Депутат Ковельради поскаржилась на хамство мера Кіндера

30 Березня 2016, 18:00
2327

Голова постійної комісії Ковельської міської ради з питань дотримання прав людини, депутатської діяльності та етики, законності і правопорядку, конфлікту інтересів Олена Матвійчук озвучила на засіданні звернення, яке надійшло на її ім’я, від депутата Галини Стасюк.

Галина Стасюк інформує про те, що була присутня на депутатській комісії з питань регулювання земельних відносин і містобудування. Коли розглядався проект рішення з надання земельних ділянок, автором якого є депутат Олександр Артишук, вона запитала у начальника відділу земельних ресурсів Ковельського міськвиконкому Вадима Логвінова: «Чи всі громадяни в доданому списку є учасниками АТО?»

Зі слів Галини Миколаївни, міський голова Олег Кіндер відказав, мовляв, чого вона чіпляється за Логвінова. Це здивувало пані Стасюк, яка цілком резонно поцікавилась: «В кого можна запитати про такі відомості, якщо начальник відділу не знає?!»

«Тоді міський голова сказав, якщо вам щось не подобається, то он двері можете вийти з комісії, ви ж не член земельної комісії», – йдеться у зверненні.

Галина Стасюк вважає подібну поведінку мера Олега Кіндера неприпустимою, принизливою, образливою стосовно неї, як депутата, і такою, що перешкоджає її депутатській діяльності.

Тут представник інтересів територіальної громади Стасюк безумовно має рацію, зважаючи на гарантовані їй законодавством права депутата місцевої ради, який, навіть не входячи до складу органу ради – комісії, може брати участь у її роботі з правом дорадчого голосу.

Крім того, органи місцевого самоврядування – Ковельська міська рада та її виконавчі органи, їх посадові особи – в тому числі й міський голова «зобов'язані сприяти депутатові місцевої ради в розгляді їх пропозицій, заяв, скарг, у створенні інших необхідних для його депутатської діяльності умов».

«Прошу вас розглянути на вашій комісії правову та етичну поведінку міського голови Кіндера», – закликає своїх колег Галина Стасюк.      

«Тобто ви просите, щоб комісія надала висновки щодо поведінки. Правильно я розумію? Не розглянути саму ситуацію, а дати висновки. Просто це різні моменти. Можете уточнити: яку реакцію ви чекаєте від комісії?» – запитала в авторки звернення Олена Матвійчук.

«Чи це нормально? Чи він має право так зі мною говорити?» – відповіла Галина Стасюк.

«Чи буде результат вам особисто від того? Чи комісія зробить просто висновки? От вам дасть відповідь – оцінку там, ще щось. Просто, ви скажіть, яку ви оцінку переслідуєте?» – допитувався член комісії Андрій Мілінчук.

«Я нічого не переслідую, лише хочу, щоб комісія сказала: правильно робить міський голова? Чи він мав право зі мною так говорити? Якщо я не є членом комісії, чи маю право задавати питання? От про його правову і етичну поведінку хочу почути», – деталізувала Галина Миколаївна.

«Перша позиція це те, що ви написали заяву і просите дати оцінку. Комісія дає висновки. Те, що ви тільки що сказали: чи має право депутат говорити? Як має право говорити міський голова? Це інший ракурс питання», – казуїстикою правила своє Олена Матвійчук.

Галина Стасюк вкотре згадала, як вона на засіданні комісії попросила слово і що у відповідь почула від мера, але при згадці імені Олега Кіндера народну обраницю на півслові обірвала секретар міської ради Віра Федосюк.

«На це вам міський голова нічого не говорив. Не треба. Не треба. Я там теж була присутня на засіданні і також чула. Не етично розглядати дане питання без присутності міського голови. Це перше. Да. Питання обговорювалося. Да. Була депутат Стасюк, яка задала раз питання, другий, третій. Коли вже на четвертий раз вона почала криком кричати на Логвінова: «Та дайте мені відповідь!» Логвінов вже третій, чи четвертий раз пояснив: «Вибачте, я не готував це рішення. Я не можу вам дати відповідь, бо не я…» А він перед тим об’яснив: що і як. Стасюк знову почала кричати: «А ви дайте відповідь», – обрисувала ситуацію Віра Федосюк.

«По-перше, я не кричала», – зауважила кіндеровій наступниці Галина Стасюк.

