Суд визнав зволікання та безпорадність з боку чиновників Ковельської мерії

05 Листопада 2019, 14:50
ЦНАП 3539
ЦНАП

Волинський окружний адміністративний суд оголосив рішення за позовом ковельчанки до Ковельського ЦНАПу.

У серпні 2018 року Район.Ковель розповідав про те, як у Ковельському ЦНАПі проявили зволікання та безпорадність до Ірини Назарук щодо зняття з реєстрації місця проживання.

Юрист Ярослав Ярмолюк, який представляв інтереси жінки, був переконаний у неправомірності дій чиновників Ковельської міської ради, оскільки діюче законодавство встановлює вичерпний перелік підстав при наявності яких може бути відмовлено у знятті з реєстрації місця проживання, а Конституція України та Конвенція про захист прав людини та основоположних свобод гарантує свободу пересування та вільний вибір місця проживання.

Читайте також: У Ковельському ЦНАПі проявили зволікання та безпорадність до заявниці

Довгий час суди не могли визначитись з підсудністю цієї справи. Хоч суддя Ковельського міськрайонного суду Микола Миронюк відразу визначився і уже 29 серпня 2018 року виніс ухвалу про відкриття провадження в адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження та призначив перше судове засідання на 9 жовтня. Однак він, не дочекавшись засідання, хутко залишив суд і пішов у відставку.

У подальшому суддя цього ж суду Петро Бойчук прийшов до висновку, що справа не підвідомча Ковельському міськрайонному суду і 5 жовтня 2018 року ухвалив передати справу на розгляд до Волинського окружного адміністративного суду, який згодом виніс аж дві ухвали: від 9 листопада 2018 р. та 10 січня 2019 р. про те, що характер спірних правовідносин не відноситься до юрисдикції адміністративного суду та позов підлягає розгляду в Ковельському міськрайонному суді.

За апеляційною скаргою спір між судами остаточно вирішив Восьмий (Львівський) апеляційний адміністративний суд, який своєю постановою від 4 квітня 2019 року скасував останню ухвалу Волинського окружного адміністративного суду про відмову у відкритті провадження у справі № 140/2623/18 та зобов’язав її розглядати.

Рішенням цього суду від 9 вересня адміністративний позов задоволений повністю. Винним у зволіканні і безпорадності Ковельського ЦНАПу є відділ обліку, розподілу та приватизації житла виконавчого комітету Ковельської міської ради, яким керує Ніна Іваненко.

Ніна Іваненко
Ніна Іваненко

Суд скасував рішення відділу від 20 серпня 2018 року за підписом Ніни Іваненко про відмову у знятті з реєстрації місця проживання та стягнув в користь позивачки 3 330,60 грн. понесених судових витрат за рахунок бюджетних асигнувань відділу обліку, розподілу та приватизації житла виконавчого комітету Ковельської міської ради.

«Найбільш вражаючим фактором для громади міста в цій історії є те, що протягом року чиновники Ковельської міської ради так і не змогли усвідомили неправомірність своїх дій. Міський голова Олег Кіндер, захищаючи своїх бездарних підлеглих і подаючи до суду заперечення на позов, зловживаючи процесуальними правами, намагався суд ввести в оману, просив повністю відхилити позовні вимоги, як безпідставні та невмотивовані», – говорить юрист Ярослав Ярмолюк.


В той же час чиновникам, які винні у зволіканнях та в порушеннях прав громадянки, мер міста протягом року виплачував премії до посадових окладів, тим самим заохочував їх на подальше ігнорування прав та свобод людини, на тлумачення і використання чинного законодавства на свій розсуд.

Коментарі
05 Листопада 2019, 17:48
Назбирали у той ЦНАП з різних установ і організацій некомпетентних людей, які ганяють мешканців по колу і нічим їм не допомагають.Називається це покращенням обслуговування і запобіганням корупції. Насправді це створює додаткові проблеми. Розігнати їх і повернути все назад. Молодець пані Назарук, таких, як Іваненко треба вчити.Нехай ще заплатить моральні збитки.
05 Листопада 2019, 18:32
Хто сказав що безпорадні. Ще й як порадні. своїх жінок та кожанок дуже швиденько порозтикували по ЖЕках та ще й на високооплачувані посади. Тільки з два їх на роботі зловиш. Як не вбухана, то слаба. А то й взагалі болт забивають на роботу. прикриє. Чого боятись. Совість би хоч трохи мали
05 Листопада 2019, 21:10
99% рішень цієї недолугої міської влади є неправомірними, просто судитися з ними мало хто хоче адже ця вся судова катавасія може затягнутись не на один рік і тільки грошам і нервам біда
05 Листопада 2019, 21:24
Іваненчиха певно хотіла хабара вже й за зняття з реєстрації. Вкапєц оборзіла...
06 Листопада 2019, 13:06
Хай би і сплатили ті робітниці судовий збір за те, що так &amp;quot;гарно&amp;quot; працюють по створенню людям проблем.<br/>Теж колись мала з ними справу, тому добре знаю, що не легко там &amp;quot;порішати&amp;quot;.
07 Листопада 2019, 21:29
Робітниці працювали в інтересах держави, а тому держава повинна заплатити судовий збір державі, а не вони...
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024