Як виглядала мисливська резиденція у Велицьку

16 Листопада 2019, 17:00
Мисливська резиденція у Велицьку 4479
Мисливська резиденція у Велицьку

Опублікували раритетне фото мисливської резиденції у селі Велицьк.

Фото опублікувала дослідниця історії Волині, викладачка Східноєвропейського університету імені Лесі Українки Тетяна Яцечко-Блаженко на своїй сторінці у Facebook.

«Архітектура Волині. Мисливська резиденція у Велицьку, поблизу Ковеля, поч. ХХ століття», – підписала дослідниця допис.

Раніше Район.Ковель повідомляв, що у XVIII столітті Велицьк був резиденцією відомого білорусько-литовського магнатського роду Сапігів (Сапєгів). В третій чверті XVIII століття, представник родини Сапігів побудував мисливську резиденцію в Велицьку. Цим фундатором став Юзеф Сапіга (Józef Sapieha) (1737-1792), державний і військовий діяч Великого князівства Литовського, гусарський полковник (1758-1774), кравчий великий литовський. 

Місце для побудови мисливської резиденції було вибране не випадково, адже знаходилось воно посеред розлогих ковельських лісів і було прекрасним місцем для мисливців.

 

Мисливська резиденція Сапігів
Мисливська резиденція Сапігів

 

Дерев’яний будинок – резиденція, зведений князем Сапігою, являв собою одноповерхову будівлю з мансардним дахом. По центру планування будівлі знаходився квадратний просторий вестибюль та салон, в якому часто організовували пишні бали.

Крім того в будівлі було чотири спальні кімнати, дві з яких відрізнялись по кольору інтер’єру: голуба та жовта, інші просто підписані як гостьові. Також до послуг господарів були столова, зброярня.

Окрасою та даниною тогочасною моди була кімната в китайському стилі. Гострий інтерес до всього китайського захопив Європу якраз в кінці XVII століття. Аристократи наказували зодчим прикрашати покої шовковими ширмами, віялами та вазами.

Відомо, що китайську кімнату прикрашали полотна з видами на Волинський край. Окрасою кімнати було велика люстра в артистичному стилі та дерев’яний різьблений камін.

Фасад будівлі був прикрашений колонами, які дозволяли велицькій резиденції претендувати на звання «палацика», як її називали тоді. Із бальної зали вели сходи на терасу і до парку, який оточував будинок.

Як уже було згадано велицький ганок підпирали чотири колони, витесані із давньої деревини. Ширина кожної колони була приблизно за тодішньою мірою лікоть, це десь близько 48 см. До самого свого часу зруйнування фасад будівлі мав ідеальний вигляд, що не можна сказати про його інтер’єр, який був зруйнований станом на 1916 рік.

Розмір бальної зали був 10 на 12 метрів. Стіни зали були прикрашені гобеленами. Маємо відомості й про меблі з маєтку. Під стіною стояли крісла з чорного дерева. Зброярня містила цінну колекцію зброї князів Сапігів. На сукні кольору амарант виблискували луки, пістолети, мисливська зброя, привезена з цілого світу та упряж на чотири коні з родинними гербами Сапігів.

Окрема кімната була відведена для гри в більярд. Усі двері та вікна були виконанні, і відповідали стилю Людовіка XVI. За часів Сапігів в будинку найпопулярнішою була кімната, яка називалась театральною та концертною. В велицькому «палацику» були полотна відомих митців, а саме таких як: Мірис Сильвестр, Жан-Батіст Пільман.

Парк був розпланований на геометрично рівні частини, які сполучались стежками. Здебільшого зелені насадження становили клени, граби, ялини та в’язи.

Резиденція проіснувала до 1916 року, коли внаслідок нищівного пожару була повністю знищена для сучасників.

Коментарі
16 Листопада 2019, 20:32
Цікава публікація. Дякую.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024