемся, хто там писав! Ми розберемся!» – мало не кричав з президії сесії міської ради у мікрофон Кіндер-старший.

«Я б заставив автора цієї статті, щоб він її з’їв, проковтнув разом з головним редактором. І я думаю, що вони дочекаються того», – грозив, вторячи «шефу» тодішній секретар міської ради, а нині перший «зам» мера Михайло Гетьман.

Опозиційним ковельським журналістам не звикати до хамського ставлення та погроз з боку влади Олега Кіндера, який також є виконувачем обов’язків голови волинської парторганізації ВО «Батьківщина».

«Хочемо нагадати керівникам міста, що вони займають свої посади для того, щоб служити людям і вирішувати їхні проблеми. І кожен представник влади повинен пам’ятати, що він є публічною людиною і повинен відповідати за усі свої вчинки і працювати так, щоб йому не було соромно за свої дії ні перед журналістами, ні перед громадянами нашого міста», – писав Олег Олексійович у місцевій газеті «Вісті Ковельщини» перед виборами – у березні 2006 року.  

Варто зауважити, що за всі роки перебування у місті Ковелі біля владного керма (з 2010 року і по сьогодні) Олег Кіндер провів одну-єдину(!!!) прес-конференцію для засобів масової інформації, яка закінчилася неабияким скандалом – «кіндер-гейтом» на тему «Нехай всі знають, який ви «взяточнік»!» В Інтернеті з’явилися вельми цікаві аудіозаписи.

Можливо через те, що постійні скандали не на жарт переслідують Олега Олексійовича, він панічно страшиться як прес-конференцій, так і неадекватно реагує на незалежних журналістів?

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром