У Ковельському районі почастішали випадки хвороби Лайма

15 Вересня 2019, 10:55
Хвороба Лайма 5659
Хвороба Лайма

На Ковельщині почастішали випадки хвороби Лайма.

Про це повідомляється на сайті Ковельської міської ради.

Ковельський міськміжрайонний відділ ДУ «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що за останні місяці значно почастішали випадки захворювання на Лайм-бореліоз. У цьому році у Ковельському районі зареєстровали 11 (по Волині 30). Із них 8 – у серпні. Три випадки захворювання діагностовали у людей, які повернулись із заробітків в Польщі та Чехії.

Хвороба Лайма або Лайм-бореліоз – це інфекційне захворювання, збудником якого є спірохети – Боррель. Передається за допомогою укусу зараженого спірохетами кліща і вражає нервову систему людини, серце, опорно-руховий апарат і шкіру. У зв'язку з тим, що специфіка поширення хвороби Лайма має деяку схожість з поширенням іншого страшного захворювання – кліщового енцефаліту, зустрічаються випадки змішаної інфекції.

За своєю географією вона досить обширна і зустрічається практично скрізь, оскільки в кожній лісовій місцевості водиться кліщ, її носій. Вільні від кліщів лише хвойні ліси, позаяк фітонциди хвої діють на них згубно.

Хвороба Лайма – дуже підступна, її початок нічим не відрізняється від звичайної застуди.

Після інкубаційного періоду, який може тривати до двох місяців, у постраждалих з’являється невелика червона пляма (так звана еритема), що досить швидко – до півсантиметра за добу – колоподібно збільшується. У цей же час з’являються перші симптоми, схожі до клініки застуди. Згодом хвороба переходить у серйознішу стадію, вражає нервову систему, серце, нирки, печінку, суглоби.

Специфіка хвороби Лайма

Зазначимо, що пацієнт з хворобою Лайма не є небезпечний для оточуючих, тобто кліщовий бореліоз не передається від людини до людини.

Важливо мати на увазі, що кліщовий бореліоз може бути небезпечний при вагітності і призвести до відторгнення плоду.
Хвороба Лайма часто спричинює розвиток хронічних форм захворювань.

Що слід робити, щоб уникнути зараження цією інфекцією?

Попередження виникнення хвороби Лайма базується в основному на неспецифічній профілактиці, завданням котрої є захист людей від укусів кліщів. Це завдання вирішується двома шляхами: винищенням кліщів в природних осередках інфекції та індивідуальним захистом людей. Боротьбу з популяціями кліщів необхідно проводити шляхом застосування акарацидних обробок, котрі проводять спеціалізовані підприємства.

Звичайна людина не в змозі пізнати, яким саме кліщем вона була укушена, чи несе він у собі небезпеку зараження бореліозом або енцефалітом, тому після акуратного видалення комахи зі шкіри його слід помістити в скляну баночку, щільно закрити і якомога швидше доставити в лабораторний центр.

Під час перебування у місцях, що потенційно несуть у собі небезпеку укусу кліщем, слід вживати ряд пересторог: вдягатись у одяг, що залишає якомога менше незахищених ділянок, штанини заправити у взуття, опустити рукави, підняти комір.

Необхідно використовувати репеленти, що відлякують комах, не варто сідати і лягати на траву, періодично оглядайте себе і своїх супутників на наявність присмоктування кліщів.

Крім того, слід уважно ставитися до домашніх тварин, які також можуть бути укушені кліщем і інфіковані. Паразити можуть проникнути в будинок на шерсті тварин, тому після кожної прогулянки до лісу з собакою вихованець повинен бути уважно оглянутий.

Всі ці невеликі заходи дозволять Вам максимально убезпечити себе під час відпочинку або роботи на природі. 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024