Ковельська райрада «провалила» проект «Свободи» «по геноциду»

01 Жовтня 2016, 14:40
1321

На сесійному засіданні Ковельська районна рада розглянула заяву щодо рішення польського парламенту про визнання подій 1943-45 років на Волині геноцидом, автором проекту рішення по якій є голова депутатської фракції ВО «Свобода» Юрій Мельник.

Оскільки на сесії Юрій Мельник був відсутній, то за проект у «Різному» слово взяла «свободівка» Наталія Шайнюк.

«Заява ця була розглянута на всіх комісіях. Всі гострі кути, так би мовити, які не влаштовували деяких депутатів, були вилучені. Обов’язково треба ухвалити цю заяву, незважаючи на те, що Верховна Рада та обласна рада вже ухвалили рішення. Ми також своїм виборцям повинні показати свою позицію», – сказала Наталія Шайнюк.

«А детальніше можна», – мовив Юрій Хороших з Аграрної партії.

«Конкретно поставте запитання», – попросив голова районної ради Андрій Броїло.

Але запитань не було. Григорій Рудюк з фракції «УКРОП» уточнив, що не на всіх комісіях це питання обговорювалось, мовляв у залі є багато необізнаних депутатів. Наталія Шайнюк своїми словами передала зміст заяви.



«Рішення прийняте обласною радою і Верховною Радою до Польського Сейму. Зроблено все, як і планувалось, тому я вважаю, що це недоцільне приймати. У кого особисте відношення до цього, то це його… Що воно нам дасть? Який ефект буде з цього рішення?» – висловив власну точку зору голова фракції «УКРОП» Георгій Корнієвський.

Ветеран-педагог Микола Чуль з Радикальної партії Олега Ляшка покритикував своїх колег за боягузтво.

«Ми в залі вирішуємо таке питання і ніби чогось боїмося виставити його на загал. У Білашівській сільській раді ми готуємося найближчим часом відкрити пам’ятний знак полеглим під час Волинської трагедії. Польща не побоялась визнати ці події Голокостом. Чому ми маємо боятись? У Ковельському районі кожне село повинно засвідчити… По Білашівській сільській раді в трьох селах понад 160 чоловік загинули тільки за те, що вони були українцями. Це не були вояки УПА! Це були мирні люди!» – наголошував Микола Чуль.

З місць чулися голоси: «Ставте на голосування». Олександр Титомир з «Батьківщини» заявив у мікрофон, що підтримує заяву. Тоді слово взяв голова Ковельської РДА і депутат Волинської обласної ради Віктор Козак. За його словами, в облраді дуже важко «пройшла» подібна заява, з перервою, депутати багато редагували.

«Саме перше, що сказали в обласній раді: «Забираємо слово «Свобода», щоб це не було від «Свободи», а від депутатів обласної ради. Зразу всі погодились. Все добре! Потім почали ретельно читати кожен абзац, вилучати звідти слова, щоб вони не були вже такими… Розумієте, ми вже йдемо вдогонку, то я пропоную взяти таке саме звернення, яке прийняла обласна рада, і його підтримати», – пропонував Віктор Козак, який також сказав, що його діда на очах дітей вбили поляки…

Наталія Шайнюк наполягала на голосуванні за проект рішення та заяву своє політичної партії.

«Не треба нам дути на той костьор, що вже затух. Я розумію звідки воно пішло. Це робота спецслужб. Я особисто буду голосувати «за» той проект, про який говорив голова РДА. Ми це все понімаємо. Треба підтримати і все, бо в нас получається так, як в народі кажуть: чим собака довше гавкає, тим караван довше йде», – мовив Володимир Хомік з Аграрної партії України.

«Знімаю я… розумію, що вже все», – сказала Наталія Шайнюк відносно заяви «по геноциду», яку підготувала «Свобода».

Депутати проголосували за пропозицію Віктора Козака: переписати заяву обласної ради.  


Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром