Історія на районі: як на Ковельщині знищували ромів. ФОТО

15 Вересня 2019, 09:55
Історія ромки 3274
Історія ромки

Протягом двох тижнів у Луцьку вперше експонують унікальну виставку, присвячену малодослідженій історії масових вбивств ромів на Волині, котрі мешкали, зокрема, в Камінь-Каширському, Ратнівському, Ковельському, Локачинському та Горохівському районах.

Відкрили експозицію «Зневажений геноцид» 13 вересня у приміщенні Волинського краєзнавчого музею. Оглянути її можна до 27 вересня в робочі дні установи. Далі виставка помандрує до Києва, пише ІА Волинські новини.

Як розповіла представниця Українського центру вивчення історії Голокосту Іраїда Майданець, виставка постала в результаті плідного міжнародного дослідницького проєкту «Зневажений геноцид. Доля ромів у зоні окупації України під час Другої світової війни», покликаного донести широкій українській аудиторії факти геноциду ромів за часів нацизму. Організатори – німецька спілка «Освітня ініціатива з роботи заради миру» та Український центр вивчення історії Голокосту в партнерстві з Волинською обласною організацією Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.

«Виставка – результат титанічної роботи не одного дня, не одного тижня, роботи, яка тривала роками», – зазначила Іраїда Майданець.

Вона зауважила, що надзвичайно масштабну роботу зробили представники спілки «Освітня ініціатива з роботи заради миру», котрі працювали на Волині в три етапи.

Протягом першого – навесні 2018 року – дослідники ознайомлювалися зі становищем ромів під час Другої світової війни в Україні. Вони записували в понад десяти областях країни свідчення очевидців подій, зокрема старожилів, котрі пам’ятають масові розстріли. Загалом було записано більше 50 історій.

Уже в серпні-вересні 2018 року історики, журналісти та громадські діячі з Німеччини, Польщі, Сербії, Угорщини та України з освітніми цілями відвідували місця пам’яті геноциду та спілкувалися з ромами, яким пощастило вижити, та членами їхніх родин.

«На другому етапі збору інформації не тільки досліджували свідчення очевидців-ромів або тих, хто пам’ятає події з розповідей близьких, свідчення очевидців-українців, а й намагалися з різних боків поглянути на ромську проблему, тому опитали і членів УПА, і представників партизанських рухів на Волині. Тобто проблему розглядали дуже різносторонньо, – сказала Іраїда Майданець. – Протягом освітньої подорожі молодь із Сербії, Угорщини, Німеччини, Польщі та України об’їхала всю Україну, зокрема побувала в селі Прилуцьке Ківерцівського району, Ковелі, Видерті Камінь-Каширського району, де віддали шану пам’яті ромам, котрих убили в роки війни під час наймасовішого розстрілу на Волині».

На третьому етапі створювали пересувну виставку, яка складається з 20 стендів та містить архівні документи, сімейні світлини, презентує особисті історії тих, кому пощастило пережити геноцид, і загальноісторичні відомості про це явище.

Дослідник Українського центру вивчення історії Голокосту, ведучий спеціаліст із вивчення геноциду ромів на території України Михайло Тяглий додав, що виставка «Зневажений геноцид» – не остаточний результат роботи дослідницького проєкту, адже пошук свідків і джерел вивчення масових вбивств ромів в Україні ще триває.

«Однак матеріал, який вже вдалося зібрати, просто не може лежати десь в архіві, сховищі, його треба презентувати, ним потрібно ділитися», – зазначив Михайло Тяглий.

Також, крім виставки, в ході проєкту було створено серію відеороликів, які можна переглянути в мережі.












1


 

Коментарі
15 Вересня 2019, 19:53
Мене там точно не було!
16 Вересня 2019, 23:59
Ну німці точно рук не бруднили такими акціями.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39