Як у Ковелі лікарі пересаджували серце. ВІДЕО

26 Грудня 2019, 14:33
Пересадка серця 7078 Джерело: Ковельське МТМО
Пересадка серця

Уперше за 15 років в Україні пересадили серце. Сталося це в районній ковельській лікарні.

Донором став чоловік, який загинув в аварії. Пацієнта везли з Києва, оскільки донорське серце неможливо було доправити до столиці. Разом із ним виїхала бригада лікарів і медсестер Інституту серця, щоб виконати пересадку. Родичі, які дали згоду на забір органів, врятували одразу трьох людей. Крім серця, цієї ночі пересадили дві нирки, – розповіли у сюжеті «ТСН» на телеканалі «1+1».

Читайте також: Вперше за 15 років в Україні і вперше у Ковелі зробили пересадку серця

Зазначається, що напередодні на Волині трапилася аварія і до ковельської лікарні доправили молодого чоловіка в комі. Шансів на порятунок не було, лікарі констатували смерть мозку і почали розмову з родичами.

«Що сказати родичам, органи вже не допоможуть цій людині, а іншій людині - життя врятують і це найцінніше, що може людина зробити людині на цьому світу, частинка їхнього родича буде жити в комусь іншому», – розповідають лікарі.

Серце донора підійшло чоловіку, який перебуває на лікуванні в столичному Інституті серця. Однак орган доправити в Київ не можливо навіть ґвинтокрилом. Тому швидка з пацієнтом мчить до Ковеля, а разом із ним бригада з восьми хірургів.

«Їдемо, у нас вже пішов відлік на хвилини, стан донора різко погіршився, його подали на операційний стіл, а нам їхати ще 2 години», – розповідають лікарі.

Поки столичні хірурги ще їдуть – у Ковелі починається операція, аби не змарнувати шанс на трансплантацію. Для пересадки серця є всього 3,5 години. Кардіохірург устигає і от у його руках донорський орган. Кілька годин операції і серце починає битися в новому тілі.

«Ось пересаджене серце вперше за 15 років», – повідомляють хірурги.

Уже на ранок пацієнт відходить від наркозу. У цього чоловіка серце працювало лише на 15%. І трансплантація врятувала йому життя.

«Він був на межі життя і смерті - думаю, що якби ми не виконали цю трансплантацію, більше 2-3 місяців він би не прожив», – констатує медик.

Реабілітацію хворий уже проходитиме в столиці. Через кілька днів його забере швидка в Інститут серця.

Медики зазначають, що у листі очікування на пересадку органів знаходяться близько 5 тисяч українців. Більше тисячі потребують пересадки серця, півтори – трансплантації печінки, понад 2 тисячі – заміни нирки. Більшість із них або їдуть за кордон або помирають не дочекавшись допомоги.

Родичі, які в Ковелі дали згоду на забір органів урятували одразу трьох людей. Крім серця цієї ночі пересадили ще дві донорських нирки. Одну операцію провели в цій самій ковельській лікарні. Другу в столичному інституті Шалімова. 

Читайте також: Ковельська лікарня стала першою райлікарнею, де провели пересадку нирки

 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром