У Ковелі за торгівлю боєприпасами судили громадського активіста

12 Липня 2016, 14:03
1729

Будучи допитаним у ході судового розгляду 39-річний обвинувачений ковельчанин Вадим Мартинюк повністю визнав себе винуватим у вчиненні інкримінованого йому злочину, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

11 квітня 2014 року Вадим Мартинюк був мобілізований до лав Збройних сил України. Проходив службу в зоні АТО старшим сержантом. Після демобілізації 2 липня 2015 року вирішив допомагати своїм бойовим побратимам. Для реалізації задуманого у грудні 2015 року вступив до ГО «Всеукраїнське громадське об’єднання «Комітет громадського спротиву», яку очолює екс-кандидат в мери Ковеля та нинішній голова громадської ради при Ковельській міській раді Микола Печенюк, де виконував роботу волонтера. З гуманітарною місією часто виїздив у зону АТО.

У зв’язку з волонтерською роботою познайомився з головою громадської організації, яка також займалась гуманітарною допомогою та волонтерством, котрий у розмові неодноразово цікавився у Вадима Мартинюка про те, чи може він привезти із зони АТО боєприпаси, а пізніше познайомив його з чоловіком, який залучався працівниками УСБУ у Волинській області до проведення негласної слідчої (розшукової) дії. Останній в одній з розмов попрохав привезти йому із зони бойових дій боєприпаси, пояснивши що хоче використати їх для риболовлі.

Мартинюк погодився і під час чергової поїздки до зони АТО привіз та 10 березня 2016 року продав йому два корпуси наступальної осколкової ручної гранати типу РГД-5, корпус наступальної осколкової ручної гранати типу Ф-1, уніфікований запал дистанційної дії типу УЗРГМ та два уніфіковані запали дистанційної дії типу УЗРГМ-2, які придбав у селі Мар’їнка Донецької області. Боєприпаси переховував у Ковелі неподалік дерев’яної альтанки, що розташована уздовж проїжджої частини вулиці Лісова. Грошову винагороду від продажу боєприпасів у розмірі 3400 гривень витратив на гуманітарну допомогу. Після проведення оперативної закупки так званий «покупець» добровільно видав бойові припаси працівникам СБУ.

Невдовзі той чоловік знову попросив Вадима Мартинюка привезти боєприпаси, на що він погодився та привіз із зони АТО (знову із села Мар’їнка), де перебував з гуманітарною місією, шість пачок патронів калібру 7,62 мм., магазин до автомату «РПК» з 30 патронами калібру 5,45 мм., 28 патронів різного калібру, чотири корпуси наступальної осколкової ручної гранати типу РГД-5, чотири уніфіковані запали дистанційної дії типу УЗРГМ (УЗРГМ-2).

Патрони та гранати в розібраному вигляді Мартинюк заховав у салоні автомобіля, яким перевіз бойові припаси до місця свого проживання у Ковель на вулицю Лісову. Патрони сховав у спальній кімнаті квартири, в схованці літньої кухні та льосі, що розташовані на подвір’ї будинку, а гранати із запалами до них – неподалік тієї самої дерев’яної альтанки.

23 березня 2016 року приблизно о 18-й годині, перебуваючи в салоні автомобіля «Форд Транзит» на проїжджій частині вулиці Лісова, він продав «підставному» покупцю чотири корпуси наступальної осколкової ручної гранати типу РГД-5 та чотири уніфіковані запали дистанційної дії типу УЗРГМ (УЗРГМ-2) за 4200 гривень, які останньому були виділені в рамках проведення спецоперації.

Співробітники СБУ затримали Вадима Мартинюка «на гарячому». Під час проведення санкціонованого обшуку за місцем його проживання оперативниками виявлено та вилучено 356 патронів до автоматичної стрілецької зброї, 8 з них він зберігав у пачці з-під цигарок.

Суд врахував те, що обвинувачений вперше притягається до кримінальної відповідальності, позитивно характеризується, має на утриманні неповнолітнього сина студента, а також його щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину, заслуги перед Батьківщиною, активну громадську позицію.

Вироком суду Вадиму Мартинюку призначено покарання у виді позбавлення волі на 4 роки. Втім, його звільнять від відбування покарання, якщо він протягом двох років не вчинить нового кримінального правопорушення. З нього стягнуть на користь держави судові витрати за проведення трьох експертиз, а це – 4 138 гривень.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024