У двох селах на Ковельщині майже 20 років не можуть розпаювати угіддя

27 Листопада 2019, 12:02
Посадовці вирішували проблему земельних відносин 2746
Посадовці вирішували проблему земельних відносин

Земельні відносини в Україні наближаються до нового історичного моменту. Анонсований новою владою ринок земель, спонукав власників земельних часток (паїв) переглянути своє відношення до власних наділів.

Найбільше це занепокоїло тих громадян, які з початку розпаювання земель КСП не змогли з певних причин отримати на руки Державний акт на землю, але мають сертифікат, який підтверджує це право. Про проблему, з якою зіткнулися жителі сіл Ситовичі та Світле, розповідають на сайті Ковельської районної ради.

«Та є, на жаль, і інша непоодинока проблема, яка полягає в тому, що схеми паювання земель до цього часу не виготовлені. В першу чергу такі випадки трапляються в поліських районах, де колишні сільськогосподарські підприємства господарювали на малопродуктивних ґрунтах», – йдеться у повідомленні.

У Ковельському районі мешканців сіл Ситовичі та Світле спіткала саме така доля: виготовлення документації із розпаювання сільськогосподарських угідь, які були у користуванні КСП «Стохід» затягнулося майже на двадцять років. Сама інжинірінгова організація ПрАТ «Інститут «Волиньводпроєкт» готова продовжити землевпорядні роботи, але для цього необхідні значні суми коштів.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що за роки такого зволікання багато з тих, хто мав право на пай відійшов у засвіти, а хтось змінив місце проживання. Отож, ті громадяни, які на сьогодні забажають отримати на місцевості свій земельний пай, зіштовхнуться з двома значними перешкодами: відсутністю згадуваної схеми паювання, та непідйомною сумою коштів (для порівняно невеликої групи заявників) на її виготовлення.

З огляду на це, екс-депутат Ковельської районної ради, а нині депутат Поворської сільської ради Микола Рибак ініціював сходи пайовиків жителів сіл Світле та Ситовичі. На це зібрання обранець громади запросив окрім керівництва місцевої ОТГ, голову районної ради Андрія Броїла та начальницю відділу агропромислового розвитку Тетяну Шавлай. Голова районної ради запросив на зустріч з селянами ще й свого колегу – депутата та заступника голови райдержадміністрації Аркадія Степанюка.

Микола Рибак озвучив перед тими, хто прийшов на збори історію розпаювання земель на території колишньої Ситовичівської сільської ради. Більш конкретно про це розповів заступник Поворського сільського голови Михайло Никитюк. Голова райради Андрій Броїло детально зупинився на чинному земельному законодавстві та перспективі «ринку земель». Серед іншого посадовець охарактеризував можливості місцевих бюджетів щодо вирішення цього проблемного питання, запропонувавши місцевій раді розробити Програму розвитку земельних відносин.

Підсумовуючи зустріч, Поворський сільський голова Сергій Семенюк запевнив присутніх в тому, що особисто буде пропонувати депутатам Поворської ОТГ виділити необхідну суму коштів з місцевого бюджету на виготовлення схеми паювання. Саме це й стало основним результатом зустрічі.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром