Третина Волині не бачить українських телеканалів

03 Грудня 2016, 10:56
2236

Глядачі п’яти поліських районів області змушені задовольнятися польськими та білоруськими телепрограмами.

Через складність міжнародної координації щодо присвоєння частот телевізійного мовлення майже третина Волині не бачить більшість українських телевізійних каналів, як в аналоговому, так і цифровому форматах, – пишуть на сторінках тижневика «Сім’я і дім».

«Це насамперед стосується Маневицького, Володимир-Волинського, Шацького, Любомльського, Ратнівського районів. Причина криється в проблемі із присвоєнням частот для телевізійного мовлення, яке потребує міжнародної координації. Вона утруднена через географічне розташування Волині та централізованого узгодження на рівні держави», – зазначає директор Волинської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Сергій Семерей.

Проблему намагалися вирішувати впродовж п’яти років, відколи заходилися впроваджувати цифрове телебачення на Волині. Провайдером послуги є ТОВ «Зеонбуд», що за п’ятирічку спромоглося встановив цифрові телевізійні станції лише на шести об’єктах державного оператора – Концерну РРТ. Цього недостатньо, бо забезпечує покриття цифровим сигналом лише 60% території області.

«Концерн РРТ має об’єкти, де можна встановити таке обладнання, зокрема й на Поліссі. Однак, як заявляє український державний центр радіочастот, на заваді стоїть відсутність частот, – каже Сергій Семерей. – Коли в 2010–2011 роках ліцензувався «Зеонбуд», всі вільні 664 частоти в дециметровому діапазоні були віддані цьому товариству. Хоча за правильного планування мали б виділити лише 320 частот. Оцю різницю якраз ми і пропонуємо перерозподілити для того, щоб забезпечити телевізійне мовлення і в прикордонних районах, і в інших районах Волині».

Власне в цьому полягає пілотний проект волинської влади, озвучений 27 вересня в Києві на засіданні колегії Держкомітету телебачення та радіомовлення України.

«Ми не просимо коштів. Маємо непогані цифри перевиконання бюджетів, багато працюємо щодо їх наповнення. Потрібні конкретні рішення і політична воля», – каже голова облдержадміністрації Володимир Гунчик.

Отож, є сподівання, що завдяки пілотному проекту Волинь буде забезпечена цифровим телевізійним сигналом уже наступного року.

Роман ЖИЖАРА

Інфографіка Дмитра АВРАМЕНКА


 

 

Коментарі
03 Грудня 2016, 13:34
Якщо такими темпами забороняти рос.фільми то вся країна буде дивитись тв через суп.тарілки виграють провайдери. Віддалені райони не дуже побиваються що немає укр.тв адже достатньо одного каналу щоб ознайомитися із рівнем корупції і регресу в розвитку України
03 Грудня 2016, 15:07
Показова ситуація, як держава зацікавлена в інформаційній безпеці...
04 Грудня 2016, 08:54
брехню дивитись - себе не поважати. Ї Для зомбування населенням достатньо і одного каналу. І нема чого народні гроші викидати на вітер, щоб показати передачу "Світське життя" Народ бідує а пару чоловік з жиру біситься і ще показує це все на всю країну.
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024