Правила зберігання зерна у сховищі
Зберігання зерна включає комплекс заходів, що сприяють збереженню зернових запасів у належному стані протягом тривалого періоду.
Правильна організація подібних заходів не тільки дозволяє залишати незмінною якість зерна, але й мінімізує втрати його маси. Успішність зберігання залежить від підготовки сховищ і партій продукції та дотримання належного режиму збереження.
На стан зерна впливають:
- Вологість;
- Температура;
- Інтенсивність біохімічних процесів;
- Розвиток в масі продукції мікроорганізмів;
- Наявність шкідників.
Вологість зерна
У сухому зерні вологістю до 12% біохімічні процеси майже повністю зупиняються і не можуть розвиватись патогенні мікроорганізми, комахи і кліщі. Таке зерно може зберігатись в належному стані декілька років поспіль, причому масові втрати не будуть перевищувати 0,04% на рік.
Коли вологість зерна підвищується понад 12% різко зростає інтенсивність дихання мікроорганізмів, у тому числі пліснявих грибків і шкідників. Внаслідок цього виробляється багато тепла, що призводить до самонагрівання зерна і втрат його якості та маси на 3-8%. При підвищенні температури до показників 55—60 °С продукт псується повністю.
Вологість зерна при якій інтенсивність дихання різко зростає називається критичною:
Тип зерна |
Рівень критичної вологості |
Пшениця, ячмінь, рис, гречка |
14,5 – 15,5% |
Зернобобові культури |
15-16% |
Просо, овес, кукурудза |
13,5 – 14,5% |
Спори грибків та пліснява виробляють шкідливі для людини та свійських тварин токсини і надають зерну вираженого затхлого запаху.
Вологе зерно може проростати, що знизить його якість та призведе до значних втрат маси. Наприклад пшениця при вологості понад 20% втрачає за добу до 0,3% сухих речовин.
За низьких температур менше +10 °С дихання майже відсутнє і це перешкоджає розвитку мікроорганізмів та шкідників, а самонагрівання зерна не відбувається. В охолодженому стані можна зберігати і вологе зерно, проте сухе буде більш стійким до пошкоджень.
Зерносховища
Для зберігання зерна у належному стані використовують спеціальні сховища – зерносклади, елеватори. Перед завантаженням таких сховищ партіями нового врожаю проводиться їх знезараження вологим, аерозольним або газовим десикантом. Дезинфікують не тільки зерно, але й усі поверхні з якими воно контактує, включаючи устаткування, тару та транспортувальні засоби.
Перед переміщенням у сховище зерно:
- висушують, очищують від насіння буряну, залишків сміття та інших сміттєвих домішок у зерноочисних сушильних пунктах;
- охолоджують до температури 12—15 °С і нижче;
- піддають хімічній консервації (кормові сорти).
Зернову масу зберігають в основному насипом.
Розміщення в спеціальній тарі (тканинних мішках, крафтовому папері, плівці, спеціальних контейнерах) необхідне для:
- Насіння еліти і першої репродукції;
- Обробленої на заводі кукурудзи;
- Культур з дрібним насінням (мак, тютюн).
Рекомендована висота насипу:
- Для ячменя, вівса і гречки до 30 м в силосах елеватора;
- Проса, риса і гороху до 15 м;
- Кукурудзи, ячменю, гороху та рису в зерносховищах підлогового типу у межах 3,5 – 5 м;
- Проса, квасолі та зернобобових культур – 2,5 м;
- Сої – 2 м.
Зерно у мішках укладають штабелями висотою до 15 рядків.
Після переміщення у сховище за партіями зерна ведуть систематичний нагляд.
Температуру перевіряють у різних ділянках насипу щоб отримати уявлення про надійність зберігання:
- До 10 °С– надійне;
- При 20 °С– нестійке;
- При температурі зерна вищій за температуру повітря - неблагополучне.
Окрім температури перевіряють також наявність у партіях комах та кліщів, а в партіях посівмату схожість, вимірюють рівень вологості.
При підвищенні температури зерно охолоджують активним вентилюванням.
Термін зберігання запасів складає:
- 4-6 років для продовольчого та кормового зерна;
- 13-14 місяців для посівмату озимих культур;
- 7-9 місяців для ярових культур;
- Від 2 років для страхового насіннєвого фонду.