У ковельській гімназії є музей унікальної книги

10 Листопада 2019, 15:54
У ковельській гімназії є музей унікальної книги 3329
У ковельській гімназії є музей унікальної книги

У Ковелі діє музей унікальної книги, який знаходиться у міській гімназії. 

Про це повідомляється на сайті Ковельської міської ради.

Експонати українською мовою, видані в Мюнхені, Нью-Йорку, Вінніпезі, Парижі, Лондоні, Торонто, надійшли з-за океану за сприяння професорів Сієна коледж Лідії Тарнавської, Уляни Берези та Ірени Петріної

Усе розпочалось з випадку, який стався з давньою подругою директорки гімназії Олени Вальчук Лідією Тарнавською, яка сама родом з Галичини. Якось вона побачила на вулиці, як молоді американці спалюють бібліотеку своєї бабусі, якої вже не стало. Коли вона підняла книги, то зрозуміла, що вони українською мовою. Жінка зупинила цих людей, які їй пояснили, що просто не знають, що робити з усім цим.

Тоді пані Лідія написала в гімназію і запропонувала забрати ці книги. Крім того, вона звернулась до вихідців з України старшого покоління долучитись до цієї справи і теж передати давню українську літературу, яку вони зберігають, у Ковель. Тоve у гімназію надійшли понад тисячу примірників різноманітних видань.

Ірена Петріна, яка теж переслала свою домашню бібліотеку, потім у листі написала: «Більшість любителів тих книг не дожили до мрії бачити Україну незалежною, але б напевно тішились вашим проєктом. Яка я вдячна, що на Волині ці книги знайшли домівку і повагу».

Про безцінні експонати годинами може розповідати людина, яка є одним з ініціаторів створення музею, заступниця директорки Людмила Барановська.

«Все, що ми отримали, я опрацювала і знайшла унікальні книги. З-поміж іншого це видання, яким більше ста років. Є підручники «Граматика», «Історія України», «Географія», за якими вчилися українці в Америці. Також маємо екземпляри з іменними наклейками, які отримували випускники українських шкіл . Знайшли ми книгу про концтабори, що діяли на території Ковеля у Другу світову війну. Там описано чимало деталей, можна навіть відшукати прізвища, розташування та інше», – розповідає Людмила Леонідівна про надбання гімназії.

У музеї вона показує  книгу з підписом українського письменника, нашого земляка Уласа Самчука. Також зберігається тут видання з віршем Івана Франка, якого не друкували за радянських часів. Є книга з твором Олени Пчілки, аналогів якій теж в Україні більше немає.

Серед раритетів – п’єса Івана Багряного «Генерал», яку можна знайти в бібліотеці Вернадського тільки у цифровому варіанті.

«Дуже цікаві книги. Виставка у нас змінна, адже багато видань претендують на увагу, щоб  їх читали і досліджували», – говорить директорка гімназії Олена Вальчук.

До слова, для облаштування музею Олена Вальчук, Людмила Барановська та вчитель музики закладу Олена Сметюх віддали частину премії, яку вони отримали як переможці міського конкурсу «Успішний педагог» два роки тому.

Тоді Людмила Барановська відшукала майстра, який виготовляє скриньки для ключів, а на їх замовлення він їх перетворив на полиці для книг.

26 рідкісних творів завжди можна бачити на стіні музею.

 











Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024