«Через ваші амбіції обласний бюджет втратив 30 мільйонів гривень», – депутат облради у ковельській поліклініці залізничників

09 Жовтня 2019, 13:55
У ковельській поліклініці залізничників 3884
У ковельській поліклініці залізничників

Голова Волинської обласної ради Ірина Вахович, депутати і працівники апарату ради побували з робочим візитом у медичних закладах, створених на базі колишньої залізничної лікарні в Ковелі.

Про це повідомляють у пресслужбі Волинської облради.

Нагадаємо, до 2015 року «Вузлова лікарня станції Ковель ДТГО «Львівська залізниця» фінансувалася з державного бюджету, бо  відносилася до сфери управління Міністерства інфраструктури України та підпорядковувалася Державній адміністрації залізничного транспорту України. В 2015 році держава зобов'язала фінансувати залізничні лікарні з місцевих бюджетів. Волинська обласна рада своїм рішенням надала згоду на те, щоб заклад був в обласній комунальній власності. Пізніше на базі колишньої лікарні створили КЗ   «Ковельська поліклініка» Волинської обласної ради і комунальний заклад «Волинська обласна лікарня «Хоспіс» м. Ковель, які після відповідних рішень обласної ради в грудні 2018 року були реорганізовані у комунальні підприємства.

У функціонуванні хоспісу сьогодні майже немає проблем. Тут відремонтували приміщення, створили всі умови для паліативних пацієнтів.

У Ковельському хоспісі наразі лікується 50 хворих людей. Директор підприємства Наталія Віслогузова розповідає, що хоспіс отримує суттєву допомогу від благодійних організацій та добре  фінансується з бюджету.

«Найбільша наша проблема – відсутність автономного ліфта. На жаль, специфіка нашого закладу така, що люди часто помирають. Наші працівники виносять покійних на руках. Це важко і не комфортно», – ділиться наболілим Наталія Віслогузова. 

Між тим, депутати зізнаються, що зараз коштів на встановлення нового ліфта в хоспісі в обласному бюджеті немає. Вони рекомендують використовувати ліфт, який функціонує в сусідньому підприємстві – Ковельській поліклініці.

Тим часом, у сусідів хоспісу – проблеми традиційні. Підприємство ледве заробляє на зарплату 50 працівникам, які вже четвертий рік поспіль намагаються диктувати свої умови обласній раді та переконувати у потребі дотувати підприємство з обласного бюджету. Між тим, згідно зі ст. 90 Бюджетного кодексу України, фінансувати  Ковельську поліклініку з коштів медичної субвенції, що надходить до обласного бюджету напряму не можна, бо вона не є медичним закладом третинного рівня.

Для  50 працівників поліклініки щомісячно потрібно знайти 330 тис. грн на заробітну плату. Медики заробляють лише 90 тис. грн. Левова частка цих коштів – плата за профогляди залізничників. Крім того, заключили  договори про медичне обслуговування населення з Національною службою охорони здоров'я. Але  у трьох лікарів виявили бажання обслуговуватися лише 3 тисячі пацієнтів, тоді як за нормами в одного лікаря має бути 2 тисячі людей.  Заступник начальника управління охорони здоров'я ОДА Валерій Руцький застерігає керівництво поліклініки, що з нового року зміниться система фінансування і кошти лікарі отримуватимуть за якісно надані медичні послуги. До кінця року в обласному бюджеті потрібно знайти понад 300 тис. грн для того, щоб поліклініка мала змогу розрахуватися за комунальні послуги.

Депутат Олександр Зінчук закликав керівництво поліклініки реалістично оцінювати свої можливості і не загравати зі своїми амбіціями.

«Я займався цим питання упродовж кількох років. Їздив до головного лікаря Ковельського ТМО. Мені цікаво було знати його  думку. Він розповів, що у свій час всім  лікарям колишньої залізничної лікарні пропонували роботу. Хірургу давали посаду хірурга в стаціонарі. Але він захотів бути завідуючим.  Завтерапією залізничної лікарні  хотіла на новому місці бути заввідділенням.  Медсестрі, в якої зарплата  була 2,5 тис. грн, пропонувалося бути фельдшером швидкої допомоги із зарплатнею до 8 тис. грн. і вона відмовилася. Наголошую, кожній людині давалася робота. Через ваші амбіції обласний бюджет втратив 30 млн грн. Ви постійно тиснете на нашу мораль», – звернувся до керівника поліклініки депутат.

 В.о. директора підприємства Адам Маковецький нарікає, що поліклініці доводиться важко у конкурентному середовищі: «У нас «віджимають» спеціалістів. Ми втратили лора, геніколога та інших.  Але  викручуємося, як можемо». Голова постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства Людмила Тимощук зауважила, що дорікати лікарям, які перейшли працювати в інші заклади (здебільшого у Ковельське ТМО) не коректно: «Люди йдуть туди, де є умови і краща зарплата». «Яке майбутнє в лікарів, які тут  працюють з вами?» – запитав пана Маковецького депутат Олександр Омельчук.

 Власне, про майбутнє і перспективи розвитку   розмова з менеджментом поліклініки виявилася не простою. У керівників  бачення ситуації - консервативне, в депутатів – прагматичне.

 Між тим, члени профільної комісії доручили в.о. директора Адамові Маковецькому виконати кілька завдань для врегулювання ситуації. Зокрема, доручено керівнику поліклініки спільно з керівництвом хоспісу визначитися з поділом землі.

«У вас дуже велика територія, якій ви не даєте ради. Частину земельної ділянки обласна рада могла би відчужити і виручені кошти спрямувати на розвиток. Вам потрібно визначитися, яка ділянка землі повинна залишитися у вашому використанні для повноцінного функціонування», - зауважила голова обласної ради Ірина Вахович.

Крім того, депутати доручили керівництву поліклініки визначитися з будівлею та вивчити питання щодо передачі частини приміщення для Ковельського базового медичного коледжу, який не має свого гуртожитка. Рекомендовано розробити бізнес-план розвитку підприємства.  Йдеться зокрема про раціональне використання басейну, що є в приміщенні поліклініки. Його відремонтували зусиллями волонтерів. Сьогодні басейн надається в оренду підприємцю з 18 до 24 години. В інший час він фактично не використовується. Депутати рекомендують керівництву поліклініки збільшити час для орендаря і таким чином мати додаткове джерело доходів.

 Своє бачення щодо ефективного використання басейну в поліклініці має тренер з десятилітнім стажем  Сергій Панасюк. Він переконує, що басейн можна використовувати для реабілітації дітей з обмеженими можливостями та для проведення уроків плавання для учнів шкіл Ковеля та Ковельського району.

Керівництво поліклініки має виконати доручення депутатів та спрямувати своє бачення стратегічного розвитку підприємства до 18 жовтня цього року.

Голова обласної ради Ірина Вахович запевнила, що обласна рада не залишить колектив на одинці з проблемами, але наголосила, що від менеджменту поліклініки очікують конструктиву і активнішої позиції щодо розвитку.

Читайте такожКовельська поліклініка облради має дуже кепські справи

Коментарі
09 Жовтня 2019, 22:34
Галя шо за дела??
10 Жовтня 2019, 01:49
скоро провідниця і ветеринар будуть ділити територію лікарні. для того вони її і нищили.
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром