Молода сім’я ковельчан із немовлям не може повернутись з окупованого Криму

11 Листопада 2016, 09:00
1054

Ковельчанин звернувся до суду із заявою про встановлення юридичного факту – народження свого онука на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим.

У заяві він вказує, що його донька, перебуваючи разом із чоловіком у Криму, в серпні 2016 року народила хлопчика в Нижньогірській районній лікарні. На підтвердження даного факту є медичне свідоцтво про народження від 3 жовтня.

Маючи намір отримати в місті Ковелі свідоцтво про народження, де батьки немовляти зареєстровані та фактично проживають, дідусь звернувся до Ковельського міського відділу ДРАЦСу головного територіального управління юстиції у Волинській області. Однак отримав відмову в державній реєстрації народження онука у зв’язку з тим, що медична довідка, видана на тимчасово окупованій території АР Крим, є недійсною і не створює правових наслідків.

Дочка та зять заявника на даний час знаходяться у Криму і не можуть повернутись до Ковеля, оскільки відсутнє свідоцтво про народження дитини, яке було б видане компетентним органом України, який, в свою чергу, відмовив у видачі такого свідоцтва. З цих підстав чоловік вимушений був звернувся до суду із заявою про встановлення факту народження дитини для подальшої реєстрації в органах РАЦСу.

Батьки немовляти письмово повідомили суд, що підтримують заявника і просять задовольнити його заяву. Представник управління юстиції у судове засідання не з’явився, але подав заяву, що не заперечує проти задоволення заяви у разі встановлення судом для того законних підстав.

Відповідно Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», Автономна Республіка Крим є тимчасово окупованою територією, яка є невід’ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

Згідно частини 1 статті 257-1 Цивільного процесуального кодексу України, заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника. Такі справи розглядаються невідкладно з моменту надходження до суду.

Отже, заяву Ковельський міськрайонний суд задовольнив повністю.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39