Збитковий «Ковельводоканал» купує новеньку іномарку «Шкода»

01 Липня 2016, 17:13
1306

Незважаючи на очевидний і незаперечний факт, що на засіданні виконкому Ковельської міської ради його члени шляхом одностайного підняття рук надали дозвіл керівнику «Ковельводоканалу» Юрію Рибачку придбати новий легковий автомобіль марки «Шкода», доповідач з цього питання – міський голова Олег Кіндер все ж категорично заявляє: рішення виконавчого комітету з даного питання не приймалось!

І це вже не вперше, коли права рука Олега Олексійовича не відає, що робить ліва, бо, напевно, лівицею градоначальник підписував протокол виконкому, в якому по питанню «Про клопотання управління водопровідно-каналізаційного господарства щодо надання дозволу на придбання для потреб управління легкового автомобіля» буквально «ВИРШИЛИ: Дати дозвіл управлінню водопровідно-каналізаційного господарства на придбання легкового автомобіля». Так все ж – вирішили!

Після того засідання виконкому один з найактивніших депутатів міської ради з фракції «УКРОП» Володимир Косцьов’ят письмово звернувся до мера Олега Кіндера, аби він надав йому офіційні документи. У той час, як решті депутатів Ковельради купівля «Шкоди» за кошти, по суті, споживачів комунального підприємства була «по барабану», прискіпливий і затятий «укропівець» витребував ряд документів.

У своєму зверненні начальник «Ковельводоканалу» Юрій Рибачок мотивує необхідність придбання автомобіля «збільшенням об’ємів виробництва, частими поїздками у відрядження за межі області і за відсутності легкового транспорту для таких поїздок». Втім, у переліку автотранспортних засобів підприємства є, приміром, «Шевроле Лачеті», хоча з досить дивною приміткою: «в межах міста». Є інші легкові автомобілі: «31-ша» ГАЗ-«Волга», вазівська «сімка». Та й часті відрядження в інші регіони України для підприємства, діяльність якого локально «зав’язана» на Ковель з околицями є, м’яко кажучи, сумнівною та потребує перевірки як підстав, так і результативності подібних вояжів.

Яку саме марку «Шкоди» хоче придбати у лізинг Юрій Рибачок – в документі не зазначено. До того ж, в протоколі засідання виконавчого комітету – ані слова про лізинг. Марка автомобіля також тут не вказується.

А вартість моделей «Шкоди» коливається від 200 тисяч до понад 600 тисяч гривень. Навіть «бюджетну» «Фабію», що належить до нижньої межі цінового сегменту і не входить до переліку так званого бізнес-класу, можна при бажанні так «нафарширувати» різними опціями та тюнінгом, що не кожна модель «Е-класу» з нею потягається в ціні. Такий підхід відкриває широке поле для зловживань.

Чому на виконкомі не була озвучена і не затверджена голосуванням хоча би гранична сума вартості авто – можна лише здогадуватися. «Батьки» міста обійшлися навіть без оприлюднення проекту рішення, а дарма!

Адже два роки тому прокуратура Волині спільно з УСБУ в області вже викривали начальника «Ковельводоканалу» Юрія Рибачка у вчиненні корупційного правопорушення, пов’язаного, знову ж таки, з комфорними автівками. Про це повідомили у прес-службі прокуратури області.

З’ясувалося, що посадовець у 2013 році попри наявність конфлікту інтересів уклав два договори оренди автомобілів, які використовував як службові. Зокрема, у травні 2013 року він сам у себе орендував «Мерседес-Бенц», а в грудні 2013 року орендував у свого сина «Міцубісі-Паджеро».

Упродовж 2013-2014 років на утримання цих автомобілів за кошти комунального підприємства видали матеріалів на суму майже 38 тисяч гривень та списали паливно-мастильних матеріалів на суму понад 32 тисяч гривень.

Постановою Ковельського міськрайонного суду від 29 травня 2014 року Юрія Рибачка визнали винним у порушенні вимог щодо повідомлення про конфлікт інтересів та накладено штраф в розмірі 25 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Не погоджуючись з судовим рішенням, він оскаржив його. Однак апеляційний суд Волинської області 26 червня 2014 року залишив без змін постанову суду першої інстанції, яка набрала законної сили, є остаточною та оскарженню не підлягає.

До речі, кілька слів відносно заявленого Юрієм Рибачком «збільшення» виробництва. Згідно показників роботи «Ковельводоканалу» за травень 2016 р., збитки з початку року в порівнянні з таким же минулорічним періодом зросли більше як втричі і становлять, відповідно, 645,3 тис. грн. до 189,9 тис. грн. Падіння показників доходу з основної діяльності та її результату… зменшення майже на 110 тис. грн. сплати Єдиного соціального внеску… станом на 1 червня 2016 р. поточні зобов’язання підприємства сягнули 4 млн. 194,2 тис. грн.










Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024