Екс-чиновника мерії Ковеля судили за «зловживання впливом», хоч затримували за хабар

07 Грудня 2016, 09:35
8135

Ковельський міськрайонний суд під головуванням судді Тараса Наваляного виголосив вирок колишньому заступнику начальника відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища виконавчого комітету Ковельської міської ради Дмитру Бручі.

Дмитро Бруча був призначений на цю посаду розпорядженням міського голови Олега Кіндера від 30 жовтня 2013 року. Згідно розпорядження мера від 7 липня 2015 року йому присвоєно 10 ранг посадової особи місцевого самоврядування.

Приблизно у вересні 2014 року до Дмитра Бручі, як до заступника начальника відділу, звернувся з усною заявою директор ПП «Резон сервіс» щодо отримання ним земельної ділянки під комерційне використання, для розміщення мийки у місті Ковелі. Під час розмови, яка відбулась в службовому кабінеті чиновника, останній повідомив, що в наявності є вільні земельні ділянки, які можна отримати у власність через аукціон, одна з яких розташована на вулиці Відродження.

Як стверджує слідство, в ході цього у пана Бручі виник умисел на отримання неправомірної вигоди, оскільки, відповідно до рішення Ковельської міської ради № 38/25 від 23.05.2013 року, відносно вищевказаної земельної ділянки вже було надано дозвіл на розробку її проекту землеустрою та виготовлення експертної грошової оцінки і даними питаннями займався безпосередньо Бруча, який на той час був членом конкурсної комісії з визначення виконавців робіт із землеустрою, оцінки земель, виконавців земельних торгів.

За даними обвинувачення, з метою корисливого збагачення та отримання неправомірної вигоди, на початку грудня 2014 року Дмитро Бруча зателефонував до директора фірми, призначив йому зустріч у своєму кабінеті, під час якої сказав, що зазначене питання буде винесене на розгляд комісії по добору земельних ділянок та ряд інших комісій, а також сесії Ковельської міської ради. Мовляв, він, як заступник начальника відділу, посприяє в інтересах фірми, маючи можливість вплинути на прийняття рішення щодо визначення переможцем придбання земельної ділянки, площею 0,24 га, лише за умови, якщо той надасть йому 7000 доларів США.

27 березня 2015 року приблизно о 18 годині 55 хвилин у своєму автомобілі Дмитро Бруча отримав від директора ПП «Резон сервіс» 2600 гривень, що згідно курсу Національного банку України еквівалентно 100 доларам США, від попередньо обумовленої суми неправомірної вигоди в розмірі 7000 доларів США, в якості завдатку за вчинення впливу на членів конкурсної комісії з визначення виконавців робіт із землеустрою, оцінки земель, виконавців земельних торгів.

Після цього Бруча вчинив дії на встановлення меж земельної ділянки, площею 0,2050 га, закріпленої в натурі межовими знаками встановленого зразка, на вулиці Відродження, 1-Н, про що було складено відповідний акт прийому-передачі межових знаків на зберігання.

В період часу з 6 липня по 4 серпня 2015 року начальник відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища Вадим Логвінов перебував у відпустці, а його обов’язки в цей час виконував Дмитро Бруча.

Відповідно до протоколу № 3 засідання комісії з визначення виконавців робіт із землеустрою, оцінки земель, виконавців земельних торгів від 7 липня 2015 року переможцем конкурсу обрано ТОВ «Олді».

17 липня між відділом та ТОВ «Олді» укладено договір на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки, яка розташована на вулиці Відродження. В подальшому Бруча підготував та виготовив ряд документів та рішень, які були ним подані до ТОВ «Олді» для проведення грошової оцінки вищевказаної земельної ділянки.

Під час чергової зустрічі з директором ПП «Резон сервіс», яка відбулась 19 серпня у тому ж таки автомобілі, Бруча сказав, що офіційно збільшено вартість земельної ділянки, а тому за своє сприяння він зменшує суму з 7000 до 2000 доларів США, та наголосив про необхідність надання йому до проведення аукціону частини грошових коштів в сумі 600 доларів США, як гарантію подальших намірів директора щодо отримання земельної ділянки.

Ковельська міська рада прийняла рішення «Про підготовку матеріалів для продажу земельних ділянок шляхом аукціону» № 75/34 від 31.08.2015 року, згідно якого, затверджено проект землеустрою щодо відведення даної земельної ділянки.


Також того дня рішенням міської ради № 75/39 затверджено новий склад конкурсної комісії, головою якої став заступника мера Андрій Товстига.

Крім цього, рішенням Ковельської міської ради № 77/32 від 24.09.2015 року «Про комісію з добору земельних ділянок, які виставляються для продажу на земельних торгах», затверджено новий склад, який очолив той же Андрій Товстига.

Таким чином, до складу вищевказаних комісій увійшли особи, з якими Дмитро Бруча був знайомий, підтримував робочі стосунки і деякі в ході виконання своїх функціональних обов’язків були в прямому підпорядкуванні в останнього, а тому він міг здійснювати на них вплив на прийняття рішень, вигідних для себе.

1 жовтня 2015 року Ковельська міськрада та ТОВ «Олді» уклали договір про проведення земельних торгів, у тому числі земельної ділянки на вулиці Відродження.

В період з 2 по 11 листопада, відповідно до розпорядження міського голови Олега Кіндера № 284-ро від 29.10.2015 року, начальник відділу Вадим Логвінов перебував у короткостроковій відпустці, а його обов’язки в цей час виконував Дмитро Бруча, що передбачено посадовою інструкцією останнього.

Виконавши взяті на себе зобов’язання, Бруча отримав від директора ПП «Резон сервіс» 200 доларів США, що згідно офіційного курсу Національного банку України еквівалентно 4 603,88 гривень, в якості неправомірної вигоди за вплив на членів комісії, щодо відчуження з власності міської ради земельної ділянки на вулиці Відродження, площею 0,24 га. Передача грошей відбулася 4 листопада 2015 року приблизно о 16 годині 30 хвилин в центрі Ковеля, поблизу піцерії Classic, у салоні автомобіля марки «Ланос». Отримані грошові кошти Бруча поклав собі у внутрішній ліву кишеню власної куртки. Співробітники Волинського обласного управління Міністерства внутрішніх справ затримали його «на гарячому».

На суді екс-чиновника та члена ВО «Батьківщина» Дмитра Бручу захищали адвокати з Луцька Вікторія Кондратішина та Микола Сорокопуд, який є чоловіком депутата Верховної Ради України від партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Ірини Констанкевич. Під час підготовчого засідання, яке відбулося 18 березня 2016 року, адвокати хотіли закрити справу про хабар.

Так, зрештою, і сталося, бо судили Дмитра Бручу не за отримання хабара, а за частиною 2 статті 369-2 Кримінального кодексу України («Зловживання впливом»): «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, або пропозиція чи обіцянка здійснити вплив за надання такої вигоди – караються штрафом від семисот п’ятдесяти до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років».

На суді прокурори вперто відверталися від фотокамери журналіста, обвинувачений Бруча теж закривав своє обличчя.


На одній із сесій Ковельської міської ради депутат з фракції «УКРОП» Володимир Косцьов’ят поцікавився у міського голови Олега Кіндера: чи відсторонений на той час Бруча від посади заступника начальника відділу, та чи проводилося місцевою владою службове розслідування, або службова перевірка, за фактом його затриманням? Однак мер Ковеля не захотів відповідати про підлеглого однопартійця, який «погорів» на хабарі.

Дмитро Бруча старанно ходив на роботу, відвідував апаратні наради у міськвиконкомі і, зрозуміло, їздив до суду.

Обвинувачений чиновник вину в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні не визнав та за підтримки відомого адвоката розповідав свою «версію» подій, що «будь-якого впливу не має», «будь-який вплив з його боку виключається», він може надати лише роз’яснення та консультації, не вимагав надавати кошти в сумі 200 доларів США, директор фірми надав йому спочатку 2600 гривень для поїздки до Луцька задля того, щоб з’ясувати питання по оцінці земельної ділянки, яку останній хотів купити.

Стосовно отримання авансу, Дмитро Бруча пояснив, що в даному випадку мова йшла про гарантійний авансовий внесок, який необхідно було сплатити для участі в аукціоні. 200 доларів США директор надав в якості подяки за надані консультації і допомогу у наданні інформації.

Начальник відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища Вадим Логвінов, як свідок, розповідав про обов’язки свого підлеглого, процедуру виставлення земельної ділянки на аукціон, сказав, що Бруча особисто до нього з приводу продажу землі на вулиці Відродження не звертався, а оскільки всі рішення по ділянках приймаються комісією, як колегіальним органом, заперечив факт будь-якого впливу на рішення комісії.

Свідок по справі – начальник відділу містобудування та архітектури Людмила Мурай вказала, що по даній земельній ділянці Дмитро Бруча особисто до неї не звертався.

Допитана директор ТзОВ «Олді» показала, що документи по земельній ділянці привозив Бруча, який даною ділянкою цікавився, але будь-яких пропозицій від нього особисто до неї не поступало. Свідок, яка працює ліцитатором ТзОВ «Олді», тобто займається підготовкою земельних торгів, теж сказала, що Бруча не звертався до неї з приводу ділянки на вулиці Відродження. Схожі покази надали суду інші свідки – заступник міського голови Андрій Товстига, начальник юридичного відділу виконкому Геннадій Куптій, начальник управління Держгеокадастру у Ковельському районі Іван Лукасюк та інші посадовці.

