Жителі військового містечка у Дубівській ОТГ просять повернути їм статус містян

03 Жовтня 2019, 09:00
Волинська ОДА 3762
Волинська ОДА

До Волинської обласної державної адміністрації та обласної ради звернулися жителі військового містечка №25 міста Ковеля.

Проблема полягає у тому, що вони протягом десятків років були зареєстровані у Ковелі, а на сьогодні це офіційно є територією Дубівської ОТГ, тому зареєструватися вони повинні саме там. Такі зміни не влаштовують жителів, вони вимагають повернення їм статусу містян, – йдеться на сайті Волинської ОДА.

«На сьогодні склалася така ситуація, що ми не знаємо, де проживаємо. В паспорті ми зареєстровані в Ковелі на вулиці Кутузова, а по інших документах – в селі Дубове на вулиці Кутузова. В нас там 56 квартир і ми всі не згідні проживати в Дубовому, бо все наше життя, інфраструктура, комунікації пов’язані з містом. Зараз ми у підвішеному стані. Ми не можемо отримати пільги, субсидії, бо до ЦНАПу Ковеля ми вже не належимо, а в селі ми не хочемо реєструватися», – в один голос заявляють мешканці.

Аби розібратися у ситуації тимчасово виконуючий обов’язки голови обласної державної адміністрації Олександр Киричук провів нараду спільно з головою обласної ради Іриною Вахович, своїми заступниками Денисом П’ятигорцем та Валентином Цьосем, Ковельським міським головою Олегом Кіндером, головою Дубівської ОТГ Романом Троцюком та представниками структурних підрозділів облдержадміністрації. 

Під час обговорення з’ясувалося, що в 2011 році Волинська обласна рада затвердила зміни до меж населених пунктів в частині села Дубове. Таким чином, військове містечко опинилося на території села. Проте, проблема гостро постала лише у березні 2019 року, коли мешканці звернулися до ЦНАПу й там дізналися, що вони вже належать до району, а не міста. 

Міський голова Ковеля Олег Кіндер стверджує, що люди стали заручниками ситуації. За його словами місто готове внести зміни до генерального плану та приєднати до себе частину території Дубівської ОТГ по межі міських комунікацій. Проте ОТГ не хоче втрачати землі, адже громада розвивається, на її територію активно заходять інвестори.

Що стосується пільг для жителів містечка, то за словами директорки департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Оксана Гобод, питання вирішуватимуть у винятковому порядку. Усі пільговики отримають соціальні виплати, якщо дадуть управлінню соцзахисту райдержадміністрації заяву, підписану головою ОТГ, про фактичне проживання у Дубовому. Що стосується отримання субсидії – без місця реєстрації цю пільгу отримати неможливо. Тому мешканцям військового містечка порекомендували тимчасово зареєструватися у селі Дубовому до початку опалювального сезону, аби отримати відповідні кошти.

У підсумку, тимчасово виконуючий обов’язки голови обласної державної адміністрації Олександр Киричук запропонував два варіанти розвитку подій:

«Або депутати Дубівської ОТГ приймуть рішення передати частину території, де знаходиться військове містечко та суміжні з містом землі, Ковелю, або звертатися потрібно до Верховної Ради та приймати рішення на вищому рівні. Проте на сьогодні головне, аби мешканці отримали всі необхідні пільги та субсидії», – резюмував Олександр Олексійович.

Очільник виконавчої гілки влади в області рекомендував Ковельському міському голові Олегу Кіндеру спільно з головою Дубівської ОТГ Романом  Троцюком напрацювати консолідоване рішення щодо врегулювання цієї проблеми. 

Коментарі
03 Жовтня 2019, 14:07
Які проблеми? Продали квартири,а якщо отримали безкоштовно- віддали назад в державу,і купили собі житло в центрі міста.
03 Жовтня 2019, 14:52
ковелю треба забрати дубівську громаду собі
03 Жовтня 2019, 15:05
ррооо
04 Жовтня 2019, 20:34
Дубове це центр області
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024