Волиньрада ліквідовує на Ковельщині медичний заклад?

29 Листопада 2016, 18:00
1503

Мова йде про багатостраждальний санаторій матері і дитини «Турія», який фактично розташований у місті Ковелі на вулиці Володимирській, а офіційно – у селі Зелена Ковельського району.

Нещодавно Волинська обласна рада, як власник цього суб’єкта господарської діяльності, передала його на баланс Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою. Фактично з господарського обороту санаторію було виведено цілісний майновий комплекс. Таким чином, облрада однозначно позбавила підприємство його основних засобів, перспектив і можливості будь-якої статутної діяльності. Таким чином, депутати своїми «голосами» залишили «Турія» ні з чим. Санаторій практично нівелюється-зникає, як заклад охорони здоров’я комунальної власності.

Волинський обласний санаторій матері та дитини «Турія», як санаторій для дітей з батьками, належить до підгрупи 1.4. «Санаторно-курортні заклади» групи 1. «Лікувально-профілактичні заклади» Переліку закладів охорони здоров’я, затверджених Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28.10.2002 р. № 385.

Попри те, що санаторій «Турія» діє в організаційно-правовій формі комунального підприємства, однак, згідно Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», є повноцінним закладом охорони здоров’я – юридичною особою будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або її відокремленим підрозділом, основним завданням яких є забезпечення медичного обслуговування населення на основі відповідної ліцензії та професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників.

Наявність безстрокової «медичної» ліцензії санаторію «Турія» можна віднайти на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України в розділі «Ліцензування» у Відомостях про суб’єктів господарювання, які здійснюють господарську діяльність з медичної практики, що містяться в єдиному ліцензійному реєстрі та ліцензійному реєстрі МОЗ України.

Ніякої зміни статусу санаторію «Турія», як закладу охорони здоров’я, у заклад освіти, яким є Волинський обласний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою, чинне законодавство не допускає, бо це буде грубим порушенням норм прямої дії статті 49 Конституції України, яка гарантує, що існуюча мережа державних і комунальних закладів охорони здоров’я не може бути скорочена.

Виходячи з того, що конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України (ч. 1 ст. 64), а ст. 49 Основного Закону таких випадків не передбачає, то існуюча мережа зазначених закладів може бути скорочена лише в умовах воєнного або надзвичайного стану (ч. 2 ст. 64). Скорочення такої мережі в інших випадках визнаватиметься незаконним. За такі дії передбачена кримінальна відповідальність, згідно частини 2 статті 184 Кримінального кодексу України.

Отож, Волинська обласна рада, на чолі з Ігорем Палицею, діє всупереч конституційним засадам?!

Один з найоптимальніших виходів, що робити з юридичною особою, в облраді вважають банкрутство. Про це йшлося під час засідання майнової комісії облради 29 листопада, – пишуть «Волинські новини».

Втім, стаття 219 Кримінального кодексу на такі «кульбіти» обласних владців чітко зазначає: «Доведення до банкрутства, тобто умисне, з корисливих мотивів, іншої особистої заінтересованості або в інтересах третіх осіб вчинення власником або службовою особою суб’єкта господарської діяльності дій, що призвели до стійкої фінансової неспроможності суб’єкта господарської діяльності, якщо це завдало великої матеріальної школи державі чи кредитору». 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром