На авральній сесії Ковельради мер «підкорював» профтехосвіту

11 Березня 2016, 10:04
1651

Відразу після того, як голова Волиньради Ігор Палиця заявив, що міські голови, в тому числі Олег Кіндер, ще раз довели своє небажання вирішити проблеми міських закладів профтехосвіти, того ж дн яввечері відбулася позачергова сесія Ковельської міської ради.

Мерія зібрала в авральному порядку депутатів, які прийняли зміни до міського бюджету, що стосувались фінансування захищених статей професійних закладів освіти. Як відомо, для Ковеля з обласного бюджету виділено субвенцію у сумі 2 мільйони 23 тисячі гривень. Ці кошти спрямовуються професійно-технічному училищу № 5 та Ковельському професійному ліцею. За такі бюджетні зміни в поіменному режимі проголосували 22 депутати та міський голова.

З прийнятого рішення Олег Кіндер дав протокольно доручення своєму заступнику Ігорю Прокопіву, начальнику управління освіти Віктору Бичковському та начальнику фінансового управління Валентині Романчук.

«Терміново даю вам наступну неділю. Пане директора! Ви вже нашу підтримку маєте, будемо говорити. Зрозуміли. Да? Представити мережу повністю, яку ми будемо фінансувати вже повноцінно, будемо говорити, з свого місцевого бюджета. Розглянути повністю мережу, яка в нас є по тих двох профучилищах. Ігор Ярославович, також вам із директорами, давайте думати початок процедури передачі майнових комплексів на комунальну власність міста», – доручив Олег Кіндер.

Головна фінансистка міста отримала доручення «розглядати питання в частині винайдення коштів», в тому числі, коли буде розглядати мережу, оптимізацію і «багато інших моментів» в частині того, що заклади профтехосвіти мають державне замовлення. Мовляв, фінансове управління має перевірити: чи виконується закладами державні замовлення.

«Покрайній мірі я розумію, що січень-лютий «закриваєм», але щоб ці люди, які є, не тільки ті, що прийшли, а які є, які не мають змоги прийти, щоб не були обмануті до кінця року. Нам потрібно до кінця року вирішувати питання. Але я ще раз говорю: повноцінно, щоб це – заклади освіти нашої міста Ковеля. Майно комунальної власності міста Ковеля. І всі питання в частині набору з першого вересня також визначати», – визначався Олег Кіндер.

Постає ще одна проблема, яку теж озвучив міський голова.

«А як буде фінансування проходитись, коли ми навчаємо дітей з інших районів? Да, тоді звертатися до інших районних адміністрацій, до районних рад з частині співфінансування, поскільки діти будуть навчатися з їхніх регіонів. Але я ще раз повтрююсь. Також вивчити питання, що ті діти, які навчаються, щоб залишалися пропрацювати з нашими комунальними підприємствами, щоб мали змогу відпрацьовувати на наших підприємствах міста Ковеля. Тому що власне ми будемо фінансувати з місцевого бюджету», – окреслював перспективи ковельський мер.

«Олег Олексійович, але перш за все, чим приступити до фінансування – в них є положення. В цих положеннях є розділ фінансування. Ви можете сказати, що там у вас написано в тих розділах? Перш за все, вам треба внести зміни до своїх статутів у частині фінансування», – звернулась Валентина Романчук спочатку до мера, а потім до директорів закладів профтехосвіти.

«Це чимшвидше! Тому що це все буде залежати, як швидко ви будете отримувати гроші», – застеріг Олег Кіндер.

«Я думаю, що кошти надійдуть уже завтра з обласної адміністрації – з департаменту фінансів. Тоді друге. У вас є надбавки стимулюючі. Хто вам їх погоджував? І хто затвердив ті накази? Обласне управління освіти? Їх треба поновити, але вже поновити не обласному управлінню освіти. На даний час ви не маєте права їх виплачувати без погодження з місцевим органом. Зрозуміли?» – попередила Валентина Романчук.

«Пани директори, до вас двох особисто звертаюся з дорученням, бо ви вже, я ще раз повторююсь, ми говоримо, що раз ми прийняли таке рішення, і ви чули моє доручення, тому що оці моменти, які відбулися у залізничній лікарні, вони ще будуть довго-довго відбуватися. Тому що там просто-на-просто відбувся обман людей, коли почали їм обіцяти: «Ви не переживайте, там все буде добре». І рік і практично два місяця, а ніхто палець об палець не стукнув. І щоб такого не було з профосвітою», – Олег Кіндер переключився на тему вузлової лікарні.   

Олег Олексійович ще раз наголосив директорам, що дає їм доручення.

«Я ще раз повторююсь і вам говорю. Доручення вам, особисто вам. І за даний процес, Ігор Ярославович, прошу контролювати, будь ласка. І я не можу вам визначати терміни, тому що терміни повинні ви визначати. Коли це повинно зробитися? Вчора. Тому що ми сьогодні говоримо, як швидко ви це зробите, так ви будете повноцінними на фінансуванні з місцевого бюджету. Тому що два місяці не вирішує проблему, і не вирішує питання», – вирішував з президії пан Кіндер.

Такі дії мера знайшли схвальну оцінку його попередника, а нині заступника голови ОДА і керівника депутатської фракції БПП «Солідарність» Ковельської міської ради Сергія Кошарука.

«Олег Олексійович, я хочу звернутися до вас. Спокійно, без емоцій, стреміться. Дійсно, хочу вам подякувати. Оце нормальна позиція європейського мера, коли почув проблему і думає, як її вирішити – і на нашому рівні, і на інших рівнях. Тому я вам ще раз хочу подякувати і всім іншим, хто долучився до проведення цієї сесії», – похвалив Сергій Кошарук.    

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром