Ковельська прокуратура хотіла закрити справу відносно екс-гендиректора фірми «ОлШе»

12 Листопада 2016, 10:19
5635

Ковельською місцевою прокуратурою внесено до суду клопотання про звільнення колишнього генерального директора ТОВ «ОлШе» ЛТД, а нині ніде не працюючого Олега Шевчука (на фото) від кримінальної відповідальності, передбаченої частиною 1 статті 388 КК України (Незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт або яке описано чи підлягає конфіскації) у зв’язку з закінченням строків давності.

У судовому засіданні підозрюваний Олег Шевчук вказав, що здійснив відчуження заставленого та арештованого майна, а також порушив обмеження права користування таким майном, так як у 2012 році його підприємство попало в кризу і необхідно було виплачувати заробітну плату працівникам. На даний час він не пам’ятає конкретного часу остаточної реалізації ним заставленого майна.

Представниця потерпілої сторони – Акціонерного комерційного промислово-інвестиційного банку, заперечила проти звільнення Олега Шевчука від кримінальної відповідальності, вважає клопотання Ковельської місцевої прокуратури передчасним та не обґрунтованим належними і допустимими доказами. Мовляв, залишилось не встановленим час вчинення підозрюваним інкримінованого йому кримінального правопорушення, а також кому реалізоване майно, яким чином проводилась оплата за нього, коли були зараховані кошти на рахунок ТОВ «ОлШе» ЛТД.

Крім цього, є постанова Вищого господарського суду України про банкрутство ТОВ «ОлШе» ЛТД, якою скасовано ухвалу суду першої та постанову апеляційної інстанції, відповідно до яких було затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс підприємства. У цій постанові зазначено, що суд першої інстанції належним чином не перевірив чи вчинив ліквідатор всі необхідні дії щодо розшуку та поверненню банкруту рухомого майна. Суд обмежився лише твердженням про те, що майнові активи зазначені в договорі застави рухомого майна від 14 березня 2008 року та договору застави рухомого майна від 15 травня 2009 року під час інвентаризації на ТОВ «ОлШе» ЛТД не виявлено, а тому вони не увійшли до ліквідаційної маси банкрута та не реалізовувались на аукціоні.

Прокурор Діана Гайдашук підтримала клопотання та вбачає підстави для звільнення Олега Шевчука від кримінальної відповідальності, зважаючи на те, що правопорушення є злочином невеликої тяжкості, санкція вказаної статті КК України передбачає найсуворіше покарання у виді двох років обмеження волі.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 14 березня 2008 року між Акціонерним комерційним промислово-інвестиційним банком та ТОВ «ОлШе» ЛТД в особі генерального директора Олега Шевчука укладено договір застави рухомого майна № 14 з метою забезпечення вимог, що випливають з кредитного договору про відкриття кредитної лінії № 89 від 14.03.2008 року, укладеного між банком та приватним підприємцем. Предметом договору застави стало рухоме майно – металопрокат, вагою 173,1 тонн, вартістю 600 000 гривень (балансова вартість 605 800 гривень), що знаходилось на території ТОВ «ОлШе» ЛТД у селі Воля-Ковельська по вулиці Центральна, 54.

15 травня 2009 року між цим же банком та гендиректором «ОлШе» укладено договір застави рухомого майна № 52 з метою забезпечення вимог, що випливають з кредитного договору № 86 від 25 грудня 2007 року. Предметом договору застави стала готова продукція металевих виробів на загальну суму 1 101 634 гривні (балансова вартість 1 104 644,30 гривень), що також знаходилось на території підприємства.

У зв’язку з невиконанням позичальником своїх зобов’язань за кредитним договором від 25 грудня 2007 року рішенням господарського суду Волинської області з ТОВ «ОлШе» ЛТД на користь ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» стягнуто заборгованість в сумі 1 493 308,49 гривень, 14 933,09 гривень витрат зі сплати державного мита та 236 гривень витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. 10 серпня 2011 року відділом Державної виконавчої служби Ковельського міськрайонного управління юстиції на виконання вказаного рішення суду накладено арешт на майно ТОВ «ОлШе» ЛТД та оголошено заборону на його відчуження.

Також через невиконання позичальником своїх зобов’язань за кредитним договором від 14 березня 2008 року господарським судом винесено рішення про звернення стягнення в рахунок погашення заборгованості на майно ТОВ «ОлШе» ЛТД, в тому числі на металопрокат, вагою 173,1 тонн. З метою примусового виконання рішення суду виконавчою службою накладено арешт на майно.

Вина підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 388 КК України, підтверджується зібраними у провадженні доказами, а саме: протоколами допитів потерпілої сторони та двох свідків, копіями багатьох документів.

Згідно актів перевірки, на місці зберігання виявлено незначну частину заставного майна.

Головуючий по справі суддя Ковельського міськрайонного суду Микола Миронюк відмовив у задоволенні клопотання прокурора про звільнення Олега Шевчука від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності. Суд повернув клопотання прокурору для здійснення кримінального провадження в загальному порядку. Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром