Ковельська мерія хоче забрати районне майно

28 Листопада 2019, 11:12
Бібліотека 2625
Бібліотека

Міська влада пропонує, щоб районна рада віддала свою комунальну власність – центральну районну бібліотеку.

На громадській раді при ковельському міському голові, засідання якої відбулося 27 листопада в культурно-просвітницькому центрі, головною темою обговорення став бюджет міста на наступний 2020 рік.

За словами мера Олега Кіндера, «сьогодні місто Ковель десь вийшло на той плацдарм, де має право на розвиток». Мовляв, коли влада міняє каналізацію, труби, які не мінялися сто років і зараз стають «нержавєйкою», то візуально ніхто цього не бачить. Але саме в це вкладаються десятки мільйонів гривень.

«І це «гребеться», закопується. І ми зараз підійшли до того, що можна розвиватися. І сьогодні ми вже можемо чуть-чуть пожирувати. А кожному обіженому щось дати, щоб він не був обіжений, кожному бідному дати, щоб він був багатий, ну вибачте мені, там ми не зробимо. Я сьогодні був на засіданні комісії в районній раді. Їх послухав. Ну вибачте мені, популізм. Одні слова, одні гасла і все остальне. Я посидів-послухав і кажу: «Воно мені не цікаво». – сказав Олег Кіндер.


 

Олег Олексійович не уточнив, з якого приводу побував у районній раді, але начальниця фінансового управління міськвиконкому Валентина Романчук спиталася його, чи, може, за бібліотеку варто повідомити членам громадської ради. Міський голова з якоюсь байдужістю в голосі погодився.

Як стверджує «міністр фінансів» Ковеля, як її представив мер, вже багато років поспіль міська влада спрямовує бюджетний трансферт на утримання бібліотечної централізованої системи, яка знаходиться на вулиці Степана Бандери. Частка міста у фінансуванні становить 95 відсотків і лише 5 відсотків район видає на утримання центральної районної бібліотеки.

«У зв’язку з такою адмінреформою, коли утворюються ОТГ, як такої районної ради не буде у подальшому. І як би саме життя підказує, що забирати майно, утримувати, фінансувати, тому що ходять ковельчани в ту бібліотеку. Ми готові прийняти цей заклад на повне фінансування. Кошти ми передбачили в бюджеті на утримання бібліотеки. Тепер за ними слово… А вони кажуть, що краще закриють, скоротять і так далі, і тому подібне», – розповідає Валентина Романчук.

Тут до розмови підключилася секретар міської ради Віра Федосюк, додавши, що вже яке засідання районна рада не хоче віддавати місту бібліотеку, бо це їхнє районне майно, і нагадала історію з будівлею РАЦСу, теж на вулиці Степана Бандери, яка була спільною з районом власністю.

«От чому ми до цього часу маємо приміщення в такому стані? Це також через те, що були проблеми з районом. Місто мало нижній поверх, а район – верхній. Почав затікати дах, а його нема кому ремонтувати, бо в них завжди грошей немає. І з того все пішло. На першому поверсі почався грибок і почалося руйнування. А коли вони вже через пару років зрозуміли, що в них грошей немає і їх ніде не візьмуть, то віддали Ковелю. І ми цей об’єкт отримували вже в стані руйнації», – згадала Віра Федосюк.

Читайте також: 

«Це на тему об’єднаних територіальних громад. Дійсно, району як такого вже немає. Районна рада, таке слово не дуже гарне, але вона приречена. Будуть нові вибори і районної ради не передбачається. Ну а те, що йде суперечка за майно, то я думаю, що вона вирішиться в нормальний спосіб, бо якщо не буде районного бюджету, то не буде і можливості його утримувати», – зауважив голова громадської ради при міському голові Микола Вельма.


 

До речі, на сесії Ковельської районної ради, яка відбулася 22 листопада, депутати прийняли звернення до мера Олега Кіндера та депутатів міської ради з приводу функціонування централізованої бібліотечної системи. Але перед тим районне керівництво отримало «на горіхи» від свого ж депутата.

«Два роки тому за мовчазної згоди більшості депутатів був проведений з міською радою нерівноцінний обмін другого поверху РАЦСу на два приміщення на вулиці Степана Бандери. На час обміну на дані об’єкти не була виготовлена будь-яка технічна документація і право власності. Скільки коштів на це витрачено?» – допитувався на сесії депутат районної ради Володимир Андросюк, на думку якого, ці будівлі можна здати в оренду або продати. 

Фото Миколи Силюка

Коментарі
29 Листопада 2019, 19:29
Бруїло не дозволить! Він його з собою в Доротище перетяне. Господарь!) В ОТГ незабаром вже вдруге вибори будуть, а що ці дармоїди роблять в Білому домі? Як весільні генерали по селам на св"ята катаються!
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024