У «Музеї Корсаків» Белла Логачова презентувала малюнки з «Сірої зони: війна поруч»

09 Вересня 2019, 12:48
944

Музей сучасного українського мистецтва за рік існування презентував багато унікальних арт-проєктів, тому, здавалося б, здивувати глядача вже важко. Проте, презентація творчості Белли Логачової «Спостереження» й справді особлива: тут поєднано різноманіття природи, людського життя та сучасної техніки.

Урочиста частина відкриття відбулась 6 вересня, виставка діятиме впродовж місяця, але щоб зрозуміти задум автора, треба дослухатися до її слів та внутрішніх переживань, які, насамперед, торкаються сьогодення.

Белла Логачова народилася в Маріуполі, зараз живе і творить в Харкові, та з-поміж інших митців її вирізняє глибинне переживання того, що відбувається сьогодні на сході нашої країни. Війна – це рана, яка знекровлює Україну й про це не можна мовчати. Власне, цього й домагається художниця, відображаючи в своїх роботах як реагує природа, птахи, тварини та як виживають люди там, у «сірій зоні».

Авторка доводить: «Життя там теж є, і дитячий сміх чується після свисту сняряду, але ми не маємо право замовчувати, ми маемо щось з цим робити всіми силами, аби припинити кровопролиття на рідній землі».

«Сіра зона» – нічия, її можна обстрілювати з обох боків, а тому інсталяція «Оглядове вічко» демонструє той страх, коли ми заглядаємо в нього і не знаємо, кого побачимо там, що очікувати.. Це страх», – розповідає Белла про один з об’єктів експозиції.

Меседж художниці, яка через заборону фотографувати у «сірій зоні» – малювала: «В Україні є своя «Берлінська стіна», тільки це інформаційна, сподіваюся, що вона скоро впаде, і для цього треба робити все можливе…»

Керуючий партнер Музею Корсаків Леся Корсак привітала авторку та усіх пристуніх й зауважила: «Тут, на заході країни, ми трохи  відсторонені від війни, хоча й пам’ятаємо, що вона триває. Белла ввела нас в стан реальності, страшної реальності і ці її роботи як з іншого світу… Їх має побачити якомога більше людей».


До речі, проект «Спостереження» має й ще одну мету: показати нам, що ми живемо у вік цифрових технологій і все більше потрапляємо під контроль камер відеоспостереження, які відстежують усі наші дії. Наша реальність поступово перетворюється в набір відеоматеріалів, сформованих різними джерелами і приладами спостереження та зйомки. Спроба втекти від стеження, закінчується виявленням в несподівано-безтурботному місці «ока», яке дивиться на нас.

Мистецтвознавиця Зоя Навроцька зауважила, що Белла Логачова – справжня патріотка – українка у Харкові. Вона не здається, продовжує спілкуватися й удосконалювати свою українську мову, якби важко не було в тих умовах.   

До слова, Белла Логачова є авторкою серії орнаментів про події в Україні 2013-2015 рр.


«НУО – Новий Український Орнамент» висвітлює новітні події в Україні, починаючи з Євромайдану. Зі слів художниці, «придумані композиції складені з елементів реально існуючих класичних слов’янських орнаментів і вигаданих нових орнаментальних одиниць».

«З мирних квіткових і рослинних переплетень з’являються військові і бойові елементи, нові тварини та людські символи, що зв’язують в єдину архітектуру історичні та ключові події України», – пояснила харків’янка.

Як коментує Белла: «З початком Майдану я почала робити якісь рефлексії у власному стилі: це такі квадратики, як орнамент-вишиванка, з використанням вишиванкових знаків, але в такий документальний орнамент з новим смислом – на усі знакові події, пов’язані з Майданом, Кримом». Ці роботи ймовірно, з часом можна буде побачити і в Луцьку, оскільки Музей Корсаків запропонував харків’янці привезти їх та показати західному глядачеві.

Куратори проєкту «Спостереження»: Олена Касперович, Андрій Палаш. Проєкт «Спостереження» став продовженням проєкту «Міст» у межах культурної ініціативи «Cultural Traffic» та виставки у галереї «Артсвіт» (Дніпро). У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків він демонструватиметься вдруге з доповненою експозицією.

Читати також: Інвестиція в майбутнє: чому дитині варто навчатись у Малій Академії сучасного мистецтва

В «Адреналіні» пропонують «Грай у більярд – догравай у боулінг»

Жахи, драми, анімації: які кінопрем'єри можна переглянути в «Адреналін Сіті»

 

Які змагання відбуватимуться впродовж вересня у «Адреналіні»

Довідково: Белла Логачова – художниця та фотографка, працює з відео та медіа-мистецтвом. Народилася в Маріуполі, живе та працює в Харкові. Закінчила Харківську державну академію дизайну та мистецтв, стажувалася в Нюрнберзькій академії мистецтв, брала участь у воркшопах Бориса Михайлова та Сергія Браткова. Учасниця групи SOSka у 2005–2007 роках, групи Excess з 2009, руху Квартирні Виставки у 2010–2014 роках. Учасниця виставок у Єрмілов Центрі, Інституті проблем сучасного мистецтва, Карась Галереї, Pinchuk Art Centre, її роботи також експонувалися в Австрії та США. Викладає курс із сучасного мистецтва в Харківській державній академії дизайну та мистецтв і в Інституті проблем сучасного мистецтва. Роботи Белли Логачової зберігають митці у своїх приватних колекціях України, США, Японії, Франції, Німеччини, Австрії, Шотландії.

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39