Суд скасував два «земельні» рішення Ковельської міськради

15 Вересня 2016, 15:30
1722

Обидва вони були прийняті на пленарному сесійному засіданні 28 липня цього року за пропозицією керівника депутатської фракції БПП «Солідарність» і водночас заступника голови Волинської ОДА Сергія Кошарука.

Для будівництва і обслуговування житлових будинків учасникам АТО рада зарезервувала дві земельні ділянки, орієнтованою площею по 1000 квадратних метрів, на вулицях Королеви Бони, 15 та Квітки Основ’яненка, 1. У той же час депутатський корпус відмовив ковельчанам Сергію Васіну та Олегу Ковальчуку, які просили надати дозволи на складання проектів землеустрою щодо відведення безоплатно у приватну власність цих самих ділянок під індивідуальне житлове будівництво.

До речі, на офіційному сайті міської ради дивним чином відсутні протоколи поіменного голосування з даних рішень.

Незадоволені заявники подали адміністративні позови, щоб суд визнав рішення незаконними та їх скасував. Вони вказують, що зверталися до міської ради ще у квітні 2016 року з відповідними заявами щодо землі під будівництво, додавши графічні матеріали, на яких зазначено бажані місця розташування земельних ділянок – їх плани-схеми. Мовляв, заяви подано з дотриманням вимог ч.6 ст.118 Земельного кодексу України.

У судове засідання ні Сергій Васін, ні Олег Ковальчук не з’явилися, висловивши прохання розглядати справи за своєї відсутності, за участі представника – адвоката Олександра Клімука, який підтримав позовні вимоги.

Начальник юридичного відділу виконкому Ковельської міської радиГеннадій Куптій не визнав позовів, пояснивши, що приймаючи таке рішення депутати виходили з існуючої необхідності забезпечення учасників АТО земельними ділянками і того, що раніше прийняте рішення про резервування усіх вільних земельних ділянок міста для таких потреб скасоване апеляційним адміністративним судом, як незаконне. На сьогодні таке резервування ділянок відсутнє.

Суд встановив, що резервуючи земельні ділянки для учасників АТО, Ковельська міська рада перевищила свої повноваження, при цьому звернув увагу, що підставою відмови у наданні дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки може бути лише невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів…

Головуюча по справі суддя Олена Восковська постановила визнати недійсними та скасувати оскаржувані рішення Ковельської міської ради від 28 липня 2016 року і стягнути з останньої на користь позивачів судові витрати – по 551,20 гривні судового збору.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024