Приватний підприємець, який є директором ПП «Резон Сервіс», повідомив суду, що під час зустрічі Дмитро Бруча розповів процедуру купівлі ділянки через аукціон та озвучив суму, яку необхідно було передати готівкою. Вказав, що були авансові платежі, це 2 600 гривень перший раз, а другий – 200 доларів США, які він особисто давав Бручі для прискорення процесу купівлі ділянки. Бруча особисто називав суми по сприянні у вирішенні земельних питань. Загальна сума була 1 700 доларів США без авансу. Передача грошей відбувалась у Ковелі. З заявами до Ковельської міської ради підприємець не звертався, будь-яких документів особисто не готував та не подавав. В аукціоні участі не брав.

У протоколі про результати аудіо-, відеоконтролю за особою від 27.03.2015 року вбачається наступне: під час розмови Бруча говорить підприємцю: «Там будуть відбиратися експерти та ліцитатори будуть робити оцінку та проводиться аукціон. Оцінка робиться пару днів, я поїду спеціально в Луцьк, її за день за два зроблять».

Інший протокол про результати аудіо-, відеоконтролю за особою від 30.09.2015 року: в автомобіль підприємця сідає Бруча, між ними відбувається розмова з приводу ціни земельної ділянки.

Бруча: «Оцінка 235000. Я вплинути ніяк не міг, пробував… їздив в Луцьк».

Підприємець: «Ну хоть скажи мені тако… там тищі дві хватить? Кеша…».

Бруча: «Да… Стартова ціна 235 тисяч, два кроки».

Підприємець: «Я поняв. Я офіційно платіж зроблю. Я тобі щось маю давати? Гроші».

Бруча: «Ти називав дві тисячі. Ти можеш дати дві тисячі? Буде нормально… Ми постараємось зменшити стартовий крок».

Аналізуючи в сукупності досліджені докази, суд вважає доведеною вину обвинуваченого Дмитра Бручі у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення.

Хто там базікає про хабар?! Нема такого!!!

На думку головуючого по справі Тараса Наваляного, обвинувачений та підприємець по різному трактують мету передачі і отримання грошей, але при цьому останній в судовому засіданні вказав, що гроші «передавались саме за здійснення певного впливу у той чи інший спосіб на певну особу, яка уповноважена на виконання функцій держави». При цьому підприємець неодноразово у своїх показах наголошував, що звернувся до Дмитра Бручі, як до посадової особи органу місцевого самоврядування за сприянням у придбанні у власність земельної ділянки через аукціон.

Обставин, які пом’якшують чи обтяжують покарання обвинуваченого, судом не встановлено.

Суд визнав Дмитра Бручу винним у «зловживанні впливом» та призначив покарання у виді штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17 000 гривень з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах державної влади та органах місцевого самоврядування строком на 2 роки.

Запобіжний захід відносно обвинуваченого у виді застави в розмірі 73 080 гривень, внесених заставодавцем на депозитний рахунок територіального управління Державної судової адміністрації України у Волинській області, йому буде повернуто. Повернутої застави цілком вистачить, щоб заплатити штраф. Грошові кошти в сумі 200 доларів США суд повернув власнику – підприємцю.

Дмитро Бруча належить до еліти місцевої парторганізації ВО «Батьківщина». У вересні 2015 року він брав участь у партійному з’їзді «Батьківщини» в складі волинської делегації «біло-сердечних», а на недавніх місцевих виборах балотувався в депутати Ковельської міської ради від цієї політичної сили по територіальному виборчому округу № 15, але програв, навіть попри приналежність до владної команди міського голови Олега Кіндера.


Коментарі
07 Грудня 2016, 11:49
Садити корупціонерів безперспективно а от відстрілювати...
07 Грудня 2016, 12:02
отделался легким испугом
07 Грудня 2016, 12:04
Оце так "привітали" з Днем місцевого самоврядування!!!
07 Грудня 2016, 12:37
...боротьба з корупцією в Україні - як рибалка на Діскавері - зловили, показали, відпустили...
07 Грудня 2016, 12:46
Бручу, як підлеглого і однопартійця Кіндера, визнано винним! Кіндер повинен піти у відставку!
07 Грудня 2016, 13:07
Судячи з твоєї логіки то Кіндера потрібно відправляти у відставку навіть тоді, коли кіт в аідїзді висрався. Ти дебіл. За кожен сектор роботи є відповідальна людина. Сидіти повинен Логвінов з Бручою. До чого тут однопартієць? Згідно з останнім докладом еврокомісії ЕС - Україна признана самиою корумпованою державою в Европі. Нюренбергу 2 Бути, на все свій час
07 Грудня 2016, 14:39
"Батькивщина" - мать родная, Киндер - наш отец родной. Нахрена родня така, лучше буду сиротой!
07 Грудня 2016, 14:42
який же ж ти розумний. Пора вже в Ліпіни, підор
07 Грудня 2016, 15:29
В наше время можно украсть велосипед и всё здоровье отдать в тюрьме, а можно воровать вагонами и всегда оставаться на плаву. красть составы гораздо безопаснее, чем велосипеды, это я тебе конкретно говорю.
07 Грудня 2016, 16:36
Ні Логвінов, ні Мурай, ні тим більше Бруча нічого не зроблять без благословіння Кіндера! Керує ОЗГ (організованою злочинною групою) міської ради - Кіндер! Підтримую на всі 100% "партия - наш рулевой"
07 Грудня 2016, 17:32
Взяв, піймався, повинен відповідати. Тільки не пришелепкуватому Косцьовяту плямкати про це. Нехай згадає, як знищив меблеву фабрику і кукурікав за це у СІЗО, доки Ізіда Володимирівна не відмазала.
07 Грудня 2016, 18:20
Коли Кіндер буде з Юлькою кукурікати в СІЗО
07 Грудня 2016, 19:27
Нюренбергу 2 бути. На все свій час
07 Грудня 2016, 20:24
ти спочатку навчися правильно писати назву цього міста - Ню́рнберг (нім. Nürnberg)
07 Грудня 2016, 20:29
Головне щоби 9 грам файно долетіли до голови злодія та хабарника
08 Грудня 2016, 10:56
То їм знову пороблено
08 Грудня 2016, 11:33
Сниму порчу ,венок безбрачия,помогу в бизнесе.Для студентов и пенсионеров скидки до 50 процентов.Прием страждущих по ул Павлова13.Кроме суботы и воскресенья.
08 Грудня 2016, 12:35
На 100% згідний :"... Керує ОЗГ (організованою злочинною групою) міської ради - Кіндер! ...". А сумно мені не лише тому.що на протязі кількох років мене і членів моєї сімї обкрадає ОЗГ на чолі з тимчасово найнятим на роботу (до наступних виборів) менеджером за кошти моєї родини та всіх інших ковельчан.А ще більше мені сумно від усвідомлення того.що всіх нас. ковельчан. продовжують мати за дурнів ті керівники громадських організацій.які проголосили себе непримиренними борцями за торжество ідеалів Майдану.Значно більше інформації з цього приводу наведено на моїй сторінці у ФБ під ніком "Біла Ворона".Запрошую всіх бажаючих прийняти участь в обговоренні можливих шляхів покращення ситуації в нашому рідному місті.
08 Грудня 2016, 12:41
Трибуналу. Правильно написано чи неправильно - головне що ти бидло зрозкмів про що йде мова. Винні у злиднях держави вцілому і Ковеля у тому числі будуть покарані. На все свій час. Шибениці будуть стояти у всіх "святих" місцях.
08 Грудня 2016, 12:41
Трибуналу. Правильно написано чи неправильно - головне що ти бидло зрозкмів про що йде мова. Винні у злиднях держави вцілому і Ковеля у тому числі будуть покарані. На все свій час. Шибениці будуть стояти у всіх "святих" місцях.
08 Грудня 2016, 21:52
Падлиця все порішав
08 Грудня 2016, 23:23
Ганьба всьому нашому суду ! З таким підходом корупцію і хабарництво в Україні ніколи не здолають . Суддю який виніс такий вирок , звільнити і осудити ...
09 Грудня 2016, 12:33
Ті хто затримували 27 березня 2015 року приблизно о 18 годині 55 хвилин у своєму автомобілі Дмитра Бруча на взятці повинні прилюдно перед ним вибачитися . Самий гуманний суд визнав що це не ХАБАР . Суд визнав Дмитра Бручу винним у «зловживанні впливом» та призначив покарання у виді штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17 000 гривень з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах державної влади та органах місцевого самоврядування строком на 2 роки. ГАНЬБА . Суддю на ЛЮСТРАЦІЮ !!!
09 Грудня 2016, 12:45
Ви тільки вдумайтеся хто давав покази які вплинули на винесення вироку: Вадим Логвінов, Людмила Мурай ,Андрій Товстига,Геннадій Куптій, Іван Лукасюк . Пан суддя , /головуючий по справі Тарас Наваляний /, як в дитячій казці допитує козла який охороняв капусту про її пропажу ... Шерлок Холмс , відпочиває ...Яке правосуддя , яка влада це страх божий, докотилася наша ненька Україна до великої пропасті ...!!!
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024