Ковельська театр-студія представила виставу «Поки прядеться нитка...»

31 Жовтня 2019, 17:00
Ковельська театр-студія представила виставу «Поки прядеться нитка...» 2591
Ковельська театр-студія представила виставу «Поки прядеться нитка...»

Ковельський аматорський експериментальний театр-студія «10 ряд 10 місце» презентував нову виставу.

Про це повідомляється на сайті Ковельської міської ради.

Прем'єра відбулася у Народному домі «Просвіта». Це вже п’ята велика постановка театру, який створили майже два роки тому. На цей раз репертуар колективу поповнився філософсько-політичною драмою – новелістичною трилогією «Поки прядеться нитка...» (за творами Віктора Гребенюка «Вітер після бурі», «Чужий», «Крижем» та «Ефект Вертера»).

Одну з новел «Крижем» уже бачив ковельський глядач. За словами режисерки та художньої керівниці Альони Малюги-Мельникової, читаючи книгу Гребенюка, вона вирішила  поєднати кілька творів, адже у них йдеться про досить повчальні випадки, які створено  на основі реальних фактів.

«У першій новелі ми говоримо, що вчорашні друзі,  односельці, які були один біля одного, розійшлись по різних військах і стали ворогами. Правдивий і пронизливий твір про тяжкий гріх розбрату українців. Пройшло понад 70 років й історія повторюється — розділені родини,  брати, родичі знову опинились по різні сторони барикад. Про це пише Гребенюк в іншому творі», – розповідає керівниця театру.

Аби все поєднати в одну сюжетну лінію, Альона Малюга- Мельникова використала  давньогрецьку легенду про трьох мойр, які вважалися богинями людської долі.  Одна з них пряде нитку життя, друга проводить її крізь усі небезпеки, переплітає з іншими, а третя – перерізає нитку й уриває життя людини. 

Розуміння та відчуття акторів, їх майстерна гра дозволили втілити задум на сцені. Як розповідають учасники постановки, досить багато часу довелось  відшліфовувати кожен епізод, аби глядач проникся цією історією.

«Ця вистава відрізняється тим, що довелося поєднати епохи. І я виконувала роль давньогрецької богині Клото, яка  весь час пряла нитку долі. Ми були зв’язковою ланкою. Таким чином ми були провідниками, допомагали глядачеві підійти і морально підготуватися до кожного, більш сучасного сюжету. І, насправді,  ця нитка долі має плестися — і нехай вона не обрізається дуже довго в кожної людини!», – розповідає акторка Ольга Пірожик, яка з перших днів є учасницею студії.

Зазначимо, що вперше ковельський театр цю виставу представив на IV Всеукраїнському та II Міжнародному фестивалі аматорських театрів «Fortuna Fest» в місті Черкаси. Колектив отримав відзнаку у номінації «За найкраще трактування патріотичної теми і висвітлення соціально гострих питань українського суспільства».  

 







Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024