У Ковелі не знайшли винних у знищенні бомбосховища

15 Березня 2016, 16:03
2347

Рік тому – в березні 2015-го – після широкого розголосу та вимог громадськості місцева міліція змушена була розпочати кримінальне провадження за фактом вчинення службовими особами Ковельської міської ради несумлінного ставлення до виконання своїх службових обов’язків, внаслідок чого зруйновано стратегічний об’єкт цивільного захисту населення – бомбосховище на вулиці Сагайдачного.

Під час досудового розслідування з’ясувалось: згідно паспорта сховища від 1989 року, його загальна площа становила 260 квадратних метрів, а відповідно до технічного паспорта 2012 року, виготовленого, з невідомо яких підстав, – всього-на-всього 34,1 «квадрата» на 50 чоловік. Не помітити такого блюзнірства з «квадратурою» на одну особу, навряд чи міг би відповідальний слідчий! При цьому дозвіл на реконструкцію даної капітальної споруди ні Ковельською міською радою, ані її виконкомом не надавався. Належні дозвільні документи на будівельні роботи та прийняття в експлуатацію теж, вочевидь, відсутні. І, звичайно ж, цей об’єкт цивільного захисту комунальної власності рішенням міськради не відчужувався.

Слідство тривало аж півроку. У кримінальному провадженні допитали осіб, які могли бути свідками бездумного демонтажу бомбосховища у 2012 році, витребувано технічну документацію, а також всі інші документи, які стосуються передачі бомбосховища на баланс  РЖКП № 2.

Про те, що з вини міської влади зруйновано бомбосховище, говорив журналіст Микола Силюк на зустрічі з новопризначеним керівником Ковельської місцевої прокуратури Олександром Бабенковим.

«Бетонні блоки, плити – все зникло!» – бив на сполох Микола Силюк.

«Це для мене незрозуміло. Як можна розібрати бомбосховище?» – дивувався ковельським реаліям Олександр Бабенков, зауваживши, що це – стратегічний об’єкт.

«То вони «перенесли» бомбосховище. Воно «всохлося», – додав хтось із присутніх громадських активістів.

«Це дуже серйозне питання. Будемо розбиратися», – запевнив усіх пан Бабенков.

До речі, начальник управління ДСНС України у Волинській області Володимир Грушовінчук зазначає, що лише 17% сховищ Волині здатні захистити мешканців краю в мирний та військовий час, решта – в непридатному стані. Ким є особи, які в умовах гібридної війни і відвертої агресії щодо України, в тилу фактично «підривають» її цивільну оборону? Хто ці доморощені «диверсанти»?

І поки новоспечений прокуратор «розбирався» з цим пограбуванням, депутат Ковельської міської ради з фракції «УКРОП» Володимир Косцьов’ят офіційно звернувся до начальника Ковельського відділу Головного управління Національної поліції у Волинської області полковника Івана Туся.

«Прошу Вас повідомити мене письмово: чим завершилося досудове розслідування у вищезазначеному кримінальному провадженні? Якщо провадження закрито, то прошу надати копію цієї постанови, оскільки мова йде про майно комунальної власності та державних службовців, а я є законно обраним громадою депутатом Ковельської міської ради і маю намір повідомити своїх виборців про дану справу із комунальним майном. Якщо провадження направлено до суду, прошу повідомити мене: коли саме і як закінчилась дана судова справа», – йдеться у депутатському зверненні.  

Відповідь, за підписом Івана Туся, можна назвати вершиною цинізму, бо, як він повідомив, за результатами слідчих дій винесено постанову про закриття кримінального провадження у зв’язку з відсутністю у діях службових осіб Ковельської міської ради складу злочину. Готувала цей «папірець» на адресу депутата слідчий поліції Надія Сметюх, яка, мабуть, й закрила справу, не побачивши криміналу в розграбуванні бомбосховища. Мабуть, вона б краще орієнтувалася в справі, якби її помістити у службовий кабінет, площею 0,68 квадратних метра…

А чи намагалося слідство, хоча б встановити кому дісталася земельна ділянка навкруг «розбомбленого» бомбосховища? Чи не ведуть часом її реєстраційні «кінці» до членів сім’ї найвищого міського керівництва?

І це вже не перший випадок, коли Надія Сметюх безцеремонно «відмазує» міську владу від очевидної кримінальної відповідальності. Пригадується розслідування за фактом підробки рішень виконкому, де головним фігурантом цієї ганебної оборудки є ні хто інший, як міський голова Олег Кіндер.

Ще не встигла Надія Сметюх прийняти розслідування, як «підслідний» виконком отримав від неї заяву на покращення житла, і за якихось двадцять днів «поставив» молоду міліціонерку на облік першочергового отримання квартири. Чи варто дивуватись, що вже через два тижні слідча винесла постанову про закриття кримінального провадження «в зв’язку з відсутністю в діях службових осіб складу злочину»? Суд двічі скасовував її постанови, як передчасні, зроблені «без належного вивчення та перевірки всіх доводів заявника». Далі слідство тривало, як мокре горить, а Надія Сметюх була нагороджена Головним слідчим управлінням МВС України відомчою відзнакою «за сумлінну працю, високий професіоналізм». Оце так «професіоналізм»?!

«Покриваючи» від криміналу можновладців, які причетні до знищення бомбосховища, борці з злочинністю нещадно карають простих людей за дрібні провини, списуючи стоси паперу. Ось, наприклад, днями Ковельський відділ поліції направив до суду справу про притягнення до відповідальності безробітної одинокої матері тільки за те, що вона опівдні торгувала яблуками у Ковелі на Привокзальній площі, тобто у невстановленому для торгівлі місці. Хоча жінка пояснювала, що перебуває в тяжкому матеріальному становищі та змушена була заробити хоч якість кошти на утримання малолітньої дитини, яку виховує сама (суд звільнив її від відповідальності за малозначимістю правопорушення, обмежившись усним зауваженням).

А ви кажете, бомбосховище! Де ж плоди твої, Революціє Гідності? Теж сфальшовані?

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024