«То Олег Олексійович просто, як би, заспокоїв депутата і сказав: «Вибачте, ви не є членом комісії і тим більше не кричіть. Логвінов не готував дане рішення». Вона почала возмущатися. Він сказав: «Якщо ви возмущаєтесь, ну, не подобається вам дана комісія, чи що, ви маєте право вийти, так само, як і маєте право бути присутньою». Все! Оце ситуація, яка відбулась. Звичайно, я бачу, що Галина Миколаївна сприйняла це дуже до серця, болісно. Звичайно, написала заяву. Ну, але перше питання, що це неетично розглядати перед тим, якщо навіть тут немає міського голови», – бентежилась відсутністю «патрона» Віра Іванівна.

«Давайте збавимо градус», – запропонував хтось з членів комісії.

Галина Стасюк дивувалась, що Вадим Логвінов, хоч і не є автором проекту рішення, все ж, як начальник «земельного» відділу, в силу посадових обов’язків, мав би володіти інформацією стосовно осіб, яким рішенням ради надається земля – це його безпосередня робота, за яку він отримує заробітну плату. І, як не дивно, на аналогічне запитання голови депутатської профільної комісії Анатолія Кислюка, яке теж прозвучало на цій комісії, пан Логвінов знову-таки не знає, що відповісти. Такі факти «гри в мовчанку» з боку посадовця й обурили депутатку.

«Скажіть, будь ласка, я щось запитала «не те»?!» – доводила Галина Стасюк, додавши, що, як наслідок непрозорого формування списку кандидатів на землю, прийняття того скандального проекту рішення на сесії депутати очікувано «провалили». 

«Ми почули вашу позицію, викладену в зверненні. І почули позицію Федосюк Віри Іванівни, яка була теж присутня на цій комісії. Нам треба було, напевно, зробити окрему комісію по цьому вашому питанню, де обов’язково запросити учасників даної комісії, щоб вони дали пояснення, в тому числі і від вашої політичної сили, ті які були на той час. Тоді тільки можна було говорити, як відбувалася ця ситуація і давати якісь висновки. Це моя пропозиція», – висловив думку Андрій Мілінчук.

«Для того, щоб розглядати будь яку ситуацію, що стосується етики, або етичної поведінки будь-якого посадовця, треба мати, принаймні, документ, який говорить: це етична поведінка, чи не етична поведінка… На сьогоднішній день у нас в міській раді немає жодного документа, який регулював, що є поняття етики, і як розглядається конфлікт, який стосується етичної поведінки… У нас навіть немає регулювання цієї всієї діяльності. На сьогоднішній день максимум, що може зробити комісія, це дати висновки – правові висновки, але не етичні… Якщо вас це влаштує, то ми це підготуємо за десять днів. Висновки будуть стосуватися вашого права перебувати на засіданнях інших комісій, що ви маєте право там робити, і який перелік там своїх прав», – запропонувала Олена Матвійчук.

На тому й розійшлися.

Хто зна, всі оці дипломовані юристи свідомо вводили в оману депутата Галину Стасюк з рештою членів комісії «з питань законності» стосовно відсутності в стінах Ковельради регулюючого етику нормативного документу? Чи несвідомо розписувалися у власній професійній нездарності?

Адже, лиш піднявши очі на стіни кабінетів ковельських столоначальників, та ж обрана депутатом від партії «Сила людей» голова Волинської обласної громадської організації «Центр правової допомоги», адвокат Олена Матвійчук, чи обраний депутатом від партії «Об’єднання «Самопоміч» директор ТОВ «Реєстраційно-правовий центр» правознавець Андрій Мілінчук безумовно побачили б виготовлений недешевим типографським способом кольоровий витяг з розпорядження Ковельського міського голови від 30 липня 2012 року № 241-р «Правила етичної поведінки посадових осіб виконавчого комітету Ковельської міської ради», з чималим підписом самого Олега Кіндера.

І цілу декаду думу думати, «висмоктуючи» з пальця чомусь – «правові» і чогось – не «етичні» висновки комісії з питань депутатської діяльності та етики про право Галини Стасюк «перебувати на засіданнях інших комісій, що ви маєте право там робити, і який перелік там своїх прав», мабуть, не прийшлося. Це право й без подібних висновків депутат має за законом.

А ось чи має право міський голова Олег Кіндер в неетичний і неправовий спосіб протидіяти депутату? Такі висновки комісійної «творчості» було би цікаво почитати. Навіть через десять днів…

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024