На Ковельщині райрада із сільрадою досудилися до Києва

08 Квітня 2016, 09:05
1153

Все почалося з того, що у січні 2015 року депутати Ковельської районної ради VI скликання створили тимчасову контрольну комісію щодо встановлення законності процедури надання земельних ділянок в межах Дубівської сільської ради.

До складу комісії увійшли семеро народних обранців: Михайло КиденькоАнатолій КорнійчукПетро М’якотаЮрій ПоліщукОльга РудикГалина Рябко та Сергій Повар, якого обрали головою. Було також встановлено її термін дії – чотири місяці.

У відповідь, Дубівська сільська рада, яку з лютого 2000 року очолює Павло Безека, звернулася з адміністративним позовом до Ковельської районної ради. Від мені громади Павло Вікторович наголосив, що райрада вийшла за межі своїх повноважень, а тому просив суд скасувати рішення щодо створення цієї комісії. Представницький орган району позов не визнав, вважаючи свої дії законними.

Наділивши районні ради повноваженнями координувати на відповідній території діяльність місцевих землевпорядних органів, законодавець ставить собі за мету домогтися єдиних, заснованих на законі, підходів у галузі регулювання земельних відносин, в тому числі й в такому питанні, як порядок надання земельних ділянок. Для того, щоб реалізувати ці свої повноваження, районна рада вправі утворювати постійні та інші комісії, що й зробили на Ковельщині.

Суддя Ковельського міськрайонного суду Сергій Панасюк встановив, що підстав для скасування оспорюваного рішення немає, і у позові Дубівської сільської ради відмовив повністю. Але судова «епопея» на цьому не закінчилася!

Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду рішення суду першої інстанції було скасоване, а заявлений позов – задоволений.

Не погоджуючись з таким «вердиктом», районна рада звернулася до Вищого адміністративного суду України з касаційної скаргою, посилаючись на порушення апеляційним судом норм матеріального та процесуального права, але зазнала поразки – скаргу залишено без задоволення.

«Районна рада законодавчо не наділена повноваженнями по здійсненню контролю за законністю процедури надання земельних ділянок сільською радою, в тому числі і за допомогою створених нею тимчасових контрольних комісій», – йдеться в ухвалі Вищого адміністративного суду.






 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром