Ковельчани забракували проєкт реконструкції центрального парку міста

11 Вересня 2019, 12:06
Ковельчани забракували проєкт реконструкції центрального парку міста 7594
Ковельчани забракували проєкт реконструкції центрального парку міста

Під час громадських слухань у Ковельській міській раді відхилили проєкт реконструкції парку культури і відпочинку імені Лесі Українки.

На запитання журналіста: «Чому в центральному парку ви хочете знести будівлю історичного музею?» молода авторка проєкту Марта Добровольська відповіла, що треба кошти на її ремонт, мовляв реконструкція буде коштувати більше, ніж нове будівництво.

Крім знесення історичного музею, який хочуть перенести в значно менший будинок колишнього РАЦСу, за задумом архітекторки, потрібно демонтувати існуючий фонтан, натомість збудувати новий – пішохідний, а ще – перенести пам’ятник Лесі Українки, встановивши його за кілька десятків метрів – перед входом у парк. Це потрібно, з її слів, для формування центральної площі.

Депутат Ковельської міської ради, член бюджетної депутатської комісії Ігор Пініс поцікавився загальною вартістю реконструкції парку. Але ні авторка, ані головна архітекторка міста Людмила Мурай не відповіли на це питання. Людмила Любомирівна лише сказала, що це – великий дороговартісний проєкт.

 


 

 

«Ну мають бути хоча би орієнтовні цифри. Ми не можемо туалети в школах за 100 тисяч гривень відремонтувати, бо немає грошей. А ось 30 мільйонів на вулицю Відродження ми маємо. Що це за такий підхід?!» – обурювався він.

«Це якийсь маразматик придумав таку ідею?» – висловила думку одна з пенсіонерок.

Присутні в залі мешканці міста зашуміли, хтось вигукнув до представників влади: «На те, що треба, у вас грошей немає, а на те, що не треба, ви їх знаходите».

Відносно зелених насаджень в парку, про долю яких цікавився громадський активіст Олександр Кашик, то Людмила Мурай пояснила, що будуть зноситись лише хворі дерева і досаджуватися нові, а фонтан, який підлягає ремонту, варто демонтувати. Стало відомо, що частина території парку (вздовж вулиці Олени Пчілки – навпроти МТМО) уже давно є приватною власністю підприємця, колишнього депутата Ковельської міської ради Валерія Кантерука.


 

За словами депутатки міської ради Галини Стасюк, подібна масштабна реконструкція парку не на часі, переносити пам’ятник Лесі Українки недоцільно, а демонтаж єдиного у Ковелі фонтану, який є окрасою міста, можна вважати злочином проти громади. Вона запропонувала виділити кошти на ремонт фонтану та історичного музею, а будівлю колишнього РАЦСу передати для потреб дитячої художньої школи.

Голова Ковельського відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів Василь Крецул ставив риторичні питання: «Чи потрібна на сьогоднішній день така реконструкція? Чи немає інших нагальних питань життєдіяльності міста?» На його думку, варто зробити невелику реконструкцію парку, і якщо влада все ж почне реалізацію цього дуже дороговартісного проекту, то це «просто антигуманно буде проти нас, ковельчан».

Колишній депутат міської ради кількох скликань, краєзнавець Сергій Товкач повідомив, що з приводу будівлі історичного музею він звернувся до місцевої влади та управління культури Волинської обласної державної адміністрації з проханням зареєструвати цю будівлю в Державному реєстрі нерухомих пам’яток України, як пам’ятку місцевого значення, та прилеглу до неї частину колишньої вулиці Жеромського, як об’єкти культурної спадщини.

Він запропонував відхилити проект реконструкції парку, забезпечити комплекс заходів щодо реставрації, музеєфікації та ремонту об’єктів культурної спадщини шляхом визначення в бюджеті міста належних цільових коштів, а також забезпечити прийняття Статуту територіальної громади міста Ковеля, без якого проведення будь-яких громадських слухань в місті є профанацією.

Як твердить колишній архітектор Ковеля Сергій Панасюк, гроші з бюджету міста витратили чималі на оплату за розробку проєкту, а результату немає, що й підтвердив директор з технічних питань приватного підприємства «Ковелькомунпроект» Віктор Дубина.

Сергій Іванович зауважив, що авторка проекту біля приватного об’єкту в парку запланувала бруківку, яка буде кластися, швидше за все, за бюджетні гроші, що є – нонсенс. Нагадав він Державні будівельні норми (ДБН), де чорним по білому написано, що в парку забороняється зменшення площі зелених насаджень, авторка ж зменшує площу. Абсурдом назвав і перенесення на кілька десятків метрів пам’ятника Лесі Українки, який «прив’язаний» до бульвару, а не до парку.

«Оцей пам’ятник, якщо він тут стоїть, то заради Бога не чіпайте його. Хай він ще постоїть. Прийде час і все буде…», – сказав Сергій Панасюк.


 

Але не договорив думку, бо Марта Добровольська його перебила, мовляв пам’ятник «прив’язаний» до площі, на це Панасюк відповів, що юридично тут немає ніякої площі.

«Коли я вчився в інституті, то викладач казав нам, чим відрізняється хороший архітектор від поганого: перший використовує ситуацію, яка є, а другий починає щось зносити-переносити», – пригадав Сергій Панасюк.

Присутні на громадських слуханнях зааплодували.

Головуюча на цьому зібранні секретар Ковельської міської ради Віра Федосюк назвала діючий фонтан – «коритом». Віктор Дубина пояснив прихильникам існуючого фонтану, що питання впирається в його гідроізоляції. На це Сергій Панасюк апелював, що фонтану всього 15 років і за теперішніх технологій можна якісно його відремонтувати, а не зносити і будувати невідомо що.

«Я цього взагалі не розумію. Або ми такі багаті, що викидаємо гроші на загальне планування і потім результату нема ніякого, або…», – заявив він.

«Або жадні!» – вигукнув хтось із залу.


 

Відносно розширення бруківки, то Марта Добровольська розповіла, що це для МАФів (малих архітектурних форм), викликавши невдоволення в депутатки Галини Стасюк, яка наголосила на недоцільності їх встановлення на території парку.

Згадали і про бомбосховище в парку. У проекті до нього навіть не передбачено ні підходу, ані під’їзду, а це є порушенням постанови Кабінету Міністрів України про забезпечення діяльності об’єктів цивільного захисту. І режим земельної ділянки під бомбосховищем інший.

Щодо перенесення історичного музею в приміщення РАЦСу, то його директора Маргарита Матвійчук акцентувала на тому, що переносити експонати в аварійне приміщення недопустимо, до того ж загальна площа будівлі має бути не меншою за існуючу. Або потрібно робити реконструкцію діючої споруди.

«Більшість наших доповідачів, співдоповідачів, взагалі громадськості. Вони переживають і бояться за архітектуру самого парку. Ми розуміємо, що коштів в міста немає. Ми розуміємо, що це довготривалий процес. Чи не можна розробити детальний план території тільки на цю центральну площу і все?» – спиталася Віра Федосюк, але ж гроші чималі вже витратили на даний проект.

Під час голосування на громадських слуханнях більшість ковельчан виступила за те, щоб відхилити запропонований проект реконструкції парку. Авторка має внести суттєві до нього зміни і знову подати на розгляди громади.

Коментарі
11 Вересня 2019, 15:43
Цілком адекватні аргументи щодо відхилення проекту реконструкції. Доцільно перед розробкою проекту провести вивчення громадської думки та фахівців а вже тоді витрачати кошти з бюджету на розробку. Оце є безгосподарність!
11 Вересня 2019, 16:05
Коли є хороший проект за гроші бюджету-фігня, а коли за гроші Івахова - круто.
11 Вересня 2019, 16:55
Те, що там відбувалось, це взагалі не коректно. Прийшла "громадськість" 65+ і розказувала як хочуть жити далі в САВКУ! Я за зміни! Тут є і молодь і вони хочуть йти в майбутнє а не в минуле
11 Вересня 2019, 17:05
Ну так, послухати Панасюка за його радянські стандарти "хорошості", то ще обкладемо всі держ будівлі такою близькою всім "шубою". Баран тупий.
11 Вересня 2019, 17:24
Підримую, комуністичні загони це перебор. Шкода що молодь не реагує ніяк, а "пенсія" приходить і качає фігню а наш дурний народ ще ведеться на дибілів старих
11 Вересня 2019, 17:56
Заборонити взагалі приймати рішення пенсіонерам!!!!!!!!!! І я не розумію суті цієї статті, автор теж видно совєтскій
11 Вересня 2019, 20:02
"Удел молодых — борьба. Удел стариков — наблюдать". Я не понимаю почему на фото нет молодежи города. Вам все равно? Тогда не жалуйтесь, что живете в говне
11 Вересня 2019, 20:17
Стало відомо, що частина території парку (вздовж вулиці Олени Пчілки – навпроти МТМО) уже давно є приватною власністю підприємця, колишнього депутата Ковельської міської ради Валерія Кантерука. І що скажете на це, молоді і креативні?
11 Вересня 2019, 20:51
Завдання журналістів інформувати громадськість про те, що відбулося. А яка суть твого "вихлопу"?
11 Вересня 2019, 22:10
Суть, що автор, як журналіст, аж ніяк не займає незалежну позицію, відчутно упередженість в сторону архітекторів, які просто виконували замовлення дане їм з міськради.
12 Вересня 2019, 01:05
скажіть, філончики, що корисного ви встигли зробити за своє молоде життя, крім проявів зневаги до старших людей, обмальовування меморіалу Слави, спилювання "голови" у пам'ятника, здачі крові, яку потім продає головний лікар Самчук?
12 Вересня 2019, 01:19
Бомбосховище можна знести, як те, що на Сагайдачного. Нащо воно нам? Ми ні з ким не воюємо, ми Здаємося!
12 Вересня 2019, 01:54
У міста є багато нагальних потреб, першочергових, які потрібно вирішувати. Є куди гроші тратити. Для чого віддавати великі кошти за неоправдані і завідомо провальні проекти? Це зовсім не на часі. Хіба це по хазяйськи? Перенесення пам"ятника Лесі коштувало б місту тисяч 150 гривень. Добре, що не всі там "космонавти", а є ще реальні люди, такі як Панасюк. Здорова і адекватна людина ніколи такі проекти не підтримає. Ковельчани, невже Вам не шкода міської казни на такі цілі?
12 Вересня 2019, 02:11
Я не розумію яке це має відношення до детального плану. Проектанти мали вилучити землю з власності? Що за дурний самопіар?
12 Вересня 2019, 02:32
Коли люди пишуть заяву чи будь-який лист, то на завершення заяви чи листа вони внизу ставлять свій підпис. Дописувач під назвою "НІХТО" 14:05 11.09.2019 розписався внизу "Баран тупий". Що ж, будемо знати на майбутнє з ким маємо справу....
12 Вересня 2019, 06:59
ковельчаны заслуживают гулять по парку с ямами ,советскими памятниками, воронами и стаями собак (на праздники на травке и на парапетах за парком можно уютненько выпить пока детки гуляют рядом), заслуживают смотреть на ободранные фасады зданий по всему центру, на разбитые быдлом фонари и поломанные лавочки. Ковельчаны сами довели свой город до уровня депрессивного и совкового. И когда возникает идея хоть что-то построить - они хором ворчат, им ведь и так хорошо . А молодежи нет. Молодешь уехала и уезжает . Учиться тут негде, работать тоже. Смотреть не на что и строить не для кого.
12 Вересня 2019, 11:50
Яке відношення має приватизована ділянка до планувальних рішень парку? Проектанти мали її вилучити?
12 Вересня 2019, 13:01
як кошти на вулицю приватного сектору, якою проходить сотня чоловік, то ви вигризаєте; а ремонт вул. Відродження, якою ходять-їздять тисячі, вам око муляє.
12 Вересня 2019, 13:01
ДАВАЙТЕ ДРУЖНЬО ДАЛІ ЖИТИ В ЖОПІ
12 Вересня 2019, 13:14
Перш за все потрібно знести колишній будинок так званих піонерів, де до сих пір кучкуються краснозаді недобитки - вороги усього українського. Цю будівлю і сто священників Нашої Церкви не зможуть освятити, там кожна цеглина совітським чортом смердить! Тільки знести!
12 Вересня 2019, 14:04
Як поставили завдання влада так і запроектували. Потрібно найти компроміс між пенсією і молоддю. А парк міняти всерівно треба разом з аварійними деревами. .І музей перенести треба адже він також морально застарів,. Будівля старого Раксу ідеальне рішення(Якщо зробити реконструкцію) .
12 Вересня 2019, 14:05
Як поставили завдання влада так і запроектували. Потрібно найти компроміс між пенсією і молоддю. А парк міняти всерівно треба разом з аварійними деревами. .І музей перенести треба адже він також морально застарів,. Будівля старого Раксу ідеальне рішення(Якщо зробити реконструкцію) .
12 Вересня 2019, 14:27
У Вашому випадку і з Вашим діагнозом жодне лікування не допоможе. Сказ не лікується.
12 Вересня 2019, 16:37
Якщо ти такий сміливий, то ось мій номер, в очі скажи +380932068305. І не відправляй один комент 4 рази.
12 Вересня 2019, 18:19
Фонтан в справді корито скільки не ремоньуй суть не зміниться. Є маса зразків які необхідно винести на розсуд загалу. Хай вирішить громада годосуванням а не купка старперів
12 Вересня 2019, 18:27
З міста поьрібно робити цукерку для туристів і місцевих а не забудовувати казначим з незрозумілою архітектурою. Щодо бруківки в центрі міста то дещевше класти шліфований камінь як в європі ніж фуфло що за три роки розсипається
12 Вересня 2019, 22:51
Конче потрібно провести остеокорекцію занадто довгої правої руки Лесі. Вкоротити кістки сантиметрів на 25, поставити апарати Ілізарова або накласти гіпс. Доки буде йти реконструкція парку, кістки зростуться...
13 Вересня 2019, 12:02
Вони швиденько хотіли затвердити даний проект. Щоб ще довго з нього тягти гроші. Дійсно, в місті не має нагальніших проблем, а ніж перебудова парку. Розмітки на паркомісцях понамальовуйте і знаки поставте як потрібно паркуватись, їдеш по місту, а скрізь буси на пів дороги стоять. Як хто хоче так і стає. Світлофори на пішохідних переходах встановіть біля зупинок громадського транспорту і школах. Заберіть торгові точки з проїзної частини, бульвар Лесі Українки в районі привокзальної площи, і відкрийте додаткову смугу руху, бо там завжди колапс, ще б там світлофори з стрілками поставити. І це тільки вершина айсбергу, ще можна багато перелічувати. А їм дай гроші через парк попиляти.
14 Вересня 2019, 16:43
Люблю алявны грошики
16 Вересня 2019, 12:08
якщо нема грошей то нічого непотрібно робити. Треба заждати коли будуть гроші. тоді можна щось робити.
28 Січня 2020, 12:56
а хто це тут все розписується за молодь? з чого це ви всі вирішили, що молодь повинні підтримувати знесення музею, перенесення пам"ятника та інші подібні "рехворми"?
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024