Добриво замість онкохвороб: як позбуватися листя і бадилля без отруйного диму

20 Жовтня 2019, 09:55
5208

Для багатьох осінь асоціюється з красивим різнобарвним листям, яке кожен вважає за обов’язок викласти у себе в соцмережах. Однак, після того, як листя опало з дерев, чимало українців беруть до рук граблі, згрібають його у кучі, які потім підпалюють.

Незважаючи на те, що вже довгий час екологи та медики говорять про шкоду від спалювання листя, а законодавство України забороняє його спалювати, мешканці сіл та міст досі не позбулися цієї шкідливої звички. У цьому ковельчани та жителі району можуть переконатися практично кожного жовтневого дня без опадів – ввечері стовпи диму тягнуться у небо звідусюди.

Читати також: Волинські медики пояснили, чому не можна палити сухе листя

Усе це димове «шоу» супроводжується стійким гірким димом та пилом, який забивається в одяг та потрапляє в дихальні шляхи. Вам пощастить, якщо на вас просто залишиться запах диму. Однак якщо у вас алергія – проблем зі здоров’ям не уникнути. А постійний контакт з димом – пряма дорога до хронічних захворювань і навіть онкохвороб.

У першу чергу, варто пам’ятати, що спалювання листя найбільше шкодить тим, хто його палить, тобто людям, які вдихають цей дим. Разом з димом вивільняються пестициди та радіонукліди. В тліючому без доступу кисню димі виділяється небезпечна хімічна сполука бензопірен, який і викликає онкологічні захворювання.

На щастя, є альтернатива такому отруйному прибиранню. З опалого листя навіть можна отримати чудове добриво – компост. Агрономи знають, що врожайність багато в чому визначається родючістю грунту. Одним із засобів підвищення врожайності є внесення компосту. Його можна отримати з допомогою компостної купи.

Що таке компостна купа і для чого її робити

Компостна купа – це своєрідний «плавильний котел», в якому відбуваються біохімічні реакції, для яких необхідний певний температурний режим та відповідна вологість. Тому для нейтралізації зовнішніх фактів середовища компостну купу обов'язково треба накрити.

Якщо компостна купа формується відразу, то для укриття використовують землю, листя, пожухлу траву. Якщо ж планується регулярне додавання в компостну купу, то краще накривати її поліетиленом чорного кольору.

Занадто великі розміри компостної купи призведуть до перегрівання, від чого можуть загинути мікроорганізми, без яких уся затія втрачає сенс. Саме мікроорганізми відішрають роль переробки органічної маси, під впливом продуктів їх життєдіяльності прискорюють біохімічні реакції. До речі, особливо швидко дозрівання компосту відбувається у літні місяці.

Нічого складного в тому, щоб зробити компостну купу своїми руками, немає. Слід лише вибрати на ділянці підходяще місце її розташування. Найкраще влаштовувати компостну купу в дерев'яному ящику, який можна зібрати самостійно. Але можна і придбати ящик для компосту, зазвичай вони бувають з пластику, з кришкою і дверцятами, щоб була можливість перемішувати компост.

Ящик для компостної купи рекомендують ставити у затишному місті. Мікроорганізми в компостній купі з'являються із землі, тому якщо грунт в місці знаходження купи отруєний хімікатами, то зріти компост буде вкрай повільно. При закладці компостної купи, щоб прискорити процеси, мікрофлору можна внести штучним шляхом, для чого використовують біоконцентрати з грунтових мікроорганізмів.

Правильна компостна купа забезпечить якісне добриво через 3-4 місяці, тоді як в звичайних умовах на це піде кілька років.

Рекомендовані розміри компостної купи

Правильна компостна купа повинна бути таких розмірів, щоб у ній створювався потрібний режим вологості і температури. Оптимальні розміри компостної купи – 1,2-1,5 метри при довжині не менше 1,5 метри.

Купа менших розмірів буде втрачати вологу, не зможе достатньо прогрітися, щоб всі реакції йшли з нормальною швидкістю, тому процес дозрівання компосту неминуче затягнеться, хоча якість готового продукту може й не постраждати.

Що можна класти у компостну купу

Найбільш якісний компост виходить при великій різноманітності використаних органічних відходів, тоді його склад буде багатшим на мінеральні речовини. Але при цьому важливо дотримати правильне співвідношення азоту і вуглецю.

Вуглець – основний будівельний матеріал для органічних молекул, його багато міститься в рослинах, а особливо в тирсі, соломі, стеблах.

Азот необхідний, адже служить їжею для мікроорганізмів. В компості азот поставляється разом з гноєм, кістковим борошном, пташиним послідом, травою, гороховими і бобовими стеблами.

Для повноцінного компосту важлива присутність не тільки органічних, а й мінеральних компонентів, тому треба регулярно вносити в компостну купу суперфосфати, доломітове борошно, комплексні мінеральні добрива. Пройшовши через «горнило» компосту, всі ці речовини принесуть більше користі, ніж якщо їх прямо вносити у ґрунт.

Деякі рослини можуть прискорити швидкість реакцій, що ведуть до утворення гумусу, наприклад, валеріана лікарська, ромашка аптечна, деревій, кульбаба.

Що не можна класти у компостну купу

Не варто закидати в компостну купу хворі рослини, бур'яни з насінням, готовим до розсіювання. Не ставтеся до компостної купи як до сміттєзвалища. В компостну купу категорично не рекомендують закладати:

  • погано подрібнені матеріали;
  • кісточки плодів і насіння (почнуть навідуватися гризуни), сир, м'ясо, яйця (щоб не приваблювати тварин);
  • собачий і котячий послід;
  • зіпсовані продукти.

Як приготувати компостну купу

Існує певна методика приготування компосту, дотримуючись якої отримують високоякісний компост за мінімальні терміни. Головні її приписи такі:

  • Декілька компонентів для компосту змішати і потім викласти шарами.
  • На дно купи насипати шар грунту в 30 см, потім 10-сантиметровий шар попередньо висушеної і подрібненої трави (сіна), зверху – шар з листя.
  • Необхідно часто вносити в компостну купу харчові відходи, при цьому не допускати потрапляння кісток і жирів.
  • Кожен новий шар в компостній купі потрібно змочувати водою.
  • Систематично додавати в компостну купу мінеральні добрива, кісткову муку, гній.
  • Постійно перекладати купу, стежити, щоб вона не пересихала, була достатньо, але не надмірно зволожена. Для роботи з компостної купи краще мати окремий набір з лопати і вил.

У якийсь момент компост буде готовий, визначити це нескладно за кольором і консистенцією – зрілий компост буде мати сипку структуру, запах лісової землі і матиме темно-коричневий колір.

За матеріалами сайту dachadecor.com.ua

Коментарі
21 Жовтня 2019, 16:40
Палити листя не можна, а те що котельні переходять на уголь ніхто не бачить
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024