У Ковелі зафіксували випадок небезпечного захворювання

07 Листопада 2019, 09:39
2109

У місті Ковель зафіксували випадок захворювання на лаймбореліоз. 

Лікарі – епідеміологи  обласного лабораторного центру помітили ріст захворюваності на хворобу Лайма.

«Аномально тепла погода, яку спостерігаємо на початку листопада, сприяє відпочинку людей на природі та продовжує сезон грибників. Внаслідок збільшення ризику інфікування людини небезпечним захворюванням», – повідомляє Волинський обласний лабораторний центр.

На початок листопада в області захворіли на лаймбореліоз 52 особи, що на 26,8% перевищує показники минулого року. Лише у жовтні цього року захворіли шестеро громадян: по одному випадку у Ковельському, Маневицькому, Старовижівському районах і місті Нововолинську та два у місті Луцьку. Усі хворі помічали на собі укус кліща під час збору грибів у лісах області.

Зараз триває реєстрація звернень громадян за медичною допомогою з приводу укусів їх кліщами. Всього з початку року у медичні установи звернулись понад  500 осіб, а за жовтень – майже 90.

Кліщів, котрі переносять хворобу Лайма, є досить багато. З початку року у лабораторії особливо небезпечних інфекцій нашої установи дослідили понад 170 кліщів, знятих з людей. З них понад 41% інфіковані збудником лаймбореліозу. Лише у жовтні за результатами лабораторних досліджень: кліщами інфікувалися до 50%.

Епідеміологи обласного лабораторного центру нагадують, що лаймбореліоз (або хвороба Лайма) – інфекційне захворювання, котре може мати хронічний, або гострий перебіг і уражати серце, суглоби, нервову систему і шкірні покриви.  А ризик зараження на хворобу Лайма, залежить від тривалості присмоктування кліща: якщо кліщ був на тілі менше доби, то ймовірність інфікування доволі мала, проте після третьої доби — наближається до 100%.

Тривалість інкубаційного періоду хвороби Лайма триває від 1 до 60 діб, найчастіше  — до 14 діб. Перші прояви хвороби: загальна слабкість, головний біль,болючість у м’язах, підвищення температури тіла і у 90% почервоніння шкіри (еритема) на місці укусу кліща.

Читайте також: Волинянка сьомий рік бореться із раком: необхідна допомога на лікування

